2 NAVIKAI

0236

NAVIKŲ KODAVIMAS IR SKIRSTYMAS (CHEMOTERAPIJA ARBA SPINDULINIS GYDYMAS DIENOS STACIONARE NEĮTRAUKTI)

Pirminio arba metastazinio piktybinio naviko kodo pasirinkimas priklauso nuo gydymo kiekvieno epizodo metu. Pagrindinę diagnozę reikia pasirinkti pagal ACS 0001 Pagrindinė diagnozė.

 

Reikia koduoti pirminį piktybinį naviką, jei gydymo epizodo metu: 

– pirminio piktybinio naviko pradinė diagnozė;

– piktybinio naviko komplikacijų gydymas;

– operacinė intervencija piktybiniam navikui pašalinti;

– su piktybiniu naviku susijusi sveikatos priežiūra, įtraukiant paliatyvią priežiūrą (taip pat žr. ACS 0224 Paliatyvus gydymas)

– anksčiau pašalinto iš to paties organo arba audinio pirminio piktybinio naviko recidyvas. 

– chemoterapija arba spindulinis gydymas (taip pat žr. ACS 0044 Chemoterapija ir ACS 0229 Spindulinis gydymas);

– vėlesni hospitalizavimai didesnėms ekscizijoms atlikti (net jei histopatologiškai nenustatytas išlikęs piktybinis navikas);

– chirurgija etapais, profilaktiškai šalinant susijusį organą. 

Jei tai yra pakartotinio stebėjimo gydymo epizodas, piktybinį naviką galima koduoti kaip esamą arba buvusį, priklausomai nuo gydymo epizodo aplinkybių. (Taip pat žr. ACS 1204 Plastinė chirurgija, ACS 2112 Asmeniui buvusios būklės, ir ACS 2113 Stebėjimas, esant specifiniams sutrikimams.

Esant dauginėms metastazių lokalizacijoms, kodą suteikite kiekvienai lokalizacijai, kad būtų nurodytas būklės sunkumas.

 

0218

KARCINOMATOZINIS LIMFANGITAS

Jei nėra daugiau informacijos apie šio piktybinio naviko kilmę, suteikite kodą C78.0 Plaučio metastazinis piktybinis navikas (pagrindinis) ir kartu C80 Nenurodytų lokalizacijų piktybinis navikas.

 

0219

MASTEKTOMIJA, ESANT PIKTYBINIO NAVIKO RADINIAMS BIOPSIJOS MEDŽIAGOJE

Jei krūties biopsijos medžiagoje randama piktybinio naviko ląstelių, bet jų nėra mastektomijos metu paimtame mėginyje, suteikite pagrindinės diagnozės, nustatytos biopsijos metu, kodą.

 

 

0222

LIMFOMA

Ekstranodalinė lokalizacija

Limfomos yra sisteminės ligos, kurios nemetastazuoja tuo pačiu būdu kaip solidiniai navikai. Piktybinės ląstelės cirkuliuoja limfinėje arba kraujotakos apytakoje ir gali pasireikšti šių audinių kitose vietose. Jos labiau laikomos pirminės ligos dalimi, nei metastazių plitimu.

 

Limfoma, nepriklausomai nuo lokalizacijų skaičiaus, nelaikoma metastazine ir todėl jai reikia suteikti kodą tik iš C81C85 kategorijos. Limfomos neprivalo susiformuoti limfinėse liaukose. Limfomos gali susidaryti bet kuriame organizmo limfiniame audinyje ir nebūtinai apsiribos tik limfmazgiais arba limfinėmis liaukomis. „Ekstranodalinėms“ arba ne limfinėse liaukose (pvz., skrandyje) esančioms limfomoms reikia suteikti atitinkamą kodą iš C81C85 kategorijos.

1 PAVYZDYS:

Pacientas, sergantis difuzine ne Hodžkino limfoma, hospitalizuotas ascito drenavimui, taikant bendrąją anesteziją.

Kodai:

C83.9

Difuzinė ne Hodžkino  (non-Hodgkin) limfoma, nepatikslinta

M9591/3

Limfoma, ne Hodžkino, neklasifikuojama kitaip

30406-00 [983]

Abdominalinė paracentezė

92514-99 [1910]

Bendroji anestezija, ASA 99

 

Limfomų morfologija gali laikui bėgant keistis nuo žemo diferenciacijos laipsnio iki aukšto diferenciacijos laipsnio. Todėl suteikiant limfomos morfologinį kodą reikia naudoti vėliausios biopsijos rezultatus.

