UROGENITALINĖS SISTEMOS LIGOS
1404
HOSPITALIZAVIMAS DĖL INKSTŲ DIALIZĖS
Vienos dienos ir vienos paros gydymo dializėmis epizodai

Jei pacientas paguldomas į ligoninę ir išrašomas iš jos tą pačią arba kitą dieną, tokiam atvejui suteikiamas atitinkamas pagrindinės diagnozės kodas Z49.1 Ekstrakorporinė dializė arba Z49.2 Kita dializė.

 

Daugiadieniai gydymo dializėmis epizodai

Jei inkstų dializės gydymo epizodas tęsiasi daug dienų ir hospitalizavimo tikslas nebuvo viena diena, kaip pagrindinė diagnozė koduojama liga, dėl kurios pacientas buvo gydytas ligoninėje.  Šiomis aplinkybėmis inkstų dializę nurodys procedūros kodas. Todėl kodų Z49.1 Ekstrakorporalinė dializė ir Z49.2 Kita dializė suteikti nereikia.

 

Jei inkstų dializės gydymo epizodas tęsiasi daug dienų, bet hospitalizavimo tikslas buvo viena diena, kaip pagrindinė diagnozė koduojama liga, dėl kurios pailgėjo paciento gydymo ligoninėje laikas, o kodas Z49.1 arba Z49.2 suteikiamas kaip gretutinė diagnozė.

 

Dializės procedūros kodavimas

Kai pacientui per vieną gydymo ligoninėje laikotarpį atliekama keletas dializės procedūrų, žymimų tokiu pačiu procedūros kodu, procedūros kodas nurodomas tik vieną kartą.

1415
JANGO (ANGL. YOUNG) SINDROMAS

Jango sindromo sudedamųjų dalių kodavimas:

 

N46

Vyro nevaisingumas

J98.4

Kitos plaučių ligos

J47

Bronchektazės

 

1417
PERKUTANINĖ INKSTŲ GELDELĖS NAVIKO REZEKCIJA PER NEFROSTOMĄ

Šiuo atveju nurodomi du kodai, apibūdinantys abu šios procedūros aspektus, t. y. pačią procedūrą (inksto pažeidimo suardymą) ir operacijos prieigą (atliekant nefrostomiją). Suteikiami kodai 36522-01 [1048] Inksto rezekcija ir 36624-00 [1056] Perkutaninė nefrostomija.

 

1428
DIETILSTILBESTROLIO (DES) SINDROMAS

Dietilstilbestrolio (DES) sindromą sukelia sintetinis estrogenas, dietilstilbestrolis, kuris buvo vartojamas paciento motinos gyvybei pavojingo aborto profilaktikai. Toks gydymas gali sukelti gimdos kaklelio ir makšties displaziją, kuri paprastai išsivysto moteriškos lyties palikuoniams apie 15 gyvenimo metus.

 

Suteikiami kodai:

 

Atitinkamas displazijos arba naviko kodas pagal lokalizaciją

P04.1

Vaisiaus ir naujagimio patologija dėl kitų motinos vartotų vaistų

Y42.5

Kitų estrogenų ir progestogenų nepageidaujamas poveikis

 

Atitinkamas vietos kodas (Y92.-).

 

1429
JUOSMENS SKAUSMO – HEMATURIJOS SINDROMAS

Nugaros skausmo – hematurijos sindromas (N39.81 Juosmens skausmo / hematurijos sindromas) yra atskiras nugaros skausmo su hematurija arba be jos klinikinis sindromas, daugiausia pasireiškiantis jaunoms moterims, kurioms nenustatyti jokie kiti atitinkami patologiniai arba psichologiniai pokyčiai. Paprastai esant šiam sindromui atliekami išplėstiniai ir pasikartojantys šlapimo takų tyrimai, kad būtų paneigtos kitos būklės, jo metu dažnai prireikia ilgalaikių hospitalizavimų dėl tyrimų ir skausmo malšinimo.

