Bendrieji ligų standartai

0048

BŪKLĖS PRADŽIOS RODMUO

Būklės pradžios rodmuo yra būdas atskirti būkles, atsiradusias paciento gydymo epizodo metu ir prieš jam prasidedant. Ši informacija suteikia išsamesnį supratimą apie pacientų būklių, kurios jau yra hospitalizacijos metu ir kurios atsiranda gydymosi metu, pobūdį. Geresnis būklių, atsirandančių paciento gydymosi metu, supratimas gali suteikti informacijos prevencinėms strategijoms, ypač, kai tai susiję su medicininių paslaugų komplikacijomis. 

Leistinos reikšmės:

 

1 Būklės, kurios prasideda hospitalizuoto paciento gydymo epizodo metu

 

Apibrėžimas

Būklė, kuri atsiranda paciento gydymo stacionare epizodo metu ir kurios nebuvo paciento hospitalizavimo metu.

 

Įtraukta: 

2 Būklė, atsiradusi ne gydymo stacionare epizodo metu

 

Apibrėžimas

Būklė, buvusi hospitalizavimo metu, tokia kaip gretutinė liga, lėtinė liga ar būklė, kita problema

ARBA

Anksčiau egzistavusi, iki stacionarinio gydymo epizodo nediagnozuota būklė.

 

Paaiškinamosios pastabos:

Būklėms, nediagnozuotoms hospitalizavimo metu, bet aiškiai neatsiradusioms po hospitalizavimo, turėtų būti priskirta reikšmė „2“. Pavyzdžiui, jei atvykęs pacientas skundžiasi simptomu, kuriuo remiantis hospitalizavimo metu yra nustatoma piktybinio naviko diagnozė, tai laikoma, kad piktybinis navikas kaip būklė jau buvo priėmimo metu.

 

Įtraukties pavyzdžiai: 

Kaip naudoti

1. Atitinkamas būklės pradžios rodmuo priskiriamas tik prie TLK-10-AM ligų kodų suteiktų pagrindinei diagnozei ir papildomai diagnozei.

2. Ligų kodų seka turi atitikti Australijos kodavimo standartą, todėl kodų seka neturėtų būti keičiama siekiant suteikti tokį patį būklės pradžios rodmenį.

3. Tais atvejais, kai yra sunku nuspręsti, ar būklė buvo iki hospitalizavimo, ar atsirado hospitalizavimo metu, priskirkite reikšmę „2“ Būklė, atsiradusi ne gydymo stacionare epizodo metu.

4. Pagrindinės diagnozės kodo būklės pradžios rodmuo visada yra 2.

5. Išorinės priežasties, įvykio vietos ir veiklos kodų rodmenys turi atitikti atitinkamos ligos ar sužalojimo kodo rodmenį.

6. Morfologiją nusakančio kodo rodmuo turi atitikti atitinkamo piktybinio naviko kodo rodmenį.

7. Kai būklę nusako vienas ligos kodas ir

visada priskirkite rodmens reikšmę „2“.

8. Kai būklei nusakyti reikalingas daugiau nei vienas ligos kodas, galima ir leidžiama, kad kiekvienas ligos kodas turėtų skirtingą būklės pradžios rodmenį. Pavyzdžiui, diabetui su inkstų komplikacijomis bus suteiktas E kodas kaip diabetui (nurodant pradžios rodmenį kaip 2 – žr. pavyzdį Nr.10 žemiau) ir N kodas už inkstų pažeidimą (nurodant pradžios rodmenį kaip 1, jei inkstų pažeidimas pasireiškė stacionarinio gydymo epizodo metu (žr. pavyzdį Nr.10 žemiau)).

9. Su gimdymo baigtimis susijusiems Z kodams, kurie nurodomi motinos gimdymo istorijoje (Z37), visada turi būti priskiriamas rodmuo 2.

10. Su vaiko gimimo vieta susijusiems Z kodams, kurie nurodomi naujagimio ligos istorijoje (Z38), visada turi būti priskiriamas rodmuo 2.

1 PAVYZDYS:

Ligonis su ūminiu apendicitu hospitalizuojamas ir jam atliekama apendektomija. Išsivysto pooperacinė žaizdos infekcija, o paėmus tepinėlį išauga meticilinui atsparus auksinis stafilokokas.

2

Ūminis apendicitas

1

Žaizdos infekcija

1

Meticilinui atsparus auksinis stafilokokas

1

Organo pašalinimas (išorinės priežasties susijusios su žaizdos infekcija kodas)

1

Įvykio vieta (išorinės priežasties)

 

2 PAVYZDYS:

Pacientui, sergančiam 2-ojo tipo diabetu, pooperaciniu laikotarpiu atsiranda laktatinė acidozė. Laktatinė acidozė yra jau egzistavusio cukrinio diabeto paūmėjimas ir tokiu būdu koduojamas kaip:

2

E11.13 2 tipo cukrinis diabetas su pieno rūgšties acidoze be komos

 

3 PAVYZDYS:

Hospitalizuojama moteris gimdymo skatinimui dėl pernešiojimo. Gimdymo metu plyšta tarpvietė (plyšimas 1-ojo laipsnio, susiuvamas) ir prasideda pogimdyminis kraujavimas. Kūdikis gimęs gyvas, aplink kaklą apsivyniojusi virkštelė.

 2

Užsitęsęs nėštumas

 1

1-ojo laipsnio tarpvietės plyšimas gimdymo metu

 1

Gimdymas komplikuotas kitokio virkštelės įsipainiojimo

 1

Kiti ūminiai pogimdyminiai kraujavimai

 2

Vienas gyvas kūdikis (Z37)

 

4 PAVYZDYS:

Pacientė hospitalizuojama dėl 36 nėštumo savaitę prasidėjusios gimdymo veiklos. Pacientės tyrimas dėl B grupės streptokokų infekcijos buvimo yra teigiamas ir jai buvo skirti antibiotikai. Pacientė pagimdė natūraliu būdu. 2-ojo laipsnio tarpvietės plyšimas buvo susiūtas. Kadangi pacientės speneliai kraujavo ir buvo sunku žindyti kūdikį, buvo aptarta spenelių priežiūra.

 2

Priešlaikinis gimdymas

 2

Nėštumo trukmė

 2

B grupės streptokokų infekcija

 2

Gimdymo pasekmės

 1

2-ojo laipsnio plyšimas

 2

Profilaktiškai skirti antibiotikai

 1

Kraujuojantys speneliai (apsunkintas maitinimas krūtimi)

 

5 PAVYZDYS:

36 savaičių naujagimis (3200g). Po pirminės apžiūros nustatyta pėdų deformacija. Slaugytojos nustatė nežymų klubų sąnarių trakštelėjimą. Maitinant krūtimi naujagimis buvo neramus ir nervingas. Antrą dieną atsirado gelta, kuri buvo gydyta 15 valandų trukmės fototerapija. Gydytas su fototerapijos antklode biliblanket. Fizioterapeuto apžiūra dėl pėdų deformacijos. Pediatro apžiūra trečią dieną dėl kairiojo klubo panirimo tolimesnio stebėjimo.

 2

Neišnešiotas naujagimis

 2

Pėdų deformacija

 1

Gelta

 2

Paniręs klubas

 2

Vienvaisis gimdymas ligoninėje

 

6 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuotas su skausmu krūtinėje. Anamnezėje išeminė širdies liga (IŠL) ir hipertenzija. Diagnozuota nestabili krūtinės angina.

 2

Nestabili krūtinės angina

 2

Hipertenzija

 

7 PAVYZDYS:

Hospitalizuotas pacientas, sergantis pneumonija. Krūtinės rentgenogramoje, atliktoje hospitalizavimo metu, matyti keli židinukai kairiajame plautyje, kaip manoma, metastazės. Atlikus biopsiją pagal histologinį vaizdą diagnozuota plokščialąstelinė karcinoma.

 2

Pneumonija

 2

Metastazės į plaučius

 2

Morfologija (plaučių metastazių kodo)

 2

Nežinoma pirminio naviko lokalizacija

 2

Morfologija (nežinomo pirminio naviko kodo)

 

8 PAVYZDYS:

Pacientas pakartotinai hospitalizuotas dėl operacinės žaizdos (po cholecistektomijos) infekcijos, pasėlyje išaugo meticilinui atsparus auksinis stafilokokas.

 2

Žaizdos infekcija

 2

Meticilinui atsparus auksinis stafilokokas

 2

Organo pašalinimas (išorinė priežastis)

 2

Atsiradimo vieta (išorinės priežasties)

 

9 PAVYZDYS:

Hospitalizuota pacientė su metastazėmis į kaulus (stuburas ir šonkauliai). Prieš 10 metų atlikta kairiosios krūties mastektomija dėl infiltruojančios kanalėlių karcinomos. Hospitalizavimo metu pacientė skundžiasi skausmais, dėl kurių negali judėti keletą dienų. Hospitalizavimo metu stebimas nedidelis paraudimas kryžkaulio srityje. Ketvirtą stacionarinio gydymo dieną nustatyta 2 pragulų stadija, tęsiama pragulų profilaktika. Aštuntą stacionarinio gydymo dieną atsirado dusulys. Hemoglobinas nuo buvusio lygio hospitalizavimo dieną, t. y. nuo 115 (kas yra normalus rodiklis šiam pacientui), sumažėjo gana smarkiai – iki 80. Anemija – taikytas eritrocitų masės perpylimas

 2

Metastazės į kaulus

 2

Morfologija (kaulų metastazių kodo)

 1

Anemija esant navikui

 2

Pirminis navikas krūtyje

 2

Morfologija (krūties vėžio kodo)

 2

Pragulos (1-oji stadija progresavo į 2-ąją)

 

10 PAVYZDYS:

Hospitalizuotas pacientas, sergantis nekontroliuojamu 2-ojo tipo cukriniu diabetu. Pacientui anksčiau nebuvo diagnozuota jokių kitų diabeto komplikacijų išskyrus periferinę neuropatiją. Hospitalizavimo metu pacientui atsirado ūminis inkstų funkcijos nepakankamumas.

 2

2 tipo cukrinis diabetas, blogai kontroliuojamas (E11.65)

 2

2 tipo cukrinis diabetas su daugybinėmis mikrokraujagyslinėmis komplikacijomis ar kitomis patikslintomis nekraujagyslinėmis komplikacijomis (E11.71)

 2

Polineuropatija, nepatikslinta (G62.9 – susijęs su E11.71)

 1

Ūminis inkstų nepakankamumas (N17.9 – susijęs su E11.71)

 

11 PAVYZDYS:

Hospitalizavimo metu tyrimų rezultatai patvirtino, kad pacientas serga anksčiau nediagnozuota lengvos formos talasemija.