 

0224

PALIATYVUS GYDYMAS

Apibrėžimas

Paliatyvus gydymas – tai gydymas, kurio tikslas, pirmiausia, yra paciento, sergančio aktyvia progresuojančia liga su nedidele išgydymo perspektyva arba be jos, gyvenimo kokybė. Šis gydymas paprastai grindžiamas tarpdisciplininiu vertinimu ir (arba) paciento fizinių, psichologinių, emocinių ir dvasinių poreikių tenkinimu; tai taip pat ir pagalba netekties ir sielvarto atveju pacientui ir jo globėjams arba šeimai. Tai apima gydymą, atliekamą: 

Paliatyviosios priežiūros specialistų teikiamos paslaugos

Klasifikavimas

Z51.5

Paliatyvaus gydymo kodo niekada negalima suteikti pagrindinei diagnozei. Reikia nurodyti pagrindinės diagnozės kodą, kuris atspindi diagnozę, sąlygojančią santykinai blogesnę prognozę.

Z51.5

Paliatyvaus gydymo kodą reikia suteikti (kaip gretutinės diagnozės kodą), kai hospitalizacijos tikslas yra „būklės palengvinimas“ arba bet kuriuo hospitalizavimo metu gydymo tikslas tampa „būklės palengvinimu“ ir pacientui suteiktas gydymas atitinka apibrėžimą viršuje.

 

Intervencijas reikia koduoti atitinkamai.

1 PAVYZDYS:

Pacientas, sergantis galutine LOPL stadija hospitalizuotas paliatyviajai slaugai.

Pagrindinė diagnozė:

J44.9

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga, nepatikslinta

Gretutinė diagnozė:

Z51.5

Paliatyvus gydymas

 

2 PAVYZDYS:

Praeityje krūties adenokarcinoma sirgusi pacientė (prieš 5 metus atlikta mastektomija) hospitalizuota gydyti smegenų metastazes. 5 –ją gydymo dieną perkelta į paliatyviosios slaugos skyrių.

Pagrindinė diagnozė:

C79.3

Smegenų ir smegenų dangalų metastazinis piktybinis navikas

Gretutinė diagnozė:

M8140/6

Adenokarcinoma, metastazinė, neklasifikuojama kitaip

 

C50.9

Krūtis, nepatikslinta

 

M8140/3

Adenokarcinoma, neklasifikuojama kitaip

 

Z51.5

Paliatyvus gydymas

0229

SPINDULINIS GYDYMAS

Daugiadieniam gydymui hospitalizuotų pacientų (t. y. hospitalizuoti pacientai, kurių hospitalizavimo ir išrašymo datos skirtingos), kurių piktybinėms būklėms taikomas spindulinis gydymas, piktybiniam navikui suteikiamas pagrindinės diagnozės kodas ir atitinkamas spindulinės onkologinės procedūros kodas iš blokų nuo [1786] iki [1799] Spindulinės onkologinės procedūros. Vienos dienos hospitalizavimui (hospitalizuojant ir išrašant tą pačią dieną) dėl spindulinio gydymo, suteikiamas pagrindinės diagnozės kodas Z51.0 Radioterapijos kursas, po to nurodomi piktybinio naviko ir procedūrų kodai.

 

Informaciją apie spindulinio gydymo nepageidaujamo poveikio klasifikavimą rasite ACS 1902 Nepageidaujamas poveikis.

 

0233

MORFOLOGIJA

Pirmieji keturi ženklai nurodo naviko histologinį tipą ir penktas – jo elgseną. Suteikiant morfologinius kodus, įsitikinkite, kad priedo „Navikų morfologija“ (TLK-10-AM, Sisteminis sąrašas, priedas A) pradžioje esančios aiškinamosios pastabos suprastos.