 

 

1431
IŠTYRIMAS, TAIKANT ANESTEZIJĄ, GINEKOLOGIJA

Ištyrimas, taikant anesteziją, būdingas beveik kiekvienai ginekologinei procedūrai ir dažniausiai atliekant dilataciją ir kiuretažą. Ištyrimas, taikant anesteziją (35500-00 [1296] Ginekologinis ištyrimas) koduojamas tik tuomet, jei kartu neatliekama jokia kita procedūra.

 

(Taip pat žr. ACS 0031 Anestezija ir ACS 0022 Ištyrimas, taikant anesteziją.)

 

1433
ŠLAPIMO PŪSLĖS TRENIRAVIMAS

Kodas 96158-00 [1904] Šlapimo pūslės pakartotinas treniravimas turėtų būti suteikiamas tuo atveju, kai pacientas įtrauktas į šlapimo pūslės ištuštinimo reflekso treniravimo procesą (kuriam gali priklausyti protarpinis savęs kateterizavimas), kad nusistatytų šlapimo pūslės režimas, dėl kurio sumažėja infekcijų, akmenų formavimasis ir refliuksas. Tokios hospitalizavimo diagnozės turėtų apimti šlapimo nelaikymą, susilaikymą arba neurogeninę (dirglią) šlapimo pūslę.

 

1434
KIAUŠIDŽIŲ CISTOS

Kiaušidžių cistos gali būti klasifikuojamos kaip:


1. Normalios fiziologinės „cistos“

 

Besivystantis folikulas užsimezga kaip labai mažas 3–4 mm skersmens cistinis darinys. Jei jis tampa dominantiniu folikulu, jis didėja ir ovuliacijos metu ši „cista“ plyšta ir išleidžia kiaušinėlį. Tikrąja to žodžio prasme tai nėra cista, bet cistinis besivystantis folikulas, kurio skersmuo prieš pat plyšimą pasiekia 20–25 mm.

 

Ciklo liuteininėje (geltonojo kūno formavimosi) fazėje geltonasis kūnas taip pat yra „cista“, prisipildžiusi kraujo.

 

Šiomis aplinkybėmis cistos yra tikrai fiziologinės struktūros, kurių  koduoti nereikia.

 

2. Nenormalūs fiziologiniai mechanizmai, sukeliantys cistas


Gali būti trys cistinių struktūrų tipai, kai pakinta fiziologija:

a. Folikulinės cistos: kai cistos skersmuo viršija 25 mm. Jos dažniausiai stebimos mėnesinių arba menopauzės metu, bet gali pasireikšti bet kuriuo vaisingo periodo metu.

 

Suteikiamas kodas: N83.0 Kiaušidės folikulinė cista

 

b. Geltonojo kūno cista: kai pats geltonasis kūnas tampa daug didesniu ir cistiniu. Tai dažnas ankstyvo nėštumo požymis, ypač kai pacientė buvo gydoma tam tikrais kiaušidžių stimuliacijos būdais.

 

Suteikiamas kodas: N83.1 Geltonojo kūno cista

 

c. Policistinės, arba daugiacistinės, kiaušidės: ultragarsu galima aiškiai nustatyti, kad kiaušidėse yra daug labai mažų cistinių struktūrų. Klasikinis policistinių kiaušidžių požymis yra 15–20 mažų folikulų (2–5 mm skersmens) buvimas kiaušidės požievinėje srityje. Jei cistinė struktūra šiek tiek didesnė nei ši, daugelis vaisingumo endokrinologų nurodo ją kaip daugiacistinę kiaušidę. Šiomis aplinkybėmis pačios cistos visada yra mažos ir daug mažesnės nei normalūs folikulai prieš pat ovuliaciją.

 

Suteikiamas kodas: E28.2 Policistinių kiaušidžių sindromas

 

3. Patologinės cistos

 

Kita cistinių darinių forma yra patologinės struktūros, kurias patologai skirsto į gerybines ir piktybines.

 

1435
MOTERS IŠORINIŲ LYTIES ORGANŲ SULUOŠINIMAS

Apibrėžimas

Pasaulio sveikatos organizacija (2008, 4 psl.) moters išorinių lyties organų suluošinimą (angl. female genital mutilation, FGM) apibūdina taip:

 

„Tai visos procedūros, apimančios dalinį arba visišką moters išorinių lyties organų suluošinimą arba kitą moters išorinių lyties organų sužalojimą dėl ne medicininių priežasčių.“


Moters išorinių lyties organų suluošinimas dažnai sutinkamas Afrikos vakariniuose, rytiniuose ir šiaurės-rytų regionuose, kai kuriose Azijos ir Viduriniųjų Rytų šalyse bei tarp migrantų iš šių šalių. Moters išorinių lyties organų suluošinimo priežastys yra susijusios su kultūriniais, religiniais bei socialiniais veiksniais.

 

Moters išorinių lyties organų suluošinimo tipai

Pasaulio sveikatos organizacija moters išorinių lyties organų suluošinimą skirsto į keturis pagrindinius tipus (2008, 4 psl.):

1. 1-asis tipas (varputės pašalinimas): dalinis ar visiškas varputės ir (arba) apyvarpės pašalinimas

2. 2-asis tipas (ekscizija): dalinis ar visiškas varputės ir mažųjų lytinių lūpų pašalinimas su arba be didžiųjų lytinių lūpų ekscizijos

3. 3-asis tipas (infibuliacija): makšties angos susiaurinimas pašalinant mažąsias lytines lūpas ir (arba) didžiąsias lytines lūpas, kurios vėliau susiuvamos kartu uždengiant makšties angą, su arba be varputės ekscizijos

4. 4-asis tipas (kita): visos kitos žalingos moters išorinių lytinių organų procedūros, atliekamos ne gydymo tikslais, pvz., įdūrimas, pradūrimas, įpjovimas, nubrozdinimas ir prideginimas.

    

Moters išorinių lyties organų suluošinimo komplikacijos

Tarp galimų komplikacijų paminėtinos:

Klasifikavimas

 

1. Hospitalizavimas dėl moters išorinių lyties organų suluošinimo korekcijos

Pagrindinės diagnozės kodo suteikimas priklauso nuo dokumentavimo. Kai informacija apie korekcijos priežastį netiksli, tinkamas kodas būtų N90.8 Kitos patikslintos neuždegiminės vulvos ir tarpvietės ligos. Taip pat reikia suteikti gretutinės diagnozės kodą Z91.7 Buvęs moters lytinių organų suluošinimas.

Kodas dokumentuotai procedūrai, pvz., 35533-00 [1294] Vulvoplastika.

 

2. Hospitalizavimas dėl būklės arba sutrikimo, susijusio su moters išorinių lyties organų suluošinimu, gydymo

Būklei suteikiamas atitinkamas kodas, pvz., šlapimo takų infekcija N39.0 Šlapimo takų infekcija, kurios lokalizacija nepatikslinta, su papildomu kodu Z91.7 Buvęs moters lytinių organų suluošinimas.

 

3. Hospitalizavimas dėl nėštumo, kuriam turi įtakos moters išorinių lyties organų suluošinimas

Suteikiamas kodas O34.7 Nėščiosios priežiūra dėl vulvos ir tarpvietės patologijos ir kiti susiję kodai iš 15 skyriaus Nėštumas, gimdymas ir laikotarpis po gimdymo su papildomu kodu Z91.7 Buvęs moters lytinių organų suluošinimas.

Pastaba.

Moters išorinių lyties organų suluošinimo koduoti nereikia, išskyrus tuos atvejus, kai atitinka pirmiau nurodytus kriterijus ir (arba) atitinka gretutinių diagnozių kriterijus (žr. ACS 0002 Gretutinės diagnozės).

 

1436
HOSPITALIZAVIMAS DĖL BANDOMOJO PASIŠLAPINIMO

Kai kurie pacientai išrašomi su kateteriu in situ, dažniausiai po šlapimo pūslės arba priešinės liaukos operacijos. Pacientai pakartotinai hospitalizuojami dėl bandomojo pasišlapinimo pažiūrėti, ar jie gali pasišlapinti be kateterio. Kateteris pašalinamas ir pacientas bando šlapintis. Jei bandomasis pasišlapinimas būna nesėkmingas, pacientui vėl įterpiamas kateteris ir vėliau bus atliekamas sekantis bandymas.

 

Bandomasis pasišlapinimas koduojamas, kaip nurodyta toliau:

 

Hospitalizavimas dėl bandomojo pasišlapinimo – po operacijos – sėkmingas

Pagrindinė diagnozė:

Z46.6

Šlapimo takų prietaisų parinkimas ir pritaikymas

Gretutinė diagnozė:

Z48.8

Kita patikslinta chirurginė pagalba

* Procedūra:

36800-03 [1090]

Endoskopinis nuolatinio šlapimo kateterio pašalinimas

 

ARBA

 

 

92119-00 [1902]

Šlapimo takų drenažo vamzdelių pašalinimas

 

Hospitalizavimas dėl bandomojo pasišlapinimo – po operacijos – nesėkmingas

Pagrindinė diagnozė:

Z46.6

Šlapimo takų prietaisų parinkimas ir pritaikymas

Gretutinės diagnozės:

N99.8

Kiti lytinės ir šlapimo sistemos sutrikimai po procedūrų

 

R33

Šlapimo susilaikymas (retencija)

 

Y83.-

Chirurginės operacijos ar kitos chirurginės procedūros kaip priežastis ligonio nenormalių reakcijų ar vėliau įvykusių komplikacijų, neminint nelaimingo atsitikimo procedūros metu

 

Y92.22

Sveikatos priežiūros paslaugų teikimo sritis

* Procedūra:

36800-03 [1090]

Endoskopinis nuolatinio šlapimo kateterio pašalinimas
IR

 

36800-00 [1090]

Šlapimo pūslės kateterizacija

 

 

ARBA

 

92119-00 [1902]

Šlapimo sistemos drenažo vamzdelių pašalinimas
IR

 

36800-00 [1090]

Šlapimo pūslės kateterizacija

 

Hospitalizavimas dėl bandomojo pasišlapinimo – ne po operacijos – sėkmingas

Pagrindinė diagnozė:

Z46.6

Šlapimo takų prietaisų parinkimas ir pritaikymas

* Procedūra:

36800-03 [1090]

Endoskopinis nuolatinio šlapimo kateterio pašalinimas

 

ARBA

 

 

92119-00 [1902]

Šlapimo sistemos drenažo vamzdelių pašalinimas

 

Hospitalizavimas dėl bandomojo pasišlapinimo – ne po operacijos – nesėkmingas

Pagrindinė diagnozė:

Z46.6

Šlapimo takų prietaisų parinkimas ir pritaikymas

Gretutinė diagnozė:

R33

Šlapimo susilaikymas (retencija)

* Procedūra:

36800-03 [1090]

Endoskopinis nuolatinio šlapimo kateterio pašalinimas,
IR

 

36800-00 [1090]

Šlapimo pūslės kateterizacija

 

ARBA

 

 

92119-00 [1902]

Šlapimo sistemos drenažo vamzdelių pašalinimas,
IR

 

36800-00 [1090]

Šlapimo pūslės kateterizacija

 

* Šių procedūrų paprastai koduoti nereikia (žr. ACS 0042 Procedūros, įprastai nekoduojamos), bet jos šiomis aplinkybėmis yra svarbios ir todėl nurodomos.

 

Pastaba.

Po daugelio nesėkmingų hospitalizavimų dėl bandomojo pasišlapinimo, pacientas gali būti priskirtas šlapimo pūslės treniravimui, kurio atveju taikomas ACS 1433 Šlapimo pūslės treniravimas kodas.

 

1437
NEVAISINGUMAS
Nevaisingumo ištyrimas arba gydymas

Jei hospitalizuojama dėl nevaisingumo (vyro arba moters) ištyrimo arba gydymo, pagrindinei diagnozei reikia suteikiamas kodas N97 Moters nevaisingumas arba N46 Vyro nevaisingumas.

 

Apvaisinimas in vitro (AIV)

Jei moteris hospitalizuojama tik AIV procedūroms atlikti ir pagrindinė diagnozė yra AIV arba „nevaisingumas“, pagrindinei diagnozei suteikiamas kodas Z31.2 Apvaisinimas „in vitro“. Jei žinomas nevaisingumo tipas, jam galima suteikti papildomą kodą iš kategorijos N97 Moters nevaisingumas, įskaitant kodą N97.4 Moters nevaisingumas dėl vyro patologijos.

 

Jei vyras hospitalizuojamas tik AIV procedūroms atlikti, pvz., spermos aspiracijai, pagrindinei diagnozei įvardyti suteikiamas kodas Z31.3 Kiti dirbtinio apvaisinimo būdai. Nevaisingumui nurodyti suteikiamas kodas N46 Vyro nevaisingumas kaip gretutinė diagnozė.

 

1438
LĖTINĖ INKSTŲ LIGA

Apibrėžimas

Lėtinė inkstų liga yra terminas, naudojamas esančiam inkstų pažeidimui ir (arba) susilpnėjusiai inkstų funkcijai dėl įvairių būklių apibūdinti.

 

Dažnos lėtinės inkstų ligos priežastys:

Ligoninės sąlygomis pacientams diagnozuojama lėtinė inkstų liga, jei jie atitinka bet kurį iš toliau pateiktų kriterijų:

1. Inkstų pažeidimas, besitęsiantis 3 mėnesius ar ilgiau, apibūdinamas kaip inkstų struktūriniai arba funkciniai pokyčiai su sumažėjusiu GFG arba be jo, pasireiškiantis vienu iš nurodytų sutrikimų:

2. Glomerulų filtracijos greitis (GFG) < 60 ml/min./1,73 m2, besitęsiantis 3 mėnesius arba ilgiau, su inkstų pažeidimu arba be jo.

 

Inkstų funkcijos susilpnėjimo stadijos

Stadija

Apibūdinimas

GFG (ml/min./1,73 m2)

 1

Inkstų pažeidimas su normaliu arba padidėjusiu GFG

 ≥ 90

 2

Inkstų pažeidimas su nežymiai sumažėjusiu GFG

 60–89

 3

Vidutiniškai sumažėjęs GFG

 30–59

 4

Stipriai sumažėjęs GFG

 15–29

 5

Inkstų nepakankamumas

 < 15

 

(Šaltinis: National Kidney Foundation, 2002)

 

Pastaba.

Ankstesnysis lėtinio inkstų nepakankamumo apibrėžimas apėmė tiek „silpnėjančius“, tiek „neveikiančius“ inkstus ir išsamesnės klasifikacijos nereikėjo. Pagal naująjį lėtinės inkstų ligos apibrėžimą „inkstų nepakankamumas“ esant lėtinei ligai naudojamas tada, kai visiškai sutrinka inkstų funkcija, t. y. atsiranda nepakankamumas. Tai yra lėtinės inkstų ligos 5 stadija, nustatyta pagal išmatuotą glomerulų filtracijos greitį (GFG) arba pagal inkstų pakaitinės terapijos būtinybę, arba pagal galutinės stadijos inkstų nepakankamumo dokumentaciją. Todėl „nepakankamumo“ būklė turi būti patvirtinta dokumentais ir (arba) GFG (sGFG) lygiu prieš suteikiant kodus, kuriuose nurodyta „su inkstų nepakankamumu“, pvz., I12.0 Hipertenzinė inkstų liga su 5 stadijos inkstų nepakankamumu.

 

Glomerulų filtracijos greičio skaičiavimas – sGFG

Insktų ligų Mitybos Modifikacijos (angl. The Modification of Diet in Renal Disease, MDRD) formulė leidžia apskaičiuoti glomerulų filtracijos greitį, remiantis paciento serumo kreatinino lygiu, amžiumi ir lytimi.

 

sGFG, paskaičiuotą pagal minėtą formulę, šiuo metu automatiškai atlieka kai kurios laboratorijos, kai tik užsakomas serumo kreatinino tyrimas.

 

Pastaba.

sGFG nebus automatiškai nurodomas pacientams, jaunesniems nei 18 metų arba dializuojamiems pacientams.

 

KLASIFIKAVIMAS

Kodas N18 Lėtinis inkstų nepakankamumas turi būti suteikiamas visiems gydymo epizodams, kai lėtinės inkstų ligos (arba lėtinio inkstų nepakankamumo) diagnozė dokumentuota ir atitinka gretutinės diagnozės kriterijus (žr. ACS 0002 Gretutinės diagnozės).

 

Jei dokumentuota lėtinė inkstų liga, stadija nurodoma, remiantis:

1) klinicisto nurodytos stadijos dokumentavimu arba,

2) klinicisto GFG (arba sGFG) dokumentavimu arba,

3) patologiniu GFG (sGFG) rezultatu.

 

Jei hospitalizacijos metu gaunama keletas reikšmių, stadija suteikiama pagal žemiausią GFG (sGFG), t. y. aukščiausią ligos stadiją, išskyrus tuos atvejus, kai hospitalizacija būtina dėl ūminio inkstų funkcijos pablogėjimo arba ūminis inkstų nepakankamumas atsiranda hospitalizacijos metu. Tokiais atvejais lėtiniam inkstų funkcijos nepakankamumui kodas suteikiamas pagal GFG (sGFG) rodmenis, atliktus prieš išrašant, nes jie geriausiai atspindi esantį inkstų nepakankamumo lygį.

 

Tais atvejais, kai pacientas dėl lėtinės inkstų ligos paūmėjimo paguldomas į ligoninę ir vėliau paūmėjimo fazės metu perkeliamas į kitą ligoninę, lėtiniam ligos komponentui suteikiamas kodas N18.9 Lėtinė inkstų liga, nepatikslinta, nes sGFG (apskaičiuotasis glomerulų filtracijos greitis) nebus tikslus inkstų funkcijos rodiklis. Tačiau, jeigu dokumentuose nurodyta ligos „galutinė stadija“ arba pacientui atliekama hemodializė arba peritoninė dializė, suteikiamas kodas N18.5 Lėtinė inkstų liga, 5 stadija, išskyrus atvejus, kai LIL yra neatskiriama kito kodo dalis (pvz. I12.0 Hipertenzinė inkstų liga su 5 stadijos inkstų nepakankamumu).

 

Kodas N18.9 Lėtinė inkstų liga, nepatikslinta suteikiamas, kai neįmanoma gauti dokumentų, kad būtų nustatyta stadija.

 

Jei dokumentuota, kodas suteikiamas pagrindinei inkstų ligą sukėlusiai priežasčiai (pvz., IgA nefropatija).

1 PAVYZDYS:

Policistinių inkstų liga serganti 63 metų moteris buvo hospitalizuota ištyrimui dėl nuolatinės hematurijos, nuovargio ir apetito netekimo. Nustatytas sGFG = 42 ml/min. ir elektrolitų pusiausvyros sutrikimas patvirtino inkstų funkcijos pažeidimą. Peržiūrėti pacientės vartojami vaistai ir pritaikyta jų dozė. Ji buvo išrašyta nurodant lėtinės inkstų ligos dėl policistinių inkstų ligos galutinę diagnozę.

Kodai:

N18.3

Lėtinė inkstų liga, 3 stadija

Q61.3

Policistinis inkstas, nepatikslintas

 

Inkstų pakeičiamasis gydymas

 

Pacientai, kuriems dėl galutinės inkstų ligos stadijos taikomas inkstų pakeičiamasis gydymas bet kuria jo forma, t. y. arba dialize arba transplantacija, vis dar laikomi sergančiais LIL. Pacientai, gaunantys inkstų pakeičiamąjį gydymą (nuolatinė dializė), laikomi sergančiais 5 stadija, o pacientai, kuriems atlikta transplantacija, laikomi sergančiais 3 stadija, jei nedokumentuota kitaip.

 

Klasifikavimas

1) Lėtinės inkstų ligos atvejai, kai taikomas inkstų pakeičiamasis gydymas, atliekant dializę ar transplantaciją, atitinkantys ACS 0002 Gretutinės diagnozės, reikalauja kodo iš  N18.3N18.5 (3-5 stadijos LIL), tam kad būtų apibūdinta dabartinė ligos stadija, išskyrus hospitalizavimą tik dėl dializės arba  kai LIL yra neatskiriama kito kodo dalis (pvz., I12.0 Hipertenzinė inkstų liga su 5 stadijos inkstų nepakankamumu).

 

2) Kai hospitalizuojama tik dėl eilinės dializės, suteikti kodai Z49.1 Ekstrakorporalinė dializė arba Z49.2 Kita dializė leidžia teigti, kad pacientas serga 5 stadijos lėtine inkstų liga (taip pat žr. ACS 1404 Hospitalizavimas dėl inkstų dializės).

 

3) Pacientams, kuriems atlikta inkstų transplantacija ir su šia būkle susijusi dokumentacija atitinka ACS 0002 Gretutinės diagnozės nurodytus kriterijus, suteikiamas kodas Z94.0 Persodintas inkstas kartu su N18.3 Lėtinė inkstų liga, 3 stadija arba aukštesne stadija, kaip nurodyta pagal sGFG lygį.

 

4) Pacientams, sergantiems galutine inkstų ligos stadija ir negalintiems apsieiti be hemodializės arba peritoninės dializės, bet dabartinio hospitalizavimo metu negaunantiems dializės, ir su šia būkle susijusi dokumentacija atitinka ACS 0002 Gretutinės diagnozės nurodytus kriterijus,  suteikiamas kodas Z99.2 Negalėjimas apsieiti be inkstų dializės.

 

2 PAVYZDYS:

76 metų amžiaus vyras buvo skubiai hospitalizuotas dėl šlaunikaulio kaklo lūžio, nukritus nuo laiptų sode. Gretutinės ligos: IgA nefropatija su inkstų nepakankamumu, dializę atliekant namuose. Rentgenologinis tyrimas patvirtino kairiojo šlaunikaulio kaklo lūžį. Taikant bendrąją anesteziją ASA 2, buvo atlikta kairiojo klubo hemiartroplastika. Hospitalizavimo metu pacientui buvo atliktos 3 hemodializės procedūros. 5 dieną po operacijos jis buvo perkeltas į privačią kliniką reabilitacijai.

Kodai:

S72.03

Šlaunikaulio subkapitalinės dalies lūžis

W10.9

Kritimas ant ir nuo kitų ir nepatikslintų laiptų ir laiptelių

Y92.01

Lauko zonos

U73.9

Nepatikslinta veikla

N18.5

Lėtinė inkstų liga, 5 stadija

N02.8

Kartotinė ir pastovi hematurija, kita

47522-00 [1489]

Šlaunikaulio hemiartroplastika

92514-29 [1910]

Bendroji anestezija, ASA 29

13100-00 [1060]

Hemodializė

 

3 PAVYZDYS:

68 metų amžiaus moteris buvo hospitalizuota dėl skausmo kairėje krūtinės pusėje, pasireiškusio jai būnant pas stomatologą. Ji serga galutinės stadijos inkstų liga dėl lėtinio membraninio glomerulonefrito (hemodializuojama) ir hipertenzija. EKG nebuvo nustatytas ST bangos pakilimas. Nustatyta nestabilios krūtinės anginos diagnozė. Dėl galutinės stadijos inkstų ligos jai kasdien buvo stebima inkstų funkcija. Po 3 dienų pacientė buvo perkelta dializei koreguoti padidėjusį skysčių kiekį.

Kodai:

I20.0

Nestabilioji krūtinės angina

N18.5

Lėtinė inkstų liga, 5 stadija

N03.2

Lėtinis nefritinis sindromas, difuzinis membraninis glomerulonefritas

Z99.2

Negalėjimas apsieiti be inkstų dializės

 

4 PAVYZDYS:

76 metų amžiaus vyras buvo hospitalizuotas dėl plonojo žarnyno obstrukcijos dėl sąaugų. Žinoma, kad prieš 12 metų jam buvo atlikta inksto transplantacija dėl lėtinės inkstų ligos. Prieš operaciją jo sGFG buvo 32 ml/min. Dėl seniai atliktos inksto transplantacijos į priešoperacinio klinikinio tyrimo planą įtrauktas pooperacinis skysčių balanso stebėjimas su AKS patikromis du kartus per parą siekiant įvertinti inkstų veiklą. Buvo atlikta plonosios žarnos rezekcija su anastomoze, taikant bendrąją anesteziją, ASA 2.

Kodai:

K56.5

Žarnų sąaugos su obstrukcija

N18.3

Lėtinė inkstų liga, 3 stadija

Z94.0

Persodintas inkstas

30566-00 [895]

Plonosios žarnos rezekcija ir anastomozė

92514-29 [1910]

Bendroji anestezija, ASA 29

 


Transplantuoto inksto nepakankamumas

Dėl atmetimo reakcijos per trumpesnį ar ilgesnį laiką gali išsivystyti transplantuoto inksto nepakankamumas.  Labai ūmi transplantuoto inksto atmetimo reakcija vystosi nedelsiant po transplantacijos, o ūminė inksto atmetimo reakcija dažniausiai registruojama per pirmuosius tris mėnesius po transplantacijos. Tačiau ūminė atmetimo reakcija gali atsirasti ir praėjus keliems mėnesiams ar metams po transplantacijos. Lėtinė transplantuoto inksto atmetimo reakcija yra negrįžtama, jos veiksmingai gydyti neįmanoma.

 

Jei  pacientas hospitalizuojamas dėl ūminės atmetimo reakcijos, tikėtina, kad bus taikomas gydymas dėl transplantato atmetimo. Lėtinio negrįžtamo transplantuoto inksto atmetimo atveju labiausiai tikėtina, kad pacientui dėl 5 stadijos LIL skiriamas palaikomasis gydymas dializėmis.

 

Klasifikavimas

1. Ūminei transplantuoto inksto atmetimo reakcijai suteikiamas kodas T86.1 Transplantuoto inksto nepakankamumas ir atmetimas ir nurodomi atitinkami išorinių priežasčių kodai.

 

2. Lėtinio (negrįžtamo) transplantuoto inksto nepakankamumo atveju, dėl kurio šio gydymo ligoninėje metu reikia pakeičiamojo gydymo dializėmis, suteikiamas kodas N18.5 Lėtinė inkstų liga, 5 stadija ir Z94.0 Persodintas inkstas.

 

Kodų eiliškumas nustatomas pagal ACS 0001 Pagrindinė diagnozė ir ACS 0002 Gretutinės diagnozės.

 

5 PAVYZDYS:

70 metų amžiaus moteris buvo paguldyta į ligoninę dėl visuomenėje įgytos pneumonijos. Jai prieš 10 metų atlikta inksto transplantacija. Praėjus trims metams po transplantacijos persodinto inksto funkcija sutriko, nuo to laiko ji gydoma inkstų dializėmis. Gydymo ligoninėje metu hemodializė pacientei buvo atliekama kas antrą dieną.

Kodai:

J18.9

Pneumonija, nepatikslinta

N18.5

Lėtinė inkstų liga, 5 stadija

Z94.0

Persodintas inkstas

13100-00 [1060]

Hemodializė

 

Diabetinė nefropatija

Diabetinė nefropatija dar yra vadinama diabetine glomeruloskleroze. Tai yra dažna LIL išsivystymo priežastis. Diabetinės nefropatijos atveju inkstų glomerulai sustorėja ir ilgainiui surandėja. Padidėja inkstų pralaidumas ir šlapime atsiranda baltymo (albumino) (U.S. National Library of Medicine 2012). Ši būklė vadinama mikroalbuminurija ir yra vienas anksčiausių LIL rodiklių (taip pat žr. ACS 0401 Cukrinis diabetas ir tarpinė hiperglikemija).


KLASIFIKAVIMAS

Jeigu LIL atitinka ACS 0002 Gretutinės diagnozės nurodytus kriterijus, kartu su diabetinės nefropatijos kodu inkstų ligos sunkumui nurodyti suteikiamas kodas, priskiriamas kategorijai N18 Lėtinė inkstų liga.

 

6 PAVYZDYS:

74 metų amžiaus vyras, sergantis lėtine inkstų liga ir diabetine nefropatija (2 tipo cukrinio diabeto) buvo paguldytas į ligoninę patikrinti jo inkstų veiklą. Biocheminio tyrimo rezultatai parodė sumažėjusį sGFG = 41 ml/min, nors prieš mėnesį šis rodiklis buvo 47 ml/min.

Kodai:

N18.3

Lėtinė inkstų liga, 3 stadija

E11.22

2 tipo cukrinis diabetas su nustatyta diabetine nefropatija