2 –

Talasemija, lengva forma

0010

BENDROSIOS KODAVIMO GAIRĖS

Už diagnozių nurodymą ligos istorijos pirmajame puslapyje atsakingas klinicistas. Klinikinis koduotojas prieš suteikdamas kodus bet kokiai diagnozei ar procedūrai privalo patikrinti informaciją, pateiktą pirmajame puslapyje, peržiūrėdamas atitinkamus dokumentus, esančius ligos istorijoje.

 

Kai tikrinimo metu nustatomi neatitikimai medicininiuose dokumentuose, pavyzdžiui klinikinės skrandžio opos diagnozės nepagrindžia histopatologinis tyrimas, kurio išvadose nurodyta, kad „opos požymių nenustatyta“, atvejis turi būti perduotas peržiūrėti klinicistui. Nors tyrimų rezultatai yra labai svarbūs kodavimo procesui, tačiau yra keletas diagnozių, kurios ne visada yra patvirtinamos tyrimais.

 

Pavyzdžiui, ne visada biopsija patvirtina Krono ligą.

 

Prireikus, svarbu pasitarti su klinicistu dėl:

1 PAVYZDYS:

Klinicistas pirmajame puslapyje nurodė šlaunikaulio kaklo lūžimą kaip pagrindinę diagnozę. Kaip gretutinės diagnozės įrašytos pirmajame puslapyje yra nurodytos pneumonija ir dvylikapirštės žarnos opa. Ištyrus gydymo eigos įrašus, nustatyta, kad pacientas dėl pneumonijos buvo hospitalizuotas prieš šešis mėnesius, o dvylikapirštės žarnos opa yra sugijusi. Koduojamas tik šlaunikaulio kaklo lūžis su atitinkamu išorinės priežasties kodo priskyrimu, kadangi nei pneumonija, nei dvylikapirštės žarnos opa neatitinka gretutinių ligų kriterijų (žr. ACS 0002 Gretutinės diagnozės).

 

Tyrimų rezultatai

Išvados, sukonkretinančios diagnozę

Laboratorinių tyrimų, rentgeno, patologinių tyrimų ir kitų diagnostinių tyrimų rezultatai turėtų būti koduojami tais atvejais, kai tie rezultatai akivaizdžiai sukonkretina jau dokumentuotas būkles, kurios atitinka pagrindinės diagnozės (žr. ACS 0001 Pagrindinė diagnozė) ar gretutinių diagnozių kriterijus (žr. ACS 0002 Gretutinės diagnozės).

2 PAVYZDYS:

Koduokite kaip nurodyta žemiau:

  • S72.03 Šlaunikaulio subkapitalinės dalies lūžis, kai dokumentuose nurodomas šlaunikaulio kaklo lūžis, o rentgenologinio tyrimo išvadose nurodomas subkapitalinis lūžis.

  • J21.0 Ūminis bronchiolitas, sukeltas respiracinio sincitinio viruso, kai dokumentuose nurodomas bronchiolitas, o citologinis tyrimas patvirtina respiracinį sincitinį virusą kaip sukėlėją.

 

Išvados neaiškios ar nesusijusios su dokumentuota būkle

Tokie tyrimų rezultatai neturėtų būti koduojami, nebent klinicistas gali patvirtinti, kad testų rezultatai yra reikšmingi ir (arba) neaiškūs rezultatai yra susiję su nustatyta būkle.

 

3 PAVYZDYS:

Nekoduokite kaip nurodyta žemiau:

  • N39.0 Šlapimo takų infekcija, kurios lokalizacija nepatikslinta, kai tik mikrobiologinio tyrimo rezultatai nurodo, kad išaugo mikroorganizmų kultūros.

  • J98.1 Plaučių kolapsas, kai rentgenologinio tyrimo išvadose nurodyta bazalinių plaučių segmentų atelektazė.

  • K66.0 Pilvaplėvės sąaugos, kurios nurodomos KT išvadose, kai pagrindinė diagnozė yra pilvo skausmas.

  • D25.- Gimdos lejomioma įtraukta į histopatologinio tyrimo išvadas, kai dokumentuota histerektomijos priežastis yra menoragija.

 

Būsima arba gresianti būklė

Jei būsima arba gręsianti būklė yra dokumentuota, bet taip ir nepasireiškė hospitalizavimo metu, tai klinikinis koduotojas turėtų pasitikrinti, jei yra nurodyta tokia būklė kaip būsima arba gresianti ir ar jai priskirta pagrindinė ar papildoma reikšmė. Jei toks pasirinkimas yra galimas, priskirkite atitinkamą kodą. Jei tokio pasirinkimo nėra, tai būklė nurodyta kaip būsima arba gręsianti neturėtų būti koduojama.

 

4 PAVYZDYS:

Dėl taikyto skubaus gydymo gresianti kojos gangrena hospitalizavimo metu taip ir neperėjo į tikrą gangreną. Tokio pasirinkimo kaip „gangrena, gresianti“ nėra, todėl šis atvejis turėtų būti koduojamas pagal būklę sukėlusią grėsmę, pavyzdžiui kaip arteriosklerozė su išopėjimu.

Būklės nurodytos kaip „gresiančios“:

O20.0

Gresiantis abortas

O47.-

Tariamasis gimdymas

0001

PAGRINDINĖ DIAGNOZĖ

Pagrindinė diagnozė yra apibrėžiama kaip:

„Po ištyrimo suformuluota diagnozė, kurios nustatymas daugiausiai lėmė, kad buvo taikomas stacionarinis gydymas, gydymas namuose ar buvo kreiptasi į gydymo įstaigas, ir tai atspindi suteiktas kodas.“

(Sveikatos duomenų standartų komitetas (2006), Nacionalinis sveikatos duomenų žodynas, 13 leidimas, Australijos sveikatos ir gerovės institutas).

 

Frazė „po ištyrimo“ reiškia duomenų įvertinimą nustatant būklę, kuri iš esmės lėmė, kad buvo taikomas gydymas. Įvertinti duomenys gali apimti informaciją, kuri buvo gauta surinkus ligos anamnezę, įvertinus psichinę būklę, pasikonsultavus su specialistais, atlikus paciento apžiūrą, diagnostinius testus, diagnostines ar chirurgines procedūras, patologinį ar radiologinį ištyrimą. Būklė nustatyta po ištyrimo gali patvirtinti arba ne pirminę diagnozę nustatytą hospitalizavimo metu.

1 PAVYZDYS:

Diagnozės nurodytos pirmajame puslapyje:

Cukrinis diabetas

Koronarinė širdies liga

Miokardo infarktas

 

Ligos anamnezė:

Pacientui pradėjo ryte labai skaudėti krūtinę, buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba ir pacientas tą pačią dieną hospitalizuotas į kardiologijos skyrių.

Šiame pavyzdyje informacija, esanti medicininiuose įrašuose nurodo, kad miokardo infarktas yra pagrindinė diagnozė.

 

Hospitalizavimo aplinkybės visada nulemia pagrindinės diagnozės pasirinkimą. Nustatant pagrindinę diagnozę TLK-10-AM gairėse esantiems kodavimo nurodymams visada teikiama pirmenybė lyginant su kitomis gairėmis (žr. ACS 0033 Sutartiniai terminai ir ženklai, naudojami sisteminiame ligų sąraše

Nuoseklaus ir pilno medicininių įrašų dokumentavimo svarba negali būti nesureikšminta. Be tokios dokumentacijos gali būti sunku ar visai neįmanoma taikyti visus kodavimo nurodymus.

 

Žemiau pateikiama keletas bendrųjų taisyklių kaip parenkama pagrindinė diagnozė, kai kurios iš jų gali būti taikomos ir kituose šio dokumento skyriuose.

 

Kryželių ir žvaigždučių kodai

TLK-10-AM susitarimas dėl kodavimo reikalauja, kad po etiologijos kodo (kryželis †) sektų požymių kodai (žvaigždutė *) (taip pat žr. ACS 0027 Daugybinis kodavimas).

 

Problemos ir jas sukeliančios būklės

1. Sukeliančios būklės kodavimas kaip pagrindinės diagnozės

Kai pacientas atvyksta skųsdamasis kokia nors problema ir gydymo metu yra nustatoma problemą sukelianti būklė, tai sukelianti būklė yra koduojama kaip pagrindinė diagnozė, o problemai kodas nesuteikiamas.

 

2 PAVYZDYS:

Pacientas kreipiasi dėl traukulių. Anksčiau dėl traukulių pacientas gydytas nebuvo. Atlikus KT nustatytas didelis smegenų auglys.

Pagrindinė diagnozė:

Smegenų auglys

Gretutinės diagnozės:

Nėra

2. Problemos kodavimas kaip pagrindinės diagnozės

Jei pacientas atvyksta skųsdamasis kokia nors problema, o būklė sukėlusi problemą jau yra žinoma priėmimo metu, tačiau gydoma tik problema, tai problema turi būti koduojama kaip pagrindinė diagnozė. Problemą sukelianti būklė turi būti koduojama kaip gretutinė diagnozė.

3 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuotas dėl pakartotinų traukulių, kuriuos sukelia smegenų auglys, diagnozuotas prieš tris mėnesius.

Pagrindinė diagnozė:

Traukuliai

Gretutinės diagnozės:

Smegenų auglys

 

4 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuojamas drenuoti ascitą, kurį sukelia jau žinoma kepenų liga.

Pagrindinė diagnozė:

Ascitas

Gretutinės diagnozės:

Kepenų liga

Procedūra:

Ascito drenavimas

Simptomų, požymių ir neaiškių bei neapibrėžtų būklių kodavimas

Simptomų, požymių ir neaiškių būklių kodai iš 18 skyriaus Simptomai, požymiai ir nenormalūs klinikiniai bei laboratoriniai radiniai neklasifikuojami kitur, neturėtų būti naudojami pagrindinės diagnozės kodavimui, kai galutinė diagnozė jau nustatyta (taip pat žr. ACS 1802 Požymiai ir simptomai).

 

Ūminės ir lėtinės būklės

Jei būklė yra apibūdinama ir kaip ūminė (poūmė), ir kaip lėtinė, koduoti reikia abu variantus išlaikant eiliškumą, kai ūminė (poūmė) būklė yra koduojama pirmiausia.

 

5 PAVYZDYS:

Hospitalizavimas dėl lėtinio pankreatito paūmėjimo.

Pagrindinė diagnozė:

K85.9

Ūminis pankreatitas, nepatikslintas

Gretutinės diagnozės:

K86.1

Kitas lėtinis pankreatitas

 

Šie kriterijai neturėtų būti naudojami, kai:

a. TLK-10-AM nurodo elgtis priešingai. Pavyzdžiui:

Koduojant ūminę ir lėtinę mieloidinę leukemiją, sisteminis sąrašas aiškiai nukreipia koduotoją naudoti tiktai „lėtinį“ kodą, C92.1 Lėtinė mieloidinė leukemija.

b. TLK-10-AM nurodo, kad reikalingas tik vienas kodas.

c. Koduojamas ūminis tonzilitas, dėl kurio taikyta chirurginė procedūra (žr. ACS 0804 Tonzilitas).

 

Dvi ir daugiau tarpusavyje susijusios būklės, kai kiekviena iš jų gali atitikti pagrindinės diagnozės apibrėžimą

Kai yra dvi ir daugiau tarpusavyje susijusios būklės (pavyzdžiui ligos iš to paties TLK-10-AM skyriaus ar požymiai būdingi ir susiję su tam tikra liga), kai kiekviena iš jų gali atitikti pagrindinės diagnozės apibrėžimą, reikia prašyti klinicisto nurodyti, kuri diagnozė geriausiai atitinka pagrindinės diagnozės apibrėžimą. Jei nėra galimybės gauti papildomos informacijos, kaip pagrindinę diagnozę reikia koduoti pirmąją paminėtą diagnozę (PSO, TLK-10, Antras leidimas, 2 tomas, MB2 taisyklė, 113 p., Keletas būklių nurodytų kaip „pagrindinė būklė“).

 

Dvi ir daugiau diagnozės, kurios vienodai atitinka pagrindinės diagnozės apibrėžimą

Kai dvi ir daugiau diagnozės vienodai atitinka pagrindinės diagnozės kriterijus pagal hospitalizavimo aplinkybes, pagal diagnostinį ištyrimą ir (arba) taikytą gydymą ir kai sisteminiame sąraše nėra nurodyta, koks turėtų būti eiliškumas, reikia prašyti klinicisto nurodyti, kuri diagnozė geriausiai atitinka pagrindinės diagnozės apibrėžimą.

 

Jei nėra galimybės gauti papildomos informacijos, kaip pagrindinę diagnozę reikia koduoti pirmąją paminėtą diagnozę (PSO, TLK-10, Antras leidimas, 2 tomas, MB2 taisyklė, 113 p., Keletas būklių nurodytų kaip „pagrindinė būklė“).

6 PAVYZDYS:

Vyresnio amžiaus pacientas hospitalizuojamas dėl daugybės problemų – išrašytas po keturių savaičių.

Diagnozės:

Stazinis širdies nepakankamumas

Lėtinės kojų opos

Lėtinė kvėpavimo takų obstrukcija

Cukrinis diabetas

Procedūros:

Opų nekrektomija

Kasdienis opų perrišimas

Kadangi net keletas diagnozių galėjo būti įvardytos kaip pagrindinė diagnozė, klinicistas turi nurodyti, kuri diagnozė geriausiai atitinka pagrindinės diagnozės apibrėžimą. Jei nėra galimybės gauti papildomos informacijos, stazinis širdies nepakankamumas turėtų būti koduojamas kaip pagrindinė diagnozė, nes jis yra pirmoji diagnozėje nurodyta būklė.

 

Kodai iš serijos Z03.0Z03.9, medicininis stebėjimas ir vertinimas dėl įtariamų ligų bei būklių

Kodai iš Z03 kategorijos yra suteikiami kaip pagrindinės diagnozės tais atvejais, kai pacientai hospitalizuojami siekiant įvertinti pacientų būklę, kai yra kokių nors duomenų, leidžiančių įtarti nenormalią būklę, arba po nelaimingų atsitikimų ar kitų įvykių, po kurių paprastai sveikata sutrinka, tačiau nėra įrodymų, pagrindžiančių įtariamą būklę ir tuo metu nereikalingas joks gydymas. Stebėjimo kodas neturėtų būti naudojamas medicininiuose įrašuose su papildomais susijusiais kodais. Jei yra simptomų susijusių su įtariama būkle, tai tų simptomų kodai ir turėtų būti priskirti, bet ne kodas Z03.- (taip pat žr. ACS 0012 Įtariamos būklės). Naujagimiams žr. ACS 1611 Naujagimio ir kūdikio medicininis stebėjimas ir įvertinimas dėl įtariamų ligų ir būklių.

 

Neįvykdytas pirminis gydymo planas

Būklę, dėl kurios po tyrimo hospitalizuojama į ligoninę, nurodykite kaip pagrindinę diagnozę, net jei dėl nenumatytų aplinkybių gydymas ir netaikomas (žr. ACS 0011 Hospitalizavimas, kai netaikomas chirurginis gydymas).

 

Liekamieji reiškiniai arba padarinių pobūdis

Pirma nurodomi liekamieji reiškiniai arba padarinių pobūdis. Po liekamųjų reiškinių nurodomas padarinio kodas išskyrus keletą atvejų (taip pat žr. ACS 0008 Padariniai ir ACS 1912 Sužalojimų, apsinuodijimų, toksinio poveikio ir kitų išorinių priežasčių padariniai).

Pastaba:

Daugiau informacijos apie pagrindinės diagnozės parinkimą specifiniais atvejais galima ieškoti žemiau pateiktose bendrosiose taisyklėse ir skyrių specifinėse taisyklėse. Ypač, kai hospitalizavimas susijęs su akušerinėmis būklėmis, hospitalizavimu dėl chemoterapijos, spindulinio gydymo ar dializės, yra numatytos specialios pagrindinės diagnozės parinkimo gairės.

0002

GRETUTINĖS DIAGNOZĖS

Gretutinė diagnozė yra apibūdinama kaip:

 

Būklė ar nusiskundimas egzistuojantis greta pagrindinės diagnozės arba atsiradęs tuo metu, kai buvo taikomas stacionarinis gydymas, gydymas namuose ar buvo kreiptasi į gydymo įstaigas, ir tai atspindi suteiktas kodas.“

(Sveikatos duomenų standartų komitetas (2006), Nacionalinis sveikatos duomenų žodynas, 13 leidimas, Australijos sveikatos ir gerovės institutas).

 

Minimalaus duomenų rinkinio apie hospitalizuoto paciento priežiūrą tikslas – surinkti duomenis apie ligoninėse hospitalizuotiems pacientams suteiktą priežiūrą.

 

Nacionalinių sergamumo duomenų rinkimas nėra skirtas dabartinei stacionarinių pacientų ligų būklei apibūdinti. Šių duomenų rinkimas labiau skirtas nusakyti būklėms, kurios yra reikšmingos dėl reikiamų tyrimų, gydymo bei sunaudotų išteklių kiekvienam hospitalizacijos atvejui.

 

Kodavimo tikslais gretutinės diagnozės turėtų būti interpretuojamos kaip būklės, darančios įtaką paciento gydymui, kuriam reikia kurio nors iš žemiau nurodytų dalykų: 

Problemos ir jas sukeliančios būklės

Jei yra taikomas gydymas dėl problemos ir ją sukėlusios priežasties, tai abi būklės turi būti koduojamos (taip pat žr. ACS 0001 Pagrindinė diagnozė).

 

1 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuotas dėl klubakaulio lūžimo. Stacionarinio gydymo metu atsiranda ascitas dėl žinomos kepenų ligos. Ascitas drenuojamas.

Pagrindinė diagnozė:

Klubakaulio lūžimas

Gretutinės diagnozės:

Ascitas

Kepenų liga

Procedūra:

Ascito drenavimas

 

Vertinimai

Būklės dokumentuotos apžiūros metu (pvz., anesteziologo vertinimas prieš operaciją) turėtų būti koduojamos tik tais atvejais, kai tos būklės atitinka aukščiau nurodytus kriterijus arba kai dėl tokios būklės turi būti keičiamas standartinis atitinkamų procedūrų ar būklių gydymo protokolas.

 

Daugybinis kodavimas

Kaip paaiškinta ACS 0027 Daugybinis kodavimas, būna atvejų, kai reikia priskirti papildomus kodus, kurie patys savaime gali neatitikti aukščiau nurodytų gretutinių diagnozių kriterijų. Turi būti laikomasi šiame standarte nurodytų TLK-10-AM kodavimo sutartinių ženklų ir terminų. Pavyzdžiui naudojant kodus iš kategorijos I60I69 Cerebrovaskulinės (smegenų kraujagyslių) ligos, hipertenzija, jei ji yra diagnozuota, taip pat turi būti koduojama, nes šioje kategorijoje yra nurodymas „Naudokite papildomą kodą esančios hipertenzijos identifikavimui“.

 

Pranešimas apie gretutinę diagnozę nurodytas kituose standartuose

Standartai, nurodyti žemiau, taip pat nurodo, kad kai kuriais atvejais tam tikra būklė, kuri įprastu atveju neatitiktų ACS 0002 reikalavimų, turi būti priskirta kaip gretutinė diagnozė. Tokie atvejų rūšiavimo pavyzdžiai yra „statusų“ kodai kaip ŽIV, rūkymas, nešiotojas, būklės nustatomos endoskopijos metu ir „vėliavėlių“ kodai, pavyzdžiui nėštumas, gimdymo pasekmės.

 

Atkreipkite dėmesį, kad sąrašas ne visada gali būti išsamus, nes laikui bėgant keičiasi.

Sindromai

Hospitalizavimas, kai netaikomas chirurginis gydymas

Įtariamos būklės

Diagnozės pasirinkimas, atliekant endoskopiją dienos stacionaro paslaugos metu

ŽIV arba AIDS

Virusinis hepatitas

Cukrinis diabetas ir gliukozės reguliacijos sutrikimas

Sutrikimai dėl narkotikų, alkoholio ir tabako vartojimo

Širdies stimuliatoriai ir implantuojami defibriliatoriai

Hospitalizavimas dėl inkstų dializės

Moters išorinių lyties organų suluošinimas

Nėštumo nutraukimas

Gimdymo rezultatas

Nėštumo trukmė

Gimdymas iki hospitalizavimo

Būklės, komplikuojančios nėštumą

Priešlaikinis gimdymas

Priešlaikinis vaisiaus vandenų pūslės plyšimas

Aborto, negimdinio nėštumo ir nėštumo su pūsline išvisa komplikacijos

Būklės ir komplikacijos po gimdymo

B grupės streptokokų infekcija ar nešiojimas nėštumo metu

Naujagimis

 

Naujagimio apžiūros metu nustatytos anomalijos

Šioms būklėms turėtų būti priskirtas kodas tiktai tuo atveju, jei tos būklės atitinka šiame standarte numatytus kriterijus.

2 PAVYZDYS:

Neonatologas apžiūrėdamas naujagimį nustatė raudoną apgamą, geltą ir kryžkaulio duobutę. Naujagimiui buvo paskirta 24 val. trukmės fototerapija. Dėl apgamo ir kryžkaulio duobutės gydymas buvo nereikalingas, todėl šios būklės yra nekoduojamos.

 

Akušerinių atvejų būklės

Kai kurios klinicisto ar akušerės nustatytos būklės prieš, per ar po gimdymo neturėtų būti koduojamos, nebent tos būklės atitinka kriterijus nurodytus ACS 0002.

 

3 PAVYZDYS:

Prasidėjus gimdymo veiklai nėščioji hospitalizuota, gimdymas normalus. Klinicistas pažymėjo, kad pacientė nėštumo metu sirgo nėščiųjų diabetu. Šio hospitalizavimo metu pacientė dėl diabeto nebuvo stebima ir jai buvo skirta normali mityba. Šiuo atveju nėščiųjų diabetas yra nekoduojamas.

 

Rizikos veiksniai

Rizikos veiksniai koduojami tik tuo atveju, jei jie atitinka gretutinės diagnozės kriterijus, nurodytus aukščiau, arba kitame standarte yra nurodyta, kad rizikos veiksniai turi būti koduojami.

 

0046

DIAGNOZĖS PASIRINKIMAS, ATLIEKANT ENDOSKOPIJĄ DIENOS STACIONARO PASLAUGOS METU

Nurodymas koduoti kai kurias būkles, kurios įprastai neatitinka ACS 0002 Gretutinės diagnozės kriterijų, yra svarbi šio standarto savybė. Atkreipkite dėmesį, kad būklėms, kurios yra endoskopijos atlikimo metu (pvz., LOPL), turėtų būti taikomi ACS 0002 Gretutinės diagnozės kriterijai - priešingai nei toms būklėms, kurios nustatytos atliekant endoskopiją.

 

Atkreipkite dėmesį, kada šis standartas turi būti taikomas ir kada ne:

 

Šis standartas taikomas:

 

Pacientams, kurie atvyko bet kurios organų sistemos endoskopiniam (pvz., kolonoskopijai, bronchoskopijai, ERCP) ar artroskopiniam tyrimui, ir kurie yra:

Šis standartas netaikomas: 

1. Jei nustatytas priežastinis ryšys tarp simptomo ir vieno iš radinių (ryšį dokumentuoja klinicistas arba ryšio buvimą remdamasis standartu įtaria koduotojas), šis radinys turi būti laikomas pagrindine diagnoze. Simptomai neturi būti koduojami (nebent jis atitinka ACS 1802 Požymiai ir simptomai kriterijus), ir kiti radiniai, jei tokių yra, turi būti nurodyti kaip gretutinės diagnozės.

 

Kompiuterinė tyrimo rezultatų ataskaita nesudaro pagrindo ryšio nustatymui, nebent tokia ataskaita aiškiai parodo, kad vienas iš radinių yra simptomo priežastis, o kiti radiniai yra atsitiktiniai.

1 PAVYZDYS:

Pacientas dėl pilvo skausmų hospitalizuotas ezofagogastroduodenoskopijai (EGDS). Medicininiuose dokumentuose nurodyta, kad skrandžio opaligė yra pilvo skausmo priežastis. Taip pat pažymėta, kad yra duodenitas.

Pagrindinė diagnozė:

Skrandžio opaligė

Gretutinės diagnozės:

Duodenitas (ir bet kurie kiti radiniai)

Procedūra:

EGDS

2. Jei priežastinis ryšys yra nenustatytas, simptomą reikia koduoti kaip pagrindinę diagnozę ir visus radinius – kaip gretutines diagnozes. 

2 PAVYZDYS:

Pacientas dėl anemijos hospitalizuotas kolonoskopijai. Medicininiuose dokumentuose nurodyta, kad nustatyta divertikulinė liga nepaaiškina anemijos.

Pagrindinė diagnozė:

Anemija

Gretutinės diagnozės:

Divertikulinė liga (ir bet kurie kiti radiniai)

Procedūra:

Kolonoskopija

0005

SINDROMAI

Jei nėra galimybės parinkti vieno kodo visų sudedamųjų sindromo dalių apibūdinimui, gali būti sudėtinga suteikti kodus visoms sudedamosioms dalims atskirai.

 

Eiliškumo gairės koduojant sindromus

 

1. Siekite paaiškinimo iš klinicisto dėl kiekvieno sindromo, kuris neturi specifinio kodo TLK-10-AM.

2. Kai nustatytos visos sindromo sudedamosios dalys, pritaikykite pagrindinės diagnozės nustatymo taisyklę.

3. Jei dėl daugybės sindromo pasireiškimo požymių sunku pritaikyti pagrindinės diagnozės nustatymo taisyklę ir nei dėl vienos iš diagnozių nėra taikomas gydymas, pagrindinės diagnozės kodą priskirkite sunkiausiai būklei.

4. Chromosominės ar genetinės anomalijos sukeltai būklei priskirkite pagrindinės diagnozės kodą, jei yra du ir daugiau vienodo sunkumo pasireiškimai.

5. Esant įgimtam sindromui priskirkite kodą Q87.- Kiti patikslinti įgimti formavimosi ydų sindromai, pažeidžiantys daugelį sistemų kaip gretutinės diagnozės kodą prie nurodytų pasireiškimų, kuriems kodas jau suteiktas. Šio kodo pridėjimas nurodo, kad tai yra sindromas, kuriam konkretus kodas TLK-10-AM klasifikacijoje nėra numatytas. Apie šiuos atvejus turėtų būti pranešta organizacijai patariančiai kodavimo klausimais.

6. Kai sindromo apibūdinimui naudojama daug kodų, kodus priskirkite tik tiems pasireiškimams, kurie yra tinkami konkrečiam pacientui – ne visiems pacientams, turintiems sindromą, pasireiškia visi „standartiniai“ požymiai.

0008

PADARINIAI (PASEKMĖS)

Sužalojimų ir apsinuodijimų padarinių aptarimui žr. ACS 1912 Sužalojimų, apsinuodijimų, toksinio poveikio ir kitų išorinių priežasčių padariniai.

 

Terminas „padariniai“ arba pasekmė" TLK-10-AM naudojamas tokiu pačiu būdu kaip naudojamas „vėlyvas poveikis“ TLK-9-CM. Ligos „padariniai“ arba  pasekmė" arba „vėlyvas poveikis“ yra dabartinė būklė, kurią sukėlė anksčiau buvusi būklė.

 

Padarinių kodo naudojimui laiko apribojimų nėra. Liekamieji reiškiniai (padariniai) gali pasireikšti jau ligos pradžioje, pavyzdžiui neurologiniai sutrikimai, atsiradę po galvos smegenų infarkto, arba pasireiškę po kelių mėnesių ar metų, pavyzdžiui lėtinis inkstų nepakankamumas dėl inkstų tuberkuliozės.

 

Ligos padariniai yra vėlyvi, jei diagnozėje yra nurodoma:

Kadangi padarinius sukėlusios būklės jau nėra, kodas numatytas nusakyti ūminei tos ligos formai yra nepriskiriamas.

 

Ligų padarinių kodavimui reikalingi du kodai: 

 Liekamieji reiškiniai ar padarinio pobūdis yra nurodomi pirmieji, o po to nurodoma padarinio priežastis.

1 PAVYZDYS:

Aklumas dėl anksčiau buvusios trachomos.

Kodai:

H54.0

Abiejų akių aklumas

B94.0

Trachomos pasekmės

2 PAVYZDYS:

Monoplegija žasto lygyje dėl persirgto ūminio poliomielito.

Kodai:

G83.2

Rankos monoplegija

B91

Poliomielito pasekmės

3 PAVYZDYS:

Hemiplegija dėl anksčiau buvusios smegenų embolijos.

Kodas:

G81.9

Hemiplegija, nepatikslinta

I69.-

Cerebrovaskulinių (smegenų kraujagyslių) ligų pasekmės

 

Vėlyvojo poveikio specifiniai kodai yra:

 

B90.-

Tuberkuliozės pasekmės

Pasekmės apima būkles, kurios apibūdinamos kaip anksčiau buvusios tuberkuliozės padariniai ar vėlyvas poveikis ir liekamieji reiškiniai tuberkuliozės, kuri nurodyta kaip sustabdyta, išgydyta, neaktyvi, sena ar pastovi, nebent yra aktyvios tuberkuliozės požymių.

B91

Poliomielito pasekmės

B92

Raupsų pasekmės

B94.-

Kitų bei nepatikslintų infekcinių ir parazitų sukeltų ligų pasekmės

B94.0

Trachomos pasekmės

Pasekmės apima trachomos, kuri yra išgydyta arba neaktyvi, liekamuosius reiškinius arba tam tikrus specifinius padarinius, kaip pavyzdžiui aklumas, randinis ektropionas ir junginės randai, nebent yra aktyvios infekcijos požymių.

B94.1

Virusinio encefalito pasekmės

Pasekmės apima būkles, kurios apibūdinamos kaip padariniai ar vėlyvas poveikis, ir tas būkles, kurios išlieka po vienerių ar daugiau metų nuo priežasties atsiradimo.

B94.8

Kitų patikslintų infekcinių ir parazitų sukeltų ligų pasekmės

Pasekmės apima būkles, kurios apibūdinamos kaip padariniai ar vėlyvas poveikis, ir liekamuosius reiškinius šių ligų, kurios nurodytos kaip sustabdytos, išgydytos, neaktyvios, senos ar pastovios, nebent yra aktyvios ligos požymių. Pasekmės taip pat apima dėl būklių klasifikuojamų kategorijose A00B89 atsiradusias lėtines būkles ar liekamuosius reiškinius, išlieka po vienerių ar daugiau metų nuo atsiradimo.