 

Įsidėmėkite toliau nurodytus svarbius dalykus:

1. Morfologinį kodą visada reikia suteikti tiesiai po naviko, kuriam tai taikoma, kodo, t. y.:

C00D48

Navikai

D76.0

Langerhanso (Langerhans) ląstelių histiocitozė, neklasifikuojama kitur

L41.2

Limfomatoidinė papuliozė

O01.0

Klasikinė pūslinė išvisa

O01.1

Nevisiška ir dalinė pūslinė išvisa

O01.9

Pūslinė išvisa, nepatikslinta

Q85.0

Neurofibromatozė (nepiktybinė)

2. Morfologinis kodas niekada negali būti pagrindinės diagnozės kodu.

3. Naviko elgseną nurodo paskutinis morfologinio kodo skaitmuo. Įsidėmėkite, kad elgsenos kodas gali keistis, priklausomai nuo naviko klinikiniame įraše esančio elgsenos apibūdinimo. Pvz., „paviršinę plintančią neinvazinę adenokarcinomą“ geriau priskirti M8143/2 nei M8143/3, kadangi paviršinė plintanti adenokarcinoma įprastai klasifikuojama, kaip „piktybinė, pirminė lokalizacija“ (/3), apibūdinimas „neinvazinis“ klasifikacijoje keičiamas į /2 „karcinoma in situ“.

 

Visi šiame dokumente nurodyti morfologiniai kodai yra iš TLK-O trečiojo leidinio.

 

Jei morfologinė diagnozė apima du histologinius terminus su skirtingais M kodais, pasirinkite didesnės skaitinės reikšmės skaičių, kuris paprastai yra tikslesnis.

 

1 PAVYZDYS:

Pereinamųjų ląstelių epidermoidinė karcinoma.

Pereinamųjų ląstelių karcinoma, neklasifikuojama kitaip suteikiamas M8120/3 kodas.

Plokščialąstelinė karcinoma, neklasifikuojama kitaip suteikiamas M8070/3 kodas.

Tokiu atveju reikia naudoti didesnės skaitinės išraiškos skaičių (M8120/3).

0234

GRETIMOS LOKALIZACIJOS

Nustatyta pirminė lokalizacija

Jei navikas plinta iš nustatytos pirminės lokalizacijos į gretimus organus arba sritis (pvz., iš žarnyno į šlapimo pūslę arba iš tuščiosios žarnos į klubinę žarną), kodą suteikite tik pirminei lokalizacijai. Plitimas į gretimą sritį nėra nei pirminis, nei metastazinis šioje lokalizacijoje ir todėl nekoduojamas.

 

Nenustatyta pirminė lokalizacija

Pirminis piktybinis navikas, turintis dviejų ar daugiau subkategorijų požymių trijų skaitmenų kategorijoje, ir kurio kilmės lokalizacija nenustatyta, dažniausiai priskiriamas ketvirto skaitmens „8“ subkategorijai.

 

TLK-10-AM pateikia toliau nurodytus kodus tam tikriems piktybiniams navikams, kurių kilmės lokalizacijos neįmanoma nustatyti ir nustatytoms lokalizacijoms, nurodytoms dviejų arba trijų ženklų kategorijose:

 

C02.8

Išplitęs liežuvio pažeidimas

C08.8

Didžiųjų seilių liaukų išplitęs pažeidimas

C14.8

Lūpos, burnos ertmės ir ryklės išplitęs pažeidimas

C21.8

Tiesiosios žarnos, išangės ir išangės kanalo išplitęs pažeidimas

C24.8

Tulžies takų išplitęs pažeidimas

C26.8

Virškinimo sistemos išplitęs pažeidimas

C39.8

Kvėpavimo ir krūtinės ląstos organų išplitęs pažeidimas

C41.8

Kaulo ir sąnarinės kremzlės išplitęs pažeidimas

C49.8

Jungiamojo ir minkštųjų audinių išplitęs pažeidimas

C57.8

Moters lyties organų išplitęs pažeidimas

C68.8

Šlapimo organų išplitęs pažeidimas

C72.8

Galvos smegenų ir kitų centrinės nervų sistemos dalių išplitęs pažeidimas

 

Neaiškios lokalizacijos

Gretimų lokalizacijų piktybiniams navikams (išplitusiomis ribomis), neklasifikuojamiems kitur, kurių kilmės lokalizacijos nustatyti neįmanoma, reikia suteikti kodą C76.- Kitų ir netiksliai apibrėžtų lokalizacijų piktybinