14 UROGENITALINĖS SISTEMOS LIGOS

1404

HOSPITALIZAVIMAS DĖL INKSTŲ DIALIZĖS

Vienos dienos ir visos nakties gydymo epizodai

Jei pacientas hospitalizuojamas ir išrašomas tą pačią arba sekančią dieną po hospitalizavimo, suteikite pagrindinės diagnozės kodą arba ekstrakorporalinei dializei Z49.1 Ekstrakorporalinė dializė arba peritoninei dializei Z49.2 Kita dializė.

 

Daugiadieniai gydymo epizodai

Jei inkstų dializės gydymo epizodas tęsiasi daug dienų ir hospitalizavimo tikslas nebuvo viena diena, kaip pagrindinę diagnozę koduokite būklę, kuriai būtinas hospitalizavimas. Šiomis aplinkybėmis inkstų dializę nurodys procedūros kodas. Todėl kodų Z49.1 Ekstrakorporalinė dializė ir Z49.2 Kita dializė suteikti nereikia.

 

Jei inkstų dializės gydymo epizodas tęsiasi daug dienų, bet hospitalizavimo tikslas buvo viena diena, kaip pagrindinę diagnozę koduokite būklę, dėl kurios pailgėjo paciento buvimo ligoninėje laikas, ir Z49.1 arba Z49.2 kaip gretutinę diagnozę.

 

1408

ŽMOGAUS PAPILOMOS VIRUSAS (ŽPV)

Nustatyta daugiau nei 50 ŽPV tipų. Žmogaus papilomos virusas selektyviai pažeidžia odos epitelį arba gleivinės. Šios infekcijos gali būti: 

1. ŽPV tipai, susiję su karpomis
ŽPV tipai, susiję su išangės ir lytinių organų karpomis

Gerybines išangės ir lytinių organų karpas (Condylomata acuminata) sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV). Jis perduodamas lytiškai.

 

Klasifikavimas

Išangės ir lytinių organų lokalizacijos koduojamos kaip pagrindinė diagnozė iš žemiau pateikto sąrašo su gretutinės diagnozės kodu A63.0 Išangės ir lyties organų (venerinės) karpos:

Perianalinės

K62.8

Kitos patikslintos išangės ir tiesiosios žarnos ligos

Gimdos kaklelio

N88.8

Kita patikslinta neuždegiminė gimdos kaklelio liga

Šlaplės

N36.8

Kiti patikslinti šlaplės pakitimai

Makšties

N89.8

Kitos patikslintos neuždegiminės makšties ligos

Makšties prieangio

N90.8

Kitos patikslintos neuždegiminės vulvos ir tarpvietės ligos

Varpos

N48.8

Kitos patikslintos varpos ligos

 

ŽPV tipai, susiję su kitomis karpomis

Kitoms su ŽPV susijusioms karpoms priklauso paprastosios karpos (verrucae vulgaris) ir plokščiosios karpos (verrucae plana).

 

Klasifikavimas

Suteikite vien tik kodą B07 Virusinės karpos, jei koduojate kitas nei išangės ir lytinių

organų karpas.

 

2. ŽPV, susijęs ne su karpomis

Tam tikrų ŽPV tipų pasireiškimas susijęs su gimdos kaklelio displazija ir naviku, taip pat kaip ir su kitais lytinių takų piktybiniais navikais (varpos, makšties prieangio ir išangės karcinomomis).

 

Klasifikavimas

Jei dokumentuota, kad ŽPV susijęs ne su karpomis, suteikite kodą, kaip pagrindinei diagnozei, su gretutinės diagnozės kodu B97.7 Papilomos virusai, sukeliantys ligas, klasifikuojamas kituose skyriuose.

1 PAVYZDYS:

Atlikta gimdos kaklelio biopsija ir diatermija. Patologijos tyrimo radiniai: „I laipsnio displazija su ŽPV poveikiu“.

Kodai:

N87.0

Nedidelio laipsnio gimdos kaklelio displazija

B97.7

Papilomos virusai, sukeliantys ligas, klasifikuojamas kituose skyriuose

35608-00 [1275]

Gimdos kaklelio kauterizacija

35608-02 [1276]

Gimdos kaklelio biopsija

1415

JANGO (ANGL. YOUNG) SINDROMAS

Koduokite ir skirstykite Jango sindromo sudedamąsias dalis taip:

 

N46

Vyro nevaisingumas

J98.4

Kitos plaučių ligos

J47

Bronchektazės

 

1417

PERKUTANINĖ INKSTŲ GELDELĖS NAVIKO REZEKCIJA PER NEFROSTOMIJĄ

Šiuo atveju reikalingi du kodai, kad nustatytumėte abu šios procedūros aspektus (t. y. pačią procedūrą (inkstų pažeidimo suardymas) ir atliktą priėjimą (per nefrostomiją). Suteikite kodus 36522-01 [1048] Inksto rezekcija ir 36624-00 [1056] Perkutaninė nefrostomija.

 

1420

ŠLAPIMO PŪSLĖS KAKLELIO INCIZIJA, SERGANT GERYBINE PRIEŠINĖS LIAUKOS HIPERTROFIJA

Pagrindine diagnoze nurodykite kodą N40 Priešinės liaukos (prostatos) hiperplazija. Bet kuriai dokumentuotai šlapimo pūslės kaklelio obstrukcijai reikia suteikti kodą kaip gretutinei ligai (N32.0 Šlapimo pūslės kaklelio obstrukcija). Gali būti laikoma, kad šlapimo pūslės kaklelio obstrukcija atsirado dėl priešinės liaukos hipertrofijos, nebent priežastimi nurodyta kita būklė.

 

Jei atliktos ir šlapimo pūslės kaklelio incizija, pirmiausia suteikite transuretrinės priešinės liaukos rezekcijos procedūros kodą (37203-00 [1165] Transuretrinė priešinės liaukos rezekcija [TURP]) ir kaip papildomos procedūros – šlapimo pūslės kaklelio incizijos kodą (36854-00 [1095] Endoskopinė šlapimo pūslės kaklelio incizija).

1426

DIALIZĖS AMILOIDAS

Dializės amiloidas (E85.3 Antrinė sisteminė amiloidozė) yra specifinė amiloidozės forma dėl amiloidogeninio baltymo, ß2 – mikroglobulino kaupimosi audiniuose. Šios medžiagos kaupiasi, sergant inkstų nepakankamumu, ir tampa kliniškai reikšmingos praėjus keleriems metams po gydymosi dialize. Baltymai labiausiai kaupiasi kauluose ir šalia sąnarių, ypač pečių, bet gali kauptis ir bet kuriame audinyje. Ši būklė dažnai sukelia riešo tunelinį sindromą dėl sankaupų šalia riešo, kurį taip pat reikia koduoti jam esant. Ši būklė gali sukelti progresuojantį neįgalumą su sumažėjusiu mobilumu ir galiausiai mirtį.

 

1427

HIDROCELĖ

Hidrocelė yra skysčių kaupimasis bet kurioje į maišą panašioje ertmėje arba kanale, dažniau pasireiškianti sėklidės makštiniame dangale arba išilgai sėklinio virželio. Ši būklė gali atsirasti, prasidėjus sėklidės prielipo arba sėklidės uždegimui. Sėklinio virželio limfagyslių arba venų obstrukcija taip pat gali sukelti hidrocelę. Įgimtą hidrocelę sukelia kanalo tarp pilvaplėvės ertmės ir kapšelio nepakankamas užsidarymas vaisiaus vystymosi periodu.

 

Gimimo metu esančios hidrocelės turi būti koduojamos kaip įgimtos P83.5 Įgimta hidrocelė. Hidrocelėms, kurios pasireiškia vyresniame amžiuje, reikia suteikti atitinkamą kodą hidrocelės kategorijoje N43 Sėklidės ir sėklinio virželio vandenė (hidrocelė ir spermatocelė).

 

Hidrocelės gydymas

Vaikams (iki 12 metų amžiaus), didžioji dalis hidrocelių yra susijungiančios, todėl atliekama atviros ataugos (kaip ir netiesioginės kirkšnies išvaržos atveju) uždarymo operacija ir ji turi būti koduojama kaip vienos pusės kirkšnies išvaržos atstatymas.

 

Hidrocelės korekcija taip pat koduojama kaip vienos pusės kirkšnies išvaržos gydymas.

 

Suteikite atitinkamą hidrocelės ekscizijos kodą, jei procedūra: 

Suaugusiesiems (> 12 metų amžiaus), paprastai hidrocelės būna nesusijungiančios. Hidrocelės gydymas gali būti arba apvalaus raiščio, sėklinio virželio arba makštinio dangalo. Jei klinikiniame įraše nepatikslinta lokalizacija, paprašykite klinicisto suteikti daugiau informacijos.

 

1428

DIETILSTILBESTROLIO (DES) SINDROMAS

Dietilstilbestrolio (DES) sindromą sukelia sintetinis estrogenas, dietilstilbestrolis, kuris buvo vartojamas paciento motinos gyvybei pavojingo aborto profilaktikai. Toks gydymas gali sukelti gimdos kaklelio ir makšties displaziją, kuri paprastai išsivysto moteriškos lyties palikuoniams apie 15 gyvenimo metus.

 

Koduokite kaip:

 

Atitinkamas displazijos arba naviko kodas pagal lokalizaciją

P04.1

Vaisiaus ir naujagimio patologija dėl kitų motinos vartotų vaistų

Y42.5

Kitų estrogenų ir progestogenų gydymo sukeltas nepageidaujamas poveikis

 

Atitinkamas vietos kodas (Y92.-).

 

1429

JUOSMENS SKAUSMO – HEMATURIJOS SINDROMAS

Nugaros skausmo – hematurijos sindromas (N39.81 Juosmens skausmo / hematurijos sindromas) yra atskiras nugaros skausmo su hematurija arba be jos klinikinis sindromas, daugiausia pasireiškiantis jaunoms moterims, kurioms nenustatyti jokie atitinkantys patologiniai arba psichologiniai pokyčiai. Paprastai esant šiam sindromui atliekami išplėstiniai ir pasikartojantys šlapimo takų tyrimai, kad būtų atmestos kitos būklės, jo metu dažnai prireikia ilgalaikių hospitalizavimų dėl tyrimų ir skausmo malšinimo.

 

 

1431

IŠTYRIMAS, TAIKANT ANESTEZIJĄ, GINEKOLOGIJA

Ištyrimas, taikant anesteziją, būdingas beveik kiekvienai ginekologinei procedūrai ir neabejotinai daugiausia atliekant diliataciją ir kiuretažą. Ištyrimas, taikant anesteziją (35500-00 [1296] Ginekologinis ištyrimas) koduojamas tik tuomet, jei neatliekamas kartu su kita procedūra.

 

(Taip pat žr. ACS 0031 Anestezija ir ACS 0022 Ištyrimas, taikant anesteziją.)

 

1433

ŠLAPIMO PŪSLĖS TRENIRAVIMAS

Kodas 96158-00 [1904] Šlapimo pūslės pakartotinas treniravimas turėtų būti suteikiamas tuo atveju, kai pacientas įtrauktas į šlapimo pūslės ištuštinimo reflekso treniravimo procesą (kuriam gali priklausyti protarpinis savęs kateterizavimas), kad nusistatytų šlapimo pūslės režimas, dėl kurio sumažėja infekcijų, akmenų formavimasis ir refliuksas. Tokios hospitalizavimo diagnozės turėtų apimti šlapimo nelaikymą, susilaikymą arba neurogeninę (dirglią) šlapimo pūslę.

 

1434

KIAUŠIDŽIŲ CISTOS

 

Kiaušidžių cistos gali būti klasifikuojamos kaip bet kuri iš šių:


1. Normalios fiziologinės „cistos“

Besivystantis folikulas užsimezga labai mažas, 3–4 mm skersmens, cistinis darinys. Jei jis pasirenkamas dominantiniu folikulu, jis progresyviai auga ir ovuliacijos metu būtent ši „cista“ plyšta ir išleidžia kiaušinėlį. Tikrąja to žodžio prasme tai nėra cista, bet cistinis besivystantis folikulas, kurio skersmuo prieš pat plyšimą pasiekia 20–25 mm.

 

Ciklo liuteininėje (geltonojo kūno formavimosi) fazėje geltonasis kūnas, taip pat „cista“, prisipildo kraujo.

 

Šiomis aplinkybėmis cistos yra tikrai fiziologinės struktūros, kurių nereikia koduoti.

 

2. Nenormalūs fiziologiniai mechanizmai, sukeliantys cistas
Gali būti trys cistinių struktūrų tipai, kai pakinta fiziologija:

a. Folikulinės cistos: kai cistos skersmuo viršija 25 mm. Jos dažniausiai stebimos mėnesinių arba menopauzės metu, bet gali pasireikšti bet kuriuo vaisingo periodo metu.

 

Suteiktas: N83.0 Kiaušidės folikulinė cista

 

b. Geltonojo kūno cista: kai pats geltonasis kūnas tampa daug didesniu ir cistiniu. Tai dažnas ankstyvo nėštumo požymis, ypač kai pacientė buvo gydoma tam tikrais kiaušidžių stimuliacijos būdais.

 

Suteiktas: N83.1 Geltonojo kūno cista

 

c. Policistinės, arba daugiacistinės, kiaušidės: ultragarsu galima aiškiai nustatyti, kad kiaušidėse yra daug labai mažų cistinių struktūrų. Klasikinis policistinių kiaušidžių požymis yra 15–20 mažų folikulų, 2–5 mm skersmens, buvimas kiaušidės požievinėje srityje. Jei cistinė struktūra šiek tiek didesnė nei ši, daugelis vaisingumo endokrinologų nurodo ją kaip daugiacistinę kiaušidę. Šiomis aplinkybėmis pačios cistos visada yra mažos ir daug mažesnės nei normalūs folikulai prieš pat ovuliaciją.

 

Suteiktas: E28.2 Policistinių kiaušidžių sindromas

 

3. Patologinės cistos

Kita cistinių darinių forma yra patologinės struktūros, kurias patologai aiškiai apibūdina kaip gerybines ir piktybines.

 

1435

MOTERS IŠORINIŲ LYTIES ORGANŲ SULUOŠINIMAS

Apibrėžimas

Pasaulio sveikatos organizacija moters išorinių lyties organų suluošinimą (angl. female genital mutilation, FGM) apibūdina taip:

 

„Tai visos procedūros, apimančios dalinį arba visišką moters išorinių lyties organų suluošinimą arba kitą moters išorinių lyties organų sužalojimą dėl kultūrinių arba kitų ne gydymo priežasčių.“

 

Šis apibūdinimas apima daugelį skirtingų laipsnių suluošinimo būdų, pradedant varputės apipjaustymu ir baigiant infibuliacija. Infibuliacija apima varputės, mažųjų lytinių lūpų ir dalies didžiųjų lytinių lūpų pašalinimą, kurios vėliau susiuvamos kartu, paliekant tik mažą kelių milimetrų arba centimetrų skersmens angą šlapimui ir mėnesinių išskyroms nutekėti. Infubuliacija atliekama tik 15% moterų, kurioms buvo atliktos lytinių organų suluošinimo procedūros.

 

Moters išorinių lyties organų suluošinimas atliekamas ir šiuo metu ir egzistuoja kaip dalis sudėtingo įsitikinimų ir sampratų tinklo, kuris gali būti susijęs su tradicijomis, ekonomika, religija, estetika ir (arba) higiena.

 

Yra žinoma, kad moters išorinių lyties organų suluošinimas atliekamas Omane, Jungtiniuose Arabų Emyratuose, Jemene, Indonezijoje, Malaizijoje, Indijoje ir 29 Afrikos šalyse.

 

Svarbu įsidėmėti, kad ne visoms moterims po moters išorinių lyties organų suluošinimo pasireiškia kokie nors sutrikimai.

 

Galimos komplikacijos:

Klasifikavimas

Kodą Z90.7 Įgytas lyties organo (-ų) nebuvimas reikia suteikti kaip gretutinės diagnozės kodą, jei moters išorinių lyties organų suluošinimas susijęs su:

1. Hospitalizavimu dėl moters išorinių lyties organų suluošinimo korekcijos

Pagrindinės diagnozės kodo suteikimas priklausys nuo dokumentavimo. Tačiau kodas N90.8 Kitos patikslintos neuždegiminės vulvos ir tarpvietės ligos būtų tinkamesnis, kai informacija apie korekcijos priežastį nėra tiksli. Taip pat reikia suteikti gretutinės diagnozės kodą Z90.7 Įgytas lyties organo (-ų) nebuvimas.

Kodas dokumentuotai procedūrai, pvz., 35533-00 [1294] Vulvoplastika.

2. Hospitalizavimu dėl būklės arba sutrikimo, susijusio su moters išorinių lyties organų suluošinimu, gydymo

Būklei suteikite atitinkamą kodą, pvz., šlapimo takų infekcija N39.0 Šlapimo takų infekcija, kurios lokalizacija nepatikslinta, su papildomu kodu Z90.7 Įgytas lyties organo (-ų) nebuvimas.

3. Nėštumu moteriai, kuriai buvo atliktos moters išorinių lyties organų suluošinimo procedūros

Suteikite O34.7 Nėščiosios priežiūra dėl išorinių lyties organų ir tarpvietės patologijos ir kitus susijusius kodus iš 15 skyriaus Nėštumas, gimdymas ir laikotarpis po gimdymo su papildomu kodu Z90.7 Įgytas lyties organo (-ų) nebuvimas.

Pastaba.

Moters išorinių lyties organų suluošinimo koduoti nereikia, išskyrus tuos atvejus, kai atitinka pirmiau nurodytus kriterijus ir (arba) atitinka gretutinių diagnozių kriterijus (žr. ACS 0002 Gretutinės diagnozės).

1436

HOSPITALIZAVIMAS DĖL BANDOMOJO PASIŠLAPINIMO

Kai kurie pacientai išrašomi su kateteriu in situ, dažniausiai po šlapimo pūslės arba priešinės liaukos operacijos. Pacientai pakartotinai hospitalizuojami dėl bandomojo pasišlapinimo pažiūrėti, ar jie gali pasišlapinti be kateterio. Kateteris pašalinamas ir pacientas bando šlapintis. Jei bandomasis pasišlapinimas būna nesėkmingas, pacientui vėl įterpiamas kateteris ir vėliau bus atliekamas sekantis bandymas.

 

Bandomąjį pasišlapinimą koduokite, kaip nurodyta toliau:

 

Hospitalizavimas dėl bandomojo pasišlapinimo – po operacijos – sėkmingas

Pagrindinė diagnozė:

Z46.6

Šlapimo takų prietaisų parinkimas ir pritaikymas

Gretutinė diagnozė:

Z48.8

Kita patikslinta chirurginė pagalba

* Procedūra:

36800-03 [1090]

Endoskopinis nuolatinio šlapimo kateterio pašalinimas

 

ARBA

 

 

92119-00 [1902]

Šlapimo takų drenažo vamzdelių pašalinimas

 

Hospitalizavimas dėl bandomojo pasišlapinimo – po operacijos – nesėkmingas

Pagrindinė diagnozė:

Z46.6

Šlapimo takų prietaisų parinkimas ir pritaikymas

Gretutinės diagnozės:

N99.8

Kiti lytinės ir šlapimo sistemos sutrikimai po procedūrų

 

R33

Šlapimo susilaikymas (retencija)

 

Y83.-

Chirurginės operacijos ar kitos chirurginės procedūros kaip priežastis ligonio nenormalių reakcijų ar vėliau įvykusių komplikacijų, neminint nelaimingo atsitikimo procedūros metu

 

Y92.22

Sveikatos priežiūros paslaugų teikimo sritis

* Procedūra:

36800-03 [1090]

Endoskopinis nuolatinio šlapimo kateterio pašalinimas
IR

 

36800-00 [1090]

Šlapimo pūslės kateterizacija

 

 

ARBA

 

92119-00 [1902]

Šlapimo sistemos drenažo vamzdelių pašalinimas
IR

 

36800-00 [1090]

Šlapimo pūslės kateterizacija

 

Hospitalizavimas dėl bandomojo pasišlapinimo – ne po operacijos – sėkmingas

Pagrindinė diagnozė:

Z46.6

Šlapimo takų prietaisų parinkimas ir pritaikymas

* Procedūra:

36800-03 [1090]

Endoskopinis nuolatinio šlapimo kateterio pašalinimas

 

ARBA

 

 

92119-00 [1902]

Šlapimo sistemos drenažo vamzdelių pašalinimas

 

Hospitalizavimas dėl bandomojo pasišlapinimo – ne po operacijos – nesėkmingas

Pagrindinė diagnozė:

Z46.6

Šlapimo takų prietaisų parinkimas ir pritaikymas

Gretutinė diagnozė:

R33

Šlapimo susilaikymas (retencija)

* Procedūra:

36800-03 [1090]

Endoskopinis nuolatinio šlapimo kateterio pašalinimas,
IR

 

36800-00 [1090]

Šlapimo pūslės kateterizacija

 

ARBA

 

 

92119-00 [1902]

Šlapimo sistemos drenažo vamzdelių pašalinimas,
IR

 

36800-00 [1090]

Šlapimo pūslės kateterizacija

 

* Šių procedūrų paprastai koduoti nereikia (žr. ACS 0042 Procedūros, įprastai nekoduojamos), bet jos šiomis aplinkybėmis yra susijusios ir todėl įtrauktos.

 

Pastaba.

Po daugelio nesėkmingų hospitalizavimų dėl bandomojo pasišlapinimo, pacientas gali būti priskirtas šlapimo pūslės treniravimui, kurio atveju taikomas ACS 1433 Šlapimo pūslės treniravimas kodas.

 

1437

NEVAISINGUMAS

Nevaisingumo ištyrimas arba gydymas

Jei hospitalizuojama dėl nevaisingumo (vyro arba moters) ištyrimo arba gydymo, pagrindinei diagnozei reikia suteikti kodą N97 Moters nevaisingumas arba N46 Vyro nevaisingumas.

 

Apvaisinimas in vitro (AIV)

Jei moteris hospitalizuojama tik AIV procedūroms atlikti ir pagrindinė diagnozė yra AIV arba „nevaisingumas“, pagrindinei diagnozei kodą reikia suteikti Z31.2 Apvaisinimas „in vitro“. Jei žinomas nevaisingumo tipas, jam galima suteikti papildomą kodą iš kategorijos N97 Moters nevaisingumas, įtraukiant N97.4 Moters nevaisingumas dėl vyro patologijos.

 

Jei vyras hospitalizuojamas tik AIV procedūroms atlikti, pvz., spermos aspiracijai, pagrindinei diagnozei įvardyti suteikite kodą Z31.3 Kiti dirbtinio apvaisinimo būdai. Kaip gretutinės diagnozės kodą suteikite N46 Vyro nevaisingumas, kad nurodytumėte nevaisingumo buvimą.

 

1438

LĖTINĖ INKSTŲ LIGA

Apibrėžimas

Lėtinė inkstų liga yra terminas, naudojamas pagrindiniam inkstų pažeidimui ir (arba) susilpnėjusiai inkstų funkcijai dėl įvairių būklių apibūdinti.

 

Dažnoms lėtinės inkstų ligos priežastims priklauso:

Ligoninės sąlygomis pacientams diagnozuojama lėtinė inkstų liga, jei jie atitinka bet kurį iš toliau pateiktų kriterijų:

1. Inkstų pažeidimas, besitęsiantis 3 mėnesius ar ilgiau, apibūdinamas kaip inkstų struktūriniai arba funkciniai pokyčiai su sumažėjusiu GFG arba be jo, pasireiškiantis bet kuriuo iš nurodytų sutrikimų:

2. Glomerulų filtracijos greitis (GFG) < 90 ml/min./1,73 m2 , besitęsiantis 3 mėnesius arba ilgiau, su inkstų pažeidimu arba be jo.

 

Inkstų funkcijos susilpnėjimo stadijos

Stadija

Apibūdinimas

GFG (ml/min./1,73 m2)

1

 

2

 

3

 

4

 

5

Inkstų pažeidimas su normaliu arba padidėjusiu GFG

Inkstų pažeidimas su nežymiai sumažėjusiu GFG

 

Vidutiniškai sumažėjęs GFG

 

Stipriai sumažėjęs GFG

 

Inkstų nepakankamumas

90

 

60–89

 

30–59

 

15–29

 

< 15

 

 

Šaltinis: National Kidney Foundation, Inc, (2002), K/DOQI Clinical Practice Guidelines for Chronic Kidney Disease: evaluation, classification and stratification. American Journal of Kidney Diseases, Vol 39: S47.

 

Pastaba.

Ankstesnysis lėtinio inkstų nepakankamumo apibrėžimas apėmė tiek „silpnėjančius“, tiek „neveikiančius“ inkstus ir išsamesnės klasifikacijos nereikėjo. Pagal naująjį lėtinės inkstų ligos apibrėžimą „inkstų nepakankamumas“ esant lėtinei ligai naudojamas tada, kai visiškai sutrinka inkstų funkcija, t. y. atsiranda nepakankamumas. Tai yra lėtinės inkstų ligos 5 stadija, nustatyta pagal išmatuotą glomerulų filtracijos greitį (GFG) arba pagal inkstų pakaitinės terapijos būtinybę, arba pagal galutinės stadijos inkstų nepakankamumo dokumentaciją. Todėl „nepakankamumo“ būklė turi būti patvirtinta dokumentais ir (arba) GFG (sGFG) lygiu prieš suteikiant kodus, kuriuose nurodyta „su inkstų nepakankamumu“, pvz., I12.0 Hipertenzinė inkstų liga su inkstų nepakankamumu.

 

Glomerulų filtracijos greičio skaičiavimas – sGFG

Insktų ligų Mitybos Modifikacijos (angl. The Modification of Diet in Renal Disease, MDRD) formulė leidžia apskaičiuoti glomerulų filtracijos greitį, remiantis paciento serumo kreatinino lygiu, amžiumi ir lytimi.

 

sGFG, paskaičiuotą pagal minėtą formulę, šiuo metu automatiškai atlieka kai kurios laboratorijos, kai tik užsakomas serumo kreatinino tyrimas.

 

Pastaba.

sGFG nebus automatiškai nurodomas pacientams, jaunesniems nei 18 metų arba dializuojamiems pacientams.

 

KLASIFIKAVIMAS

Kodas N18.- Lėtinis inkstų nepakankamumas turi būti suteikiamas visiems gydymo epizodams, kai lėtinės inkstų ligos (arba lėtinio inkstų nepakankamumo) diagnozė dokumentuota ir atitinka gretutinės diagnozės kriterijus (žr. ACS 0002 Gretutinės diagnozės).

 

Jei dokumentuota lėtinė inkstų liga, nurodykite stadiją, remdamiesi:

1) klinicisto nurodytos stadijos dokumentavimu arba,

2) klinicisto GFG (arba sGFG) dokumentavimu arba,

3) patologiniu GFG (sGFG) rezultatu.

 

Jei hospitalizacijos metu gaunama keletas reikšmių, stadiją suteikite pagal žemiausią GFG (sGFG), t. y. aukščiausią ligos stadiją, išskyrus tuos atvejus, kai hospitalizacija būtina dėl ūmaus inkstų funkcijos pablogėjimo arba ūmus inkstų nepakankamumas atsiranda hospitalizacijos metu. Tokiais atvejais lėtiniam inkstų funkcijos nepakankamumo kodą suteikite pagal GFG (sGFG) rodmenis, atliktus prieš išrašant, nes jie geriausiai atspindi esantį inkstų nepakankamumo lygį.

 

Suteikite N18.9 Lėtinė inkstų liga, nepatikslinta, kai neįmanoma gauti dokumentų, kad būtų nustatyta stadija.

 

Jei dokumentuota, kodą suteikite pagrindinei inkstų ligą sukėlusiai priežasčiai (pvz., IgA nefropatija).

1 PAVYZDYS:

63 metų moteris, serganti nustatyta policistinių inkstų liga, hospitalizuota ištyrimui dėl nuolatinės hematurijos, nuovargio ir apetito netekimo. Nustatytas sGFG = 42 ml/min. ir elektrolitų pusiausvyros sutrikimas patvirtino inkstų funkcijos pažeidimą. Peržiūrėti pacientės vartojami vaistai ir pritaikyta jų dozė. Ji buvo išrašyta nurodant lėtinės inkstų ligos dėl policistinių inkstų ligos galutinę diagnozę.

Kodai:

N18.3

Lėtinė inkstų liga, 3 stadija

Q61.3

Policistinis inkstas, nepatikslintas

 

2 PAVYZDYS:

65 metų moteris buvo hospitalizuota planiniam sukamosios peties manžetės plyšimo operaciniam gydymui. Hospitalizuojant gretutinės ligos buvo 2 tipo cukrinis diabetas, gydomas hipoglikeminiais peroraliniais vaistais, ir lėtinė inkstų liga. Atliktas sukamosios peties manžetės operacinis gydymas, taikant bendrąją anesteziją, ASA 2. Po operacijos pacientės gliukozės koncentracija kraujyje iš pradžių svyravo, bet stabilizavosi pradėjus laikinąjį gydymą insulinu.

Kodai:

M75.1

„Sukamojo varžčio“ sindromas

E11.22

2 tipo cukrinis diabetas su nustatyta diabetine nefropatija

N18.9

Lėtinė inkstų liga, nepatikslinta

48960-00 [1405]

Peties artroskopinė rekonstrukcija

92514-29 [1910]

Bendroji anestezija, ASA 29

(Taip pat žr. ACS 0401 Cukrinis diabetas ir gliukozės reguliacijos sutrikimas.)

 

Hipertenzija, sergant inkstų ligomis

 

Lėtinė inkstų liga ir hipertenzijos tarpusavio ryšys, nors ir neaiškiai suprantamas, yra gyvybiškai svarbus gydymui. Jei dokumentuota hipertenzija, sergant lėtine inkstų liga, kaip gretutinės diagnozės kodą suteikite I10 Pirminė (esencialinė) hipertenzija, išskyrus tuos atvejus, kai aiškiai dokumentuotas priežastinis ryšys, pvz., hipertenzinė inkstų liga, inkstų ir kraujagyslių liga arba antrinė hipertenzija (taip pat žr. ACS 0913 Hipertenzinė inkstų liga (I12), ACS 0927 Hipertenzinė širdies ir inkstų liga (I13) ir ACS 0928 Antrinė hipertenzija (I15).

 

3 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuotas dėl šlapimo pūslės naviko, sukeliančio jo paties vienintelio inksto obstrukciją. Pacientas serga lėtine inkstų liga su GFG = 25 ml/min. ir hipertenzija. Prieš operaciją būklę įvertinęs nefrologas pareikalavo stebėti pooperacinę inksto veiklą. Pacientui atlikta atvira dalinė cistektomija ir pakartotinė šlapimtakio implantacija, taikant bendrąją anesteziją, ASA 2. Histopatologijos tyrimas aprašo papilinę urotelio karcinomą – mažos diferenciacijos.

Kodai:

C67.9

Šlapimo pūslės piktybinis navikas, nepatikslintas

M8130/3

Papilinė pereinamųjų ląstelių karcinoma

N18.4

Lėtinė inkstų liga, 4 stadija

I10

Pirminė (esencialinė) hipertenzija

37000-01 [1102]

Šlapimo pūslės rezekcija

36588-01 [1084]

Vienpusė šlapimtakio reimplantacija į šlapimo pūslę

92514-29 [1910]

Bendroji anestezija, ASA 29

 

4 PAVYZDYS:

82 metų amžiaus vyras hospitalizuotas dėl kairiojo šlapimtakio papilinės pereinamųjų ląstelių karcinomos. Gretutinės ligos: Parkinsono liga, lėtinis inkstų nepakankamumas ir hipertenzija. Įprastas sGFG = 59 ml/min. Pacientui atlikta atvira kairiojo inksto ir likusio kairiojo šlapimtakio rezekcija, taikant bendrąją anesteziją, ASA 2. Po operacijos kraujospūdis buvo sunkiai kontroliuojamas ir sGFG sumažėjo iki 51 ml/min. Pašalinto inksto histopatologijos tyrimas patvirtino hipertenzinę nefropatiją. Pasikonsultuota su paciento nefrologu, kuris patarė pakeisti paciento vartojamus antihipertenzinius vaistus.

Histopatologijos tyrimo aprašas: Kairysis šlapimtakis – lėtinis uždegimas. Reaktyvinė urotelio hiperplazija, fokalinė mažai diferencijuota papilinė urotelio karcinoma. Kairysis inkstas – dažni sklerozuoti folikulai su tubuline atrofija ir intersticine fibroze atitinkamai su hipertenzine nefropatija.

Kodai:

C66

Šlapimtakio piktybinis navikas

M8130/3

Papilinė pereinamųjų ląstelių karcinoma

I12.9

Hipertenzinė inkstų liga be inkstų nepakankamumo

N18.3

Lėtinė inkstų liga, 3 stadija

36531-01 [1054]

Nefroureterektomija

92514-29 [1910]

Bendroji anestezija, ASA 29

(Taip pat žr. ACS 0913 Hipertenzinė inkstų liga, ACS 0010 Bendrosios kodavimo gairės.)

 

5 PAVYZDYS:

79 metų amžiaus moteris, serganti nustatyta inkstų arterijos stenoze ir hipertenzinė inkstų liga, hospitalizuota inkstų arterijos stentavimui dėl paūmėjusios hipertenzijos ir pablogėjusios inkstų veiklos, vėliausias sGFG = 31 ml/min. Pacientė serga ir krūtinės angina. Prieš operaciją pacientė patyrė kelis krūtinės anginos, praeinančios pavartojus „Anginine“, priepuolius. Įvertinus anesteziologui, nuspręsta, kad šiuo metu pacientės širdies būklė pernelyg nestabili operacijai ir ji buvo išrašyta tolimesniam stebėjimui.

Kodai:

I70.1

Inkstų arterijos aterosklerozė

Z53.0

Procedūra, neatlikta dėl kontraindikacijų

I20.9

Krūtinės angina, nepatikslinta

I12.9

Hipertenzinė inkstų liga be inkstų nepakankamumo

N18.3

Lėtinė inkstų liga, 3 stadija

(Taip pat žr. ACS 0913 Hipertenzinė inkstų liga.(I12)

 

Inkstų pakeičiamasis gydymas

 

Pacientai, kuriems dėl galutinės stadijos inkstų ligos taikomas inkstų pakeičiamasis gydymas bet kuria jo forma, t. y. arba dialize arba transplantacija, vis dar laikomi sergančiais LIL. Pacientai, gaunantys inkstų pakeičiamąjį gydymą (nuolatinė dializė), laikomi sergančiais 5 stadija, o pacientai, kuriems atlikta transplantacija, laikomi sergančiais 3 stadija, jei nedokumentuota kitaip.

 

KLASIFIKAVIMAS

1) Lėtinės inkstų ligos atvejai, kai taikomas inkstų pakeičiamasis gydymas, atliekant dializę ar transplantaciją, atitinkantys ACS 0002, reikalauja kodo iš N18.- Lėtinis inkstų nepakankamumas, kad apibūdintų dabartinę ligos stadiją, išskyrus hospitalizavimą tik dėl įprastos dializės.

2) Kai hospitalizuojama tik dėl eilinės dializės, suteikti kodai Z49.1 Ekstrakorporalinė dializė arba Z49.2 Kita dializė leidžia teigti, kad pacientas serga 5 stadijos lėtine inkstų liga (taip pat žr. ACS 1404 Hospitalizavimas dėl inkstų dializės).

3) Pacientams, kuriems atlikta inkstų transplantacija ir su šia būkle susijusi dokumentacija atitinka kodavimo kriterijus ACS 0002, suteikite kodą Z94.0 Persodintas inkstas kartu su N18.3 Lėtinė inkstų liga, 3 stadija arba aukštesne, kaip nurodyta pagal sGFG lygį.

4) Pacientams, sergantiems galutine inkstų ligos stadija ir negalintiems apsieiti be hemodializės arba peritoninės dializės, bet dabartinio hospitalizavimo metu negaunantiems dializės, ir su šia būkle susijusi dokumentacija atitinka kodavimo kriterijų ACS 0002, suteikite kodą Z99.2 Negalėjimas apsieiti be inkstų dializės.

 

6 PAVYZDYS:

76 metų amžiaus vyras skubiai hospitalizuotas dėl šlaunikaulio kaklo lūžio, nukritus nuo laiptų sode. Gretutinės ligos: IgA nefropatija su inkstų nepakankamumu, dializę atliekant namuose. Rentgenas patvirtino kairiojo šlaunikaulio kaklo lūžį. Lūžis buvo gydomas, atliekant kairiojo klubo hemiartroplastiką, taikant bendrąją anesteziją, ASA 2. Hospitalizavimo metu pacientui tris kartus atlikta hemodializė. 5 dieną po operacijos jis buvo perkeltas į privačią kliniką reabilitacijai.

Kodai:

S72.03

Šlaunikaulio subkapitalinės dalies lūžis

W10

Nukritimas (griuvimas) ant ir nuo laiptų bei pakopų

Y92.01

Lauko zonos

U73.9

Nepatikslinta veikla

N18.5

Lėtinė inkstų liga, 5 stadija

N02.8

Kartotinė ir pastovi hematurija, kita

47522-00 [1489]

Šlaunikaulio hemiartroplastika

92514-29 [1910]

Bendroji anestezija, ASA 29

13100-00 [1060]

Hemodializė

 

7 PAVYZDYS:

68 metų amžiaus moteris hospitalizuota dėl skausmo kairėje krūtinės pusėje, pasireiškusio jai būnant pas stomatologą. Ji serga galutinės stadijos inkstų liga dėl lėtinio membraninio glomerulonefrito (hemodializuojama) ir hipertenzija. EKG nenustatė jokio ST bangos pakilimo. Nustatyta nestabilios krūtinės anginos diagnozė. Dėl galutinės stadijos inkstų ligos jai kasdien buvo stebima inkstų funkcija. Po 3 dienų pacientė buvo perkelta dializei koreguoti padidėjusį skysčių kiekį.

Kodai:

I20.0

Nestabilioji krūtinės angina

I10

Pirminė (esencialinė) hipertenzija

N18.5

Lėtinė inkstų liga, 5 stadija

N03.2

Lėtinis nefritinis sindromas, difuzinis membraninis glomerulonefritas

Z99.2

Negalėjimas apsieiti be inkstų dializės

 

8 PAVYZDYS:

76 metų amžiaus vyras hospitalizuotas dėl plonojo žarnyno obstrukcijos dėl sąaugų. Žinoma, kad prieš 12 metų jam buvo atlikta inksto transplantacija dėl lėtinės inkstų ligos. Prieš operaciją jo sGFG buvo 32 ml/min. Dėl seniai atliktos inksto transplantacijos į priešoperacinio klinikinio tyrimo planą įtrauktas pooperacinis skysčių balanso stebėjimas su AKS patikromis du kartus per parą siekiant įvertinti inkstų veiklą. Buvo atlikta plonosios žarnos rezekcija su anastomoze, taikant bendrąją anesteziją, ASA 2.

Kodai:

K56.5

Žarnų sąaugos su obstrukcija

N18.3

Lėtinė inkstų liga, 3 stadija

Z94.0

Persodintas inkstas

30566-00 [895]

Plonosios žarnos rezekcija ir anastomozė

92514-29 [1910]

Bendroji anestezija, ASA 29

 

Anemija, sergant inkstų ligomis

 

Daugeliui pacientų, kurių GFG < 60 ml/min., būna normocitinė, normochrominė anemija. Negydoma anemija, sergant lėtine inkstų liga, susijusi su daugeliu fiziologinių pakitimų, įskaitant sumažėjusį audinių aprūpinimą deguonimi ir jo panaudojimą, padidėjusią širdies išmetimo frakciją, širdies išsiplėtimą, skilvelių hipertrofiją, krūtinės anginą, išeminį širdies nepakankamumą, susilpnėjusią pažinimo ir psichikos funkciją. Šie pakitimai blogina gyvenimo kokybę, sumažina reabilitacijos galimybes ir paciento gyvenimo trukmę.

 

Pirminė anemijos priežastis lėtine inkstų liga sergantiems pacientams yra nepakankama eritropoetino gamyba pažeistuose inkstuose.

 

Šaltinis: National Kidney Foundation, Inc, (2001)., NKF K/DOQI Guidelines 2000, I. NKF-K/DOQI Clinical practice guidelines for anemia in chronic kidney disease. Accessed 25 July 2006

http://kidney.org/professionals/kdoqi/guidelines/doqiupan_intro.html

KLASIFIKAVIMAS

 

Jei dokumentuojama anemija:

 

1) kaip susijusi su, arba esant 3 stadijos ar aukštesnės stadijos lėtinei inkstų ligai, arba lėtiniu inkstų veiklos sutrikimui/ nepakankamumui, kai sGFG < 60ml/min. IR

 

2) atitinkanti ACS 0001 Pagrindinė diagnozė arba ACS 0002 Gretutinės diagnozės,

 

suteikite kodus N18.3N18.5 Lėtinė inkstų liga, 3–5 stadijos arba N18.9 Lėtinė inkstų liga, nepatikslinta su D63.8* Anemija sergant kitomis lėtinėmis ligomis, klasifikuojama kitur.

 

9 PAVYZDYS:

58 metų amžiaus moteris buvo hospitalizuota dėl dvi dienas besitęsiančio karščiavimo, nuovargio ir dusulio. Ji serga galutinės stadijos lėtine inkstų liga dėl difuzinio progresuojančio glomerulonefrito su nefritiniu sindromu, anemija ir hipotiroidizmu. Krūtinės rentgenas patvirtino bronchopneumonijos diagnozę, todėl buvo pradėti vartoti antibiotikai. Hematologinio tyrimo metu nustatytas Hb 98, patvirtintas anemijos pasikartojimas, kuris, kaip manoma, prisidėjo prie nuovargio. Nuspręsta pacientei atlikti 2 eritrocitų masės vienetų perpylimą, o vėliau peržiūrėti anemijos būklę. Pacientė išrašyta 3 dienomis vėliau, po hemodializės.

Kodai:

J18.0

Bronchopneumonija, nepatikslinta

N18.5

Lėtinė inkstų liga, 5 stadija

D63.8*

Anemija sergant kitomis lėtinėmis ligomis, klasifikuojama kitur

N03.7

Lėtinis nefritinis sindromas, difuzinis progresuojantis glomerulonefritas

13100-00 [1060]

Hemodializė

13706-02 [1893]

Eritrocitų masės transfuzija

 

Diabetinė nefropatija

 

Diabetinė nefropatija taip pat žinoma kaip diabetinė glomerulosklerozė. Tai dažna lėtinę inkstų ligą sukelianti būklė. Šios būklės metu inkstų glomerulai plonėja, dėl to mažėja glomerulų galimybė filtruoti kraują ir į šlapimą patenka daugiau albuminų. Tai vadinamoji mikroalbuminurija, kuri yra vienas iš anksčiausių lėtinės inkstų ligos rodmenų (taip pat žr. ACS 0401 Cukrinis diabetas ir gliukozės reguliacijos sutrikimas, Komplikacijos, sergant diabetu ir gliukozės reguliavimo sutrikimu, inkstų komplikacijos).

 

Šaltinis: U.S. National Library of Medicine, Medline Plus (2006), Diabetic Nephropathy. Accessed 12 September 2006 http://nih.gov/medlineplus/ency/article/000494.htm

 

KLASIFIKAVIMAS

Nurodyti inkstų ligos sunkumui priskirkite kodą iš N18.- Lėtinis inkstų nepakankamumas kartu su diabetine nefropatija.

10 PAVYZDYS:

74 metų amžiaus vyras, sergantis lėtine inkstų liga ir 2 tipo cukriniu diabetu, buvo hospitalizuotas patikrinti jo inkstų veiklą. Klinikiniai požymiai rodo hipertenzijos paūmėjimą ir padidėjusį nuovargį. Biocheminio tyrimo metu nustatyta sumažėjęs sGFG = 41 ml/min, palyginus su prieš vieną mėnesį buvusiu su 47 ml/min.

Kodai:

E11.22

2 tipo cukrinis diabetas su nustatyta diabetine nefropatija

N18.3

Lėtinė inkstų liga, 3 stadija

E11.72

2 tipo cukrinis diabetas su atsparumo insulinui požymiais

I10

Pirminė (esencialinė) hipertenzija