E64.-

Prastos mitybos ir kitų maisto medžiagų trūkumo padariniai

E64.3

Rachito padariniai

Padariniai apima bet kurią būklę, kuri nurodyta kaip rachitinė ar atsiradusi dėl rachito, ir jei ši būklė išlieka po vienerių ar daugiau metų nuo atsiradimo, arba yra patvirtinta, kad būklė yra rachito padarinys ar vėlyvas poveikis.

E68

Maisto medžiagų pertekliaus padariniai

G09

Centrinės nervų sistemos uždegiminių ligų pasekmės

Ši kategorija yra skirta pasekmių kodavimui toms būklėms, kurios klasifikuojamos kaip:

G00.-

Bakterinis meningitas, neklasifikuojamas kitur

G03.-

Meningitas dėl kitų ir nepatikslintų priežasčių

G04.-

Encefalitas, mielitas ir encefalomielitas

G06.-

Intrakranijinis bei intraspinalinis abscesas ir granulioma ir

G08

Intrakranijinis bei intraspinalinis flebitas ir tromboflebitas

Pasekmės uždegiminių centrinės nervų sistemos ligų, kurios klasifikuojamos dvigubai:

G01*

Meningitas sergant bakterinėmis ligomis klasifikuojamomis kitur

G02.-*

Meningitas sergant kitomis infekcinėmis ir parazitinėmis ligomis, klasifikuojamomis kitur

G05.-*

Encefalitas, mielitas ir encefalomielitas sergant ligomis, klasifikuojamomis kitur ir

G07*

Intrakranijinis bei intraspinalinis abscesas ir granulioma sergant ligomis, klasifikuojamomis kitur turėtų būti koduojamas prie kategorijų skirtų sukeliančioms būklėms (pavyzdžiui B90.0 Centrinės nervų sistemos tuberkuliozės pasekmės). Koduokite tik pačią sukeliančią būklę, jei nėra padarinių kategorijos tai sukeliančiai būklei.

I69.-

Cerebrovaskulinių (smegenų kraujagyslių) ligų pasekmės

O94

Nėštumo, gimdymo ir laikotarpio po gimdymo komplikacijų padariniai

O97

Mirtis dėl tiesioginių gimdymo padarinių

 

Yra svarbu įsitikinti, kad dabartinė būklė yra prieš tai buvusios ligos tiesioginė pasekmė ir kad dėl tos buvusios ligos šiuo metu skubus gydymas netaikomas.

 

0011

HOSPITALIZAVIMAS, KAI NETAIKOMAS CHIRURGINIS GYDYMAS

Jei pacientas hospitalizuojamas chirurginiam gydymui, kuris dėl kokių nors priežasčių nebuvo atliktas ir pacientas išrašytas, koduoti reikėtų kaip nurodyta žemiau:

a. Chirurginis gydymas netaikytas dėl administracinių problemų: 

1 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuotas būgninės ertmės drenavimui dėl vidurinės ausies uždegimo. Chirurginis gydymas atidėtas, nes nebuvo chirurgo.

Pagrindinė diagnozė:

H65.3

Lėtinis mukozinis vidurinis otitas

Gretutinės diagnozės:

Z53.8

Procedūra, neatlikta dėl kitų priežasčių

b. Kai hospitalizavimo priežasčiai nurodyti paprastai būtų priskiriamas Z kodas ir kai chirurginė operacija yra atšaukta.

2 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuojamas vienai dienai atlikti chemoterapiją dėl naviko, tačiau dėl dehidracijos procedūra buvo atšaukta.

Pagrindinė diagnozė:

Z51.1

Navikų chemoterapijos kursas

Gretutinės diagnozės:

Atitinkami navikų kodai

 
 

Z53.0

Procedūra, neatlikta dėl kontraindikacijų

 

E86

Kraujo tūrio sumažėjimas

 

3 PAVYZDYS:

Hospitalizavimas dėl arterioveninės fistulės suformavimo, bet procedūra atšaukta, nes nebuvo chirurgo.

Pagrindinė diagnozė:

Z49.0

Pasiruošimas dializei

Gretutinės diagnozės:

Z53.8

Procedūra, neatlikta dėl kitų priežasčių

c. Chirurginis gydymas netaikytas dėl kitų būklių ar komplikacijų, kurios buvo hospitalizavimo metu: 

4 PAVYZDYS:

Tonzilitu sergantis pacientas hospitalizuotas tonzilektomijai atlikti. Chirurginis gydymas atidėtas, nes hospitalizavimo metu pacientas sirgo viršutinių kvėpavimo takų infekcija.

Pagrindinė diagnozė:

J35.0

Lėtinis tonzilitas

Gretutinės diagnozės:

Z53.0

Procedūra, neatlikta dėl kontraindikacijų

 

J06.9

Ūminė viršutinių kvėpavimo takų infekcija, nepatikslinta

 

Jei pacientas hospitalizuotas chirurginiam gydymui, tačiau jis nėra taikomas dėl hospitalizavimo metu pasireiškusios būklės, kuri turi būti gydoma stacionare, ta būklė turi būti nurodoma kaip pagrindinė diagnozė. Po to nurodomas būklės, dėl kurios buvo numatytas chirurginis gydymas, kodas ir kodas Z53 Asmens apsilankymas sveikatos apsaugos įstaigose dėl specialių procedūrų, kurios nebuvo atliktos. 

5 PAVYZDYS:

Dėl pomenopauzinio kraujavimo pacientė hospitalizuota atlikti gimdos dilataciją ir kiuretažą. Priėmimo metu pacientei diagnozuota pneumonija ir gimdos abrazija buvo atšaukta. Pacientė buvo gydoma ligoninėje 6 dienas, paskirti antibiotikai į veną.

Pagrindinė diagnozė:

J18.9

Pneumonija, nepatikslinta

Gretutinės diagnozės:

N95.0

Kraujavimas po menopauzės

 

Z53.0

Procedūra, neatlikta dėl kontraindikacijų

0012

ĮTARIAMOS BŪKLĖS

Įtariamos būklės yra koduojamos skirtingai ir tai priklauso nuo to, ar pacientas išrašytas į namus ar perkeltas į kitą ligoninę.

 

Išrašymas į namus

Jei išrašymo į namus metu dokumentuose nurodoma diagnozė yra apibūdinama kaip tikėtina, įtariama, galima ar naudojamas bet kuris kitas išsireiškimas, nusakantis abejonę dėl galutinės diagnozės, reikia atlikti sekančius veiksmus:

a. perduoti atvejį klinicistui nustatyti, ar vietoj abejotinos diagnozės gali būti nustatyta galutinė diagnozė;

b. jei klinicistas patvirtina, kad galutinė diagnozė nėra aiški, priskirti kodą remiantis žemiau nurodytais kriterijais:

 

jei atliktų tyrimų rezultatai yra neinformatyvūs ir dėl įtariamos būklės nepradėtas joks gydymas, priskirkite kodą pagal simptomą (-us).

1 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuotas dėl galvos skausmų. Pacientas išrašytas su diagnoze „meningitas ?“. Hospitalizavimo metu atlikti tyrimai nepatvirtino meningito diagnozės ir joks gydymas nebuvo taikytas.

Pagrindinė diagnozė:

R51

Galvos skausmas

 

Jei atliktų tyrimų rezultatai yra neinformatyvūs, tačiau gydymas buvo pradėtas, priskirkite kodą pagal įtariamą būklę.

 

2 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuotas dėl galvos skausmų. Pacientas išrašytas su diagnoze „meningitas ?“. Hospitalizavimo metu atlikti tyrimai nepatvirtino meningito diagnozės, bet gydymas buvo pradėtas.

Pagrindinė diagnozė:

G03.9

Meningitas, nepatikslintas

 

Jei tyrimai buvo atlikti, o jų rezultatai nurodė galimą diagnozę, tačiau hospitalizavimo metu nebuvo pradėtas joks gydymas, priskirkite kodą pagal įtariamą būklę.

 

3 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuotas dėl pykinimo, silpnumo ir galvos skausmų. Pacientas išrašytas su diagnoze „galima virusinė infekcija“. Tyrimai atmetė kitas galimas diagnozes ir dėl virusinės infekcijos gydymas nebuvo reikalingas (ar galimas).

Pagrindinė diagnozė:

B34.9

Virusų sukelta infekcija, nepatikslinta

 

Perkėlimas į kitą ligoninę

Jei pacientas perkeliamas įtariamos būklės tolimesniam ištyrimui, siunčiančioji ligoninė turėtų priskirti įtariamos būklės kodą (pvz., meningitas). Taip pat priskiriamas kodas Z75.3 Sveikatos apsaugos priemonių neprieinamumas ir nepasiekiamumas kaip žymėjimas nurodantis, kad pacientas perkeliamas dėl įtariamos būklės. (Pastaba: šis kodas neturi būti naudojamas VISIEMS perkėlimams, nes išrašymo būklė suteikia šią informaciją).

 

Atvejo kodavimui siunčiančios ligoninės klinikiniai koduotojai turi naudoti tik perkėlimo metu turimą informaciją. Informacija, gauta iš ligoninės, į kurią pacientas buvo perkeltas, neturi būti naudojama priimant sprendimą dėl kodų suteikimo. Pavyzdžiui, pacientas perkeliamas su diagnoze „meningitas ?“, todėl atvejis koduojamas kaip meningitas. Jei iš ligoninės, kurioje vėliau buvo gydomas pacientas, gaunama epikrizė ir joje nurodoma, kad atlikus tyrimus meningito diagnozė nenustatyta, siunčiančioji ligoninė neturėtų keisti meningito kodo.

 

Psichinė sveikata

Dėl psichinės sveikatos gali hospitalizuoti ir kelis kartus kol pavyks nustatyti galutinę diagnozę. Kai dokumentuojama tik viena įtariama būklė, ši būklė turėtų būti koduojama kaip galutinė diagnozė. Kai dokumentuojama daugiau nei viena įtariama būklė ir nėra aišku, kuri iš įtariamų būklių yra pagrindinė diagnozė, taikomas ACS 0001 Pagrindinė diagnozė (Dvi ir daugiau diagnozės vienodai atitinka pagrindinės diagnozės apibrėžimą).

 

0013

KITI IR NEPATIKSLINTI KODAI

„Kiti“ ir „nepatikslinti“ ar „liekamieji“ kodai įprastai naudojami būklėms, kurios specifiškai susietos su tais kodais.

 

Ketvirtojo ženklo lygmenyje išdėstoma taip:

0–7

specifinės būklės (sužalojimų skyriuje 7 dažnai naudojamos apibūdinti „dauginius“ sužalojimus)

8

specifinė būklė neklasifikuojama kitur (arba „kiti“ kategorija)

9

nepatikslinta būklė

 

1 PAVYZDYS: KETURŽENKLĖ STRUKTŪRA

 

Kodo tipas

L50

Dilgėlinė

Kategorija

L50.0

Alerginė dilgėlinė

Specifinė

L50.1

Idiopatinė dilgėlinė

Specifinė

L50.2

Šalčio ir šilumos sukelta dilgėlinė

Specifinė

L50.3

Dermatografinė dilgėlinė

Specifinė

L50.4

Vibracinė dilgėlinė

Specifinė

L50.5

Cholinerginė dilgėlinė

Specifinė

L50.6

Kontaktinė dilgėlinė

Specifinė

L50.8

Kita dilgėlinė

Kita dilgėlinė neklasifikuojama kitur

Dilgėlinė:

  • lėtinė

  • grižtamoji periodinė

L50.9

Dilgėlinė, nepatikslinta

Nepatikslinta

 

Retkarčiais du paskutiniai kodai „8“ ir „9“ sudėti į vieną kodą, kuris apima ir „kitas“, ir „nepatikslintas“ būkles.

 

Penktojo ženklo lygmenyje išdėstoma taip:

 

0

nepatikslinta diagnozė

1–8

specifinės būklės

9

kitos būklės

 

2 PAVYZDYS: PENKIAŽENKLĖ STRUKTŪRA

 

Kodo tipas

G47

Miego sutrikimai

Kategorija

G47.3

Miego apnėja 

„Specifinė“ keturženklio lygio kategorija

G47.30

Miego apnėja, nepatikslinta

Nepatikslinta miego apnėja

G47.31

Centrinis miego apnėjos sindromas

Specifinis

G47.32

Obstrukcinis miego apnėjos sindromas

Specifinis

G47.33

Miego hipoventiliacijos sindromas

Specifinis

G47.39

Kitokia miego apnėja

Kitos miego apnėjos kitur neklasifikuojamos

 

Paskutiniai kodai neturėtų būti naudojami diagnozėms, kurios atrodo kaip niekur neklasifikuojamos, sužymėti.

 

Kai klinicistas naudoja terminus, kurių nėra TLK-10-AM, prašykite pateikti alternatyvius terminus, kurie yra TLK-10-AM. Jei nėra pateikta jokio kito aprašymo, taikoma kuri nors viena iš žemiau pateiktų strategijų. 

3 PAVYZDYS:

Stemplės polipas.

Kodas:

K22.8

Kitos patikslintos stemplės ligos

Šiame pavyzdyje pateiktas terminas Polipas neapima kito termino „stemplė“. Siekdami surasti tinkamą kodą priskyrimui, ieškokite pagal „liga, stemplė, patikslinta, neklasifikuojama kitur“ ir surasite kodą K22.8 Kitos patikslintos stemplės ligos.

 

4 PAVYZDYS:

67 metų vyras, kuriam yra kataraktos panirimas.

Kodas:

H26.9

Katarakta, nepatikslinta

Šiame pavyzdyje nėra termino „panirusi“ nei kokio nors sinonimo ir apibūdinimo „patikslinta, neklasifikuojama kitur“, taigi tinkamas kodas priskyrimui yra H26.9

0015

MIŠRŪS KODAI

Kodai vadinami mišriais tais atvejais, kai vienas kodas naudojamas iš karto dviems diagnozėms arba diagnozei kartu su pasireiškimais ar su susijusiomis komplikacijomis klasifikuoti. Mišrūs kodai yra nustatomi, perskaičius įtraukties ir atmetimo pastabas sisteminiame sąraše.

 

Kombinuotus kodus priskirkite, kai tas kodas pilnai apibūdina diagnostinę būklę .

 

Daugybinis kodavimas (ACS 0027) neturėtų būti naudojamas, kai klasifikacijoje numatytas kombinuotas kodas aiškiai apibūdinantis visas dokumentuotos diagnozės sudedamąsias dalis. 

1 PAVYZDYS:

Galūnių arteriosklerozė su gangrena.

Koduoti:

„Galūnių arterijų aterosklerozė su gangrena I70.24“ – bet ne:

 

I70.20

Galūnių arterijų aterosklerozė, nepatikslinta ir

 

R02

Gangrena, neklasifikuojama kitur

0025

DVIGUBAS KODAVIMAS

Nors yra tam tikrų argumentų, kodėl tas pats kodas turėtų būti naudojamas kelis kartus koduojant tą pačią būklę, siekiant atspindėti jos apimtis (pavyzdžiui, abipusė kojų venų varikozė I83.9, I83.9 arba abiejų rankų stipinkaulių distalinių galų lūžimas S52.51, S52.51), klinikiniai koduotojai neturėtų taikyti šios praktikos. Tas pats kodas gali būti pakartotinai naudojamas tik tų būklių gydymo procedūroms koduoti. 

1 PAVYZDYS:

Abiejų kojų varikozinės venos

Procedūra:

Abiejų kojų varikozinių venų pašalinimas ir safeno femoralinių jungčių perrišimas.

Kodai:

I83.9

Kojų venų varikozė, kai nėra opų arba uždegimo

32508-00 [727]

Išsiplėtusių venų safenofemoralinės jungties nutraukimas

32508-00 [727]

Išsiplėtusių venų safenofemoralinės jungties nutraukimas

2 PAVYZDYS:

Abiejų rankų stipinkaulių distalinių galų lūžimas.

Procedūra:

Abiejų rankų stipinkaulių distalinių galų lūžimų uždara repozicija.

Kodai:

S52.51

Stipinkaulio apatinio galo lūžis su dorsaline dislokacija

47363-00 [1427]

Stipinkaulio distalinės dalies lūžio uždara repozicija

47363-00 [1427]

Stipinkaulio distalinės dalies lūžio uždara repozicija

Išsamiau apie daugybinį kodavimą: žr. ACS 0027 Daugybinis kodavimas.

 

0026

HOSPITALIZAVIMAS DĖL KLINIKINIŲ TYRIMŲ, VAISTŲ BANDYMŲ ARBA VAISTŲ TERAPINĖS STEBĖSENOS

Klinikiniai vaistų tyrimai

Klinikiniai tyrimai yra tyrimai su žmonėmis siekiant patikrinti, ar intervencija, įskaitant gydymą ar diagnostines procedūras, kurie kaip manoma galėtų padėti pagerinti asmens sveikatą, iš tiesų turi tokį poveikį. Į klinikinius tyrimus gali būti įtrauktas vaistų, chirurginių, terapinių ar profilaktinių procedūrų arba terapinių, profilaktinių ar diagnostinių prietaisų ar paslaugų tikrinimas (Nacionalinė sveikatos ir medicininių tyrimų taryba (2001), Nacionalinis pareiškimas dėl tyrimų su žmonėmis etikos tvarkos, 12 dalis – Klinikiniai tyrimai, NHMRC). 

Klasifikavimas

Kai nurodoma hospitalizavimo priežastis yra klinikiniai tyrimai, kodas Z00.6 Palyginamasis ir kontrolinis ištyrimas per klinikines tyrimų programas turėtų būti priskirtas kaip pagrindinė diagnozė.

1 PAVYZDYS: KLINIKINIS TYRIMAS

Pacientas hospitalizuotas atlikti bronchoskopijai, kuri yra tyrimų projekto dalis (klinikinių tyrimų).

Kodai:

Z00.6

Palyginamasis ir kontrolinis ištyrimas per klinikines tyrimų programas

41898-00 [543]

Fibrobronchoskopija

Vaistų bandymas

Vaisto išbandymas individualiam pacientui (vaistų klinikiniai tyrimai, bandymų testai, provokaciniai testai, rijimo arba peroralinis testavimas) yra atliekamas, siekiant patikrinti konkretaus paciento atsaką į tam tikro vaisto skyrimą, alerginių reakcijų patikrinimą. Medikamentas, kuris yra įtariamas, kaip sukeliantis alergines reakcijas, yra pakartotinai skiriamas pacientui siekiant išsiaiškinti, ar iš tiesų yra tikra alergija vaistui. Šie vaistų tyrimai ar bandymai yra būtini, kai:

Vaistų terapinė stebėsena

Vaistų terapinė stebėsena – konkretaus vaisto koncentracijos kraujyje matavimas, siekiant nustatyti veiksmingiausią dozę individualiam pacientui.

 

Tokios stebėsenos daugeliui vaistų nereikia, nes klinikinis efektas gali būti lengvai pamatuotas (kraujospūdis, pulsas ir pan.). Vaistai, kuriems reikia stebėsenos, turi specialių savybių – daugelio jų terapinio taikymo sritis yra siaura. Kai vaisto koncentracija per maža, vaisto poveikis yra nepakankamas ir pacientui vėl atsiranda simptomai. Kai vaisto koncentracija viršija terapinę dozę, atsiranda blogi ar toksiniai pašaliniai reiškiniai. Vaistų stebėsena taip pat nustato vaistų tarpusavio sąveiką.

 

Išsamiau apie hospitalizavimo antikoaguliantų lygio stabilizavimą: ACS 0303 Sutrikusi koaguliacija dėl antikoaguliantų. 

Klasifikavimas

Kai vaistų bandymas ar terapinė vaistų stebėsena yra nurodoma kaip hospitalizavimo priežastis, pacientui nustatyta būklė turėtų būti nurodoma kaip pagrindinė diagnozė. Kodas Z00.6 Palyginamasis ir kontrolinis ištyrimas per klinikines tyrimų programas šiais atvejais yra nebūtinas.

 

2 PAVYZDYS: VAISTŲ BANDYMAS

Pacientas, kuriam anksčiau yra buvusi alergija penicilinui, hospitalizuojamas specifinių alerginių testų su penicilino reagentais atlikimui.

Kodai:

Z03.6

Stebėjimas dėl įtariamo prarytos medžiagos toksinio poveikio

Z88.0

Buvusi asmeniui alergija penicilinui

Koduoti taip pat bet kurią atliktą intervenciją

 

3 PAVYZDYS: TERAPINĖ VAISTŲ STEBĖSENA

Pacientas sergantis epilepsija hospitalizuotas fenitoino lygio stebėsenai.

Kodas:

G40.90

Epilepsija, nepatikslinta, neminint sunkiai gydomos epilepsijos

0027

DAUGYBINIS KODAVIMAS

Yra situacijų, kai reikia keleto kodų, kad būtų apibūdintos įvairios ligos sudedamosios dalys.

Kiekviena individuali sudedamoji dalis (t.y. kodas) nebūtinai turi atitikti ACS 0002 Gretutinės diagnozės apibrėžimą, tačiau dėl detalumo reikia užtikrinti, kad kodai apibūdintų visą medicininę koncepciją. Pagrindinis kodavimo tikslas yra:

Išversti medicininius teiginius į kodus

Gali tekti peržiūrėti kodų priskyrimą, jei ACS 0002 Gretutinės diagnozės kriterijų taikymo rezultatas – kodai nepilnai atspindi medicininius teiginius. Išversti kodus atgal į medicinines formuluotes yra geras būdas patikrinti suteiktų kodų tinkamumą.

 

Pastaba:

Venkite nereikšmingos informacijos chaotiško daugybinio kodavimo, kaip pavyzdžiui ligai būdingų simptomų ir požymių.

 

Dažniausių sričių, kai naudojamas TLK-10-AM daugybinis kodavimas, naudojimo pavyzdžiai: 

Žemiau nurodyti TLK-10-AM kodavimo sutartiniai ženklai padeda tinkamai priskirti daugybinius kodus:

1. Etiologijos ir požymių sutartiniai ženklai – „kryželių ir žvaigždučių“ sistema.

Etiologijos (sukeliančios priežasties) kodai yra pažymėti „kryželiu“, o požymių (ligos pasireiškimas) kodai „žvaigždute“. Priskirkite abu kodus tokiu eiliškumu: pirmiausiai nurodykite etiologijos kodą, po to – požymio kodą. 

1 PAVYZDYS:

Gonokokinis epididimitas.

Sisteminis:

A54.2

Gonokokinis pelvioperitonitas ir kitos gonokokinės lytinių ir šlapimo takų infekcijos

Gonokokinis:

  • epididimitas † (N51.1*)

N51.1*

Sėklidės ir sėklidės prielipo pažeidimai sergant ligomis, klasifikuojamomis kitur

Gonokokinis:

  • epididimitas (A54.2)

 

Antraštės, kuriose terminas yra pažymėtas kryželiu, gali būti trijų skirtingų formų:

a. Kodas su simboliu () ir alternatyvus kodas su žvaigždute abu patenka į pirmąją antraštės eilutę - visi terminai klasifikuotini po šia antrašte yra klasifikuojami dvigubai ir jų alternatyvus kodas su žvaigždute yra visiems vienodas.

2 PAVYZDYS:

B37.3

Vulvos ir makšties kandidozė (N77.1*)

Kandidozinis vulvovaginitas

Monilinis vulvovaginitas

Makšties pienligė

b. Kodas su simboliu () antraštėje yra nurodytas, bet alternatyvus kodas su žvaigždute nenurodytas – visi terminai klasifikuotini po šia antrašte yra klasifikuojami dvigubai, bet jų alternatyvūs kodai su žvaigždute yra skirtingi ir išvardinti prie kiekvieno termino. 

3 PAVYZDYS:

A18.0

Kaulų ir sąnarių tuberkuliozė

Tuberkuliozė:

Tuberkuliozinis:

c. Pavadinime nenurodytas nei simbolis (), nei alternatyvus kodas su žvaigždute – ši antraštė kaip visuma dvigubai neklasifikuojama, tačiau individualūs terminų įterpimai yra galimi – tokiais atvejais terminai yra pažymėti simboliu ir jiems suteikti alternatyvūs kodai. 

4 PAVYZDYS:

A54.8

Kitos gonokokinės infekcijos

Gonokokinis:

...

  • peritonitas† (K67.1*)

  • pneumonija† (J17.0*)

  • septicemija

  • odos pažeidimai

2. Instrukcinės sąlygos

Yra atvejų, kitokių nei kryželių ir žvaigždučių sistemoje, kai asmens būklei nusakyti galima panaudoti du TLK-10-AM kodus. Instrukcinės sąlygos, kaip pavyzdžiui „koduoti taip pat…“, „naudokite papildomą kodą…“, „pastaba…“, nurodo daugelį tokių situacijų.

 

„Koduokite taip pat sukeliančią ligą“ – priskirkite kodą tiek simptomui, tiek sukeliančiai priežasčiai, kur sukelianti priežastis yra nurodoma pirma.

 

„Naudokite papildomą kodą…“ tais atvejais kai reikia:

Taikykite daugybinio kodavimo instrukcijas kaip nurodyta sisteminiame sąraše. 

5 PAVYZDYS:

7 dieną po gimdymo pacientė hospitalizuota dėl pogimdyminio endometrito. Grupės A β hemolitinis Streptococcus pyogenes išskirtas kaip infekcijos sukėlėjas.

Sisteminis:

O85

Kraujo užkrėtimas (sepsis) po gimdymo

Po gimdymo:

  • endometritas

...

Naudokite papildomus kodus (B95-B97) nurodyti lokalizuotos infekcijos sukėlėją

Naudokite papildomus kodus nurodyti lokalizuotą infekciją:

Kodai:

O85

N71.9

B95.0

Z39.01

Kraujo užkrėtimas (sepsis) po gimdymo

Uždegiminė gimdos liga, nepatikslinta

A grupės streptokokai, sukeliantys ligas, klasifikuojamas kituose skyriuose

Stebėjimas po gimdymo ligoninėje

(taip pat žr. ACS 1548 Būklės ir komplikacijos po gimdymo)

0033

SUTARTINIAI TERMINAI IR ŽENKLAI, NAUDOJAMI SISTEMINIAME LIGŲ SĄRAŠE

Yra eilė specialių sutartinių terminų TLK-10-AM sisteminiame sąraše, kuriuos turi suprasti klinikinis koduotojas ir tie, kas interpretuoja TLK-10-AM kodais pagrįstą statistiką.

 

„Apima" arba „Įtraukta" terminai

Po triženklių ir keturženklių kodų ar skirsnių pavadinimais dažniausiai yra išvardijamas tam tikras skaičius kitų diagnostinių terminų. „Apima" arba „Įtraukta" terminai yra pateikiami kaip diagnozių pavyzdžiai, kurie turėtų būti klasifikuojami pagal tą kodą ar skirsnį. „Apima" ar „įtraukta" terminai gali turėti nuorodą į skirtingas būkles ar būti sinonimai. Jie nėra kodo ar skirsnio subklasifikacija.

 

„Apima" arba „Įtraukta" terminai yra pirmiausiai išvardijami kaip kodo ar skirsnio turinio gairės. Daugelis išvardintų dalykų susiję su svarbiais ar dažnai pasitaikančiais terminais priklausančiais kodui ar skirsniui. Kitos yra ribinės būklės ar vietos išvardintos, kad būtų galima atskirti vieną subkategoriją nuo kitos.

„Išskyrus" arba „Neįtraukta" pastabos

Kai kuriuose skirsniuose yra būklių sąrašai prasidedantys žodžiu „Išskyrus" arba „Neįtraukta“. Šios „Išskyrus" arba „Neįtraukta“ pastabos būna nurodytos iš karto po skyriaus, bloko, kategorijos ar kodo pavadinimo. TLK-10-AM klasifikacijoje yra du „Išskyrus" pastabų tipai. „Išskyrus" pastabų reikšmes sukūrė Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Sudarant TLK-10-AM jos liko nepakitusios lyginant su TLK-10. Tai svarbus dalykas siekiant suprasti abu „Išskyrus" pastabų tipus, kurias PSO paprastai apibrėžia kaip:

 

1-asis „Išskyrus" pastabų tipas

Vienos būklės kodavimas, „būklė“ patenka kitur

2-asis „Išskyrus" pastabų tipas

Manoma, kad „būklė“ gali būti priskirta čia, bet taip nėra

 

Be to, kad būtų suprasti TLK-10 „Išskyrus" pastabų principai, būtina taip pat pasitikrinti pagrindinį kodavimo tikslą:

Išversti medicininius teiginius į kodus

Jei „Išskyrus" pastabų taikymo kodai nepakankamai apibūdina medicininius teiginius, gali būti, kad teks peržiūrėti kodų priskyrimą. Išversti kodus atgal į medicinines formuluotes yra geras būdas patikrinti priskirtų kodų tinkamumą.

 

Paprastas pavyzdys, kaip kodai išverčiami atgal į medicininiu teiginius:

Medicininis teiginys:

Cholecistitas su cholelitiaze

Vertimas į kodą:

K80.10

Medicininis vertimas (kodo į teiginį):

Tulžies pūslės akmuo, su kitu cholecistitu, obstrukcija nenurodyta

Tai teisingas kodo priskyrimas, nes medicininis teiginys ir medicininis vertimas apima tulžies pūslės uždegimą (cholecistitą) ir tulžies pūslės akmenis (cholelitiazė).

 

1-asis „Išskyrus" pastabų tipas (Vienos būklės kodavimas, „būklė“ patenka kitur.)

Šios pastabos remiasi TLK-10 pavienių ir dauginių būklių kodavimo principais. Vienos būklės kodavimo principas yra taikomas kai kuriose šalyse, kuriose pranešama tik apie pagrindinę hospitalizavimo metu gydytą ar ištirtą būklę, t.y. hospitalizavimui apibūdinti naudojamas tik vienas kodas. Koduojant tik vieną būklę prarandama vertinga informacija. Australijoje naudojamas daugelio būklių kodavimas, kad hospitalizavimas būtų išsamiai, su visa būtina specifika, aprašytas.

 

Pasikartosime: svarbu vėl išversti kodus į medicininius teiginius siekiant patikrinti, ar visi kodai buvo priskirti. 

1 PAVYZDYS:

Diagnozė: Gangrena, sergant Reino (angl. Raynaud) sindromu.

Vienos būklės kodavimo atvejais šis diagnostinis teiginys būtų koduojamas kaip I73.0 Reino (Raynaud) sindromas, nes:

*R02

Gangrena, neklasifikuojama kitur išskyrus: gangreną, sergant kitomis periferinių kraujagyslių ligomis (I73.-)

„Išskyrus" pastaba prie R02 reiškia „taikoma vienos būklės kodavimui“, todėl gangrena sergant Reino sindromu yra klasifikuojama kaip I73.0.

R02

Gangrena, neklasifikuojama kitur

Išskyrus:

gangreną, sergant:

  • ateroskleroze (I70.24)

  • cukriniu diabetu ([D:E1-.52], [D:E1-.69], [D:E1-.73])

  • Kitomis periferinių kraujagyslių ligomis (I73.-)

Tam tikrų specifinių vietų gangreną

Dujinę gangreną (A48.0)

Gangreninę piodermiją (L88)

 

Dauginių būklių kodavimo atveju R02 turėtų būti panaudotas kaip papildomas kodas pilnai aprašyti diagnozę, nes kodas I73.0 nesuteikia informacijos apie gangreną.

 

2-asis „Išskyrus" pastabų tipas (Manoma, kad „būklė“ gali būti priskirta čia, bet taip nėra).

Būklės, pateiktos šiose „Išskyrus" pastabose, yra savo esme panašios į skirsnio, kuriame yra išvardytos sąvokos, todėl per klaidą gali būti priskirtos prie šio skirsnio.

2 PAVYZDYS:

Diagnozė: Lėtinė kvėpavimo takų obstrukcija ir bronchektazės.

Lėtinei kvėpavimo takų obstrukcijai priskiriamas kodas J44.9 Lėtinė obstrukcinė plaučių liga, nepatikslinta. Bronchektazei priskiriamas kodas J47 Bronchektazės.

„Apima" ar „Išskyrus" pastabos šiems dviem kodams yra:

J44

Kita lėtinė obstrukcinė plaučių liga

Apima:

lėtinį:

  • bronchitą:

  • astminį (obstrukcinį)

  • emfizeminį

  • su:

  • kvėpavimo takų obstrukcija

  • emfizema

obstrukcinę:

  • astmą

  • bronchitą

  • tracheobronchitą

Išskyrus:

astmą (J45.-)

astminį bronchitą, neklasifikuojamą kitaip (J45.9)

bronchektazės (J47)

lėtinį

  • bronchitą:

  • neklasifikuojamą kitaip (J42)

  • paprastą ir gleiviškai pūlingą (J41.-)

  • tracheitą (J42)

  • tracheobronchitas (J42)

emfizemą (J43.-)

išorinių veiksnių sukeltą plaučių ligą (J60J70)

J47

Bronchektazės

Bronchiolektazės

Išskyrus:

Įgimtas bronchektazes (Q33.4)

Tuberkuliozines bronchektazes (dabartinė liga) (A15A16)

Pastabos dėl išimčių prie J44 reiškia, kad „manoma, kad bronchektazė gali būti priskirta čia, bet taip nėra“. Taip pat prie J47 nėra „Išskyrus" pastabų, kuriose būtų nurodyta, kad LOPL su bronchektazėmis turi būti priskirta ir prie J47 kodo. Taigi teisingas kodų priskyrimas yra J44.9 Lėtinė obstrukcinė plaučių liga, nepatikslinta ir J47 Bronchektazės.

 

„Išskyrus" pastabos visai nenurodo, kad LOPL su bronchektazėmis yra priskiriamas kodas J47 tik dėl šių priežasčių:

1. Jei išverčiate kodą J47 atgal į medicininį teiginį, šiame teiginyje nėra LOPL.

2. Bronchektazė nei panaši į LOPL, nei yra LOPL sudėtinė dalis, todėl J44 kodas nepriskiriamas, kaip tai ir nurodo „Išskyrus" pastaba.

3. Prie J47 nėra įtraukties sąlygų nurodančių, kad LOPL yra čia įtraukiama.

 

Terminų aprašymas

5 skyriuje Psichikos ir elgesio sutrikimai naudojami terminų aprašymai siekiant nurodyti skirsnių turinį. Ši priemonė yra taikoma, nes psichikos sutrikimų terminija yra labai įvairi, ypač tarp skirtingų šalių, ir tas pats pavadinimas gali būti naudojamas gana skirtingoms būklėms aprašyti. Žodynas nėra skirtas klinikiniams koduotojams.

 

Skliausteliai ( )

Skliausteliai yra naudojami keturiais būdais:

1. Skliausteliai yra naudojami papildomiems žodžiams, kurie seka po diagnostinio termino, įtraukti, tačiau neturi įtakos kodo numeriui, kuriam priskiriami žodžiai esantys už skliaustelių. Tokie žodžiai skliausteliuose yra vadinami neesminiais modifikatoriais.

3 PAVYZDYS:

„Apima" pastaboje prie I12 Hipertenzinė inkstų liga [nefropatija] eilutė „arteriosklerotinis nefritas (lėtinis) (intersticinis)“ reiškia, kad I12 yra kodas vien tik terminui „arteriosklerotinis nefritas“ arba kai gali būti apibūdintas vienu iš šių žodžių - „lėtinis“ arba „intersticinis“ (arba abiem).

2. Skliausteliai taip pat naudojami kodui, kuriam taikomos išimčių sąlygos, nurodyti. 

4 PAVYZDYS:

I88

Nespecifinis limfadenitas, išskyrus padidėjusius limfinius mazgus, neklasifikuojamus kitaip (R59.-)

3. Skliausteliai naudojami TLK-10-AM sisteminio sąrašo blokų antraštėse triženkliam kodui tų kategorijų, kurios yra įtrauktos į tą bloką, nurodyti.

4. Skliausteliuose yra nurodomi kodai su kryželiu, žvaigždute pažymėtoje kategorijoje arba žvaigždute pažymėtam kodui, po kurio seka terminas pažymėtas kryželiu. 

5 PAVYZDYS:

A32.1

Listerijų sukeltas meningitas ir meningoencefalitas

Listerijų sukeltas:

  • meningitas (G01*)

  • meningoencefalitas (G05.0*)

G01*

Meningitas sergant bakterinėmis ligomis, klasifikuojamomis kitur

Meningitas (sergant):

 

Laužtiniai skliaustai [ ]

Laužtiniai skliaustai naudojami nurodyti sinonimams, alternatyviems žodžiams ar paaiškinančioms frazėms. 

6 PAVYZDYS:

A30

Raupsai [Hanseno (Hansen) liga]

 

Dvitaškis:

Dvitaškis naudojamas įtraukties („apima") ir neįtraukties („išskyrus") sąlygoms išvardinti, kai žodžiai esantys prieš dvitaškį yra nepakankami terminai, siekiant juos priskirti konkrečiam skirsniui. Prieš priskiriant prie skirsnio, tie nepakankami terminai turi būti papildyti vienu ar daugiau modifikuojančiais ar apibūdinančiais žodžiais, kurie nurodyti po nepakankamų terminų. 

7 PAVYZDYS:

Diagnozė „apendicitas“ turėtų būti klasifikuojama pagal K36 Kitas apendicitas gali būti pridėti apibūdinantys žodžiai „lėtinis“ ar „recidyvuojantis“

K36

Kitas apendicitas

Apendicitas:

  • lėtinis

  • recidyvuojantis

 

Figūriniai skliaustai }

Figūriniai skliaustai įtraukties („apima") ir neįtraukties („išskyrus") sąlygų sąrašuose naudojami siekiant nurodyti, kad nei žodis prieš, nei žodis po nėra pakankamas terminas. Bet kuris terminas prieš figūrinius skliaustus turi būti apibūdintas vienu ar daugiau terminų sekančių po jo.

8 PAVYZDYS:

O71.6

Akušerinis dubens sąnarių ir raiščių pažeidimas

Vidinių simfizės kremzlių išsiskyrimas

}

Uodegikaulio pažeidimas

} akušerinis

Trauminis gaktos sąvaržos išsiskyrimas gimdant

}

 

NOS ((jei) kitaip nenurodyta)

Raidės NOS yra trumpinys terminui „nepatikslinta“, „neklasifikuojama kitaip".

 

Kartais nepatikslintas terminas vis dėlto klasifikuojamas skirsnyje iki specifinės būklės. Taip yra todėl, kad medicininėje terminijoje dažniausiai pasitaikanti būklės forma yra žinoma pagal būklės pavadinimą ir tik rečiau pasitaikantys tipai yra patikslinami.

 

9 PAVYZDYS:

Mitralinė stenozė dažniausia vartojama, kai turima omenyje „reumatinė mitralinė stenozė“.

 

Į tokias prielaidas turėtų būti atkreiptas dėmesys siekiant išvengti netikslaus klasifikavimo. Atidus įtraukties sąlygų peržiūrėjimas atskleis kuriame etape padaryta prielaida dėl priežasties. Klinikiniai koduotojai turėtų būti atidūs ir nekoduoti termino kaip nepatikslinto, kol nėra visiškai aišku, kad nėra jokios išsamesnės informacijos, dėl kurios priskyrimas būtų tikslesnis.

 

Duomenų analitikai taip pat turėtų atkreipti dėmesį, kad kai kurios būklės priskirtos konkrečiai kategorijai, medicininiuose įrašuose nebuvo tokios konkrečios. Lyginant tendencijas laikui bėgant ir interpretuojant statistinius duomenis, svarbu turėti omenyje, kad prielaidos keičiantis TLK redakcijoms taip pat gali keistis. Pavyzdžiui prieš aštuntąją TLK redakciją buvo manoma, kad nepatikslinta aortos aneurizma atsirado dėl sifilio.

 

Neklasifikuojama kitur

Žodžių „neklasifikuojama kitur“ naudojimas triženklės kategorijos pavadinime įspėja, kad tam tikri specifiniai išvardintų būklių variantai gali būti kitose klasifikacijos vietose.

 

10 PAVYZDYS:

J16

Kitų infekcinių veiksnių sukelta pneumonija, neklasifikuojama kitur

Ši kategorija apima J16.0 Chlamidijų sukeltą pneumoniją ir J16.8 Kitų patikslintų infekcijų sukėlėjų sukeltą pneumoniją. Daugelis kitų kategorijų yra 10 skyriuje Kvėpavimo sistemos ligos ir kituose skyriuose, kuriuose klasifikuojamos pneumonijos sukeltos specifinių infekcijų (pvz., nuo J09 Gripas, sukeltas nustatyto paukščių gripo viruso iki J15.- Bakterijų sukelta pneumonija, neklasifikuojama kitur ir P23.- Įgimta pneumonija. Kodas J18.- Pneumonija, sukėlėjas nenustatytas apima pneumonijas, kurių sukėlėjas nėra įvardintas.

„IR“ pavadinimuose

„Ir“ naudojamas kaip „ir/arba“. Pavyzdžiui naudojant skirsnį A18.0 Kaulų ir sąnarių tuberkuliozė turi būti klasifikuojami atvejai „kaulų tuberkuliozė“, „sąnarių tuberkuliozė“ ir „kaulų ir sąnarių tuberkuliozė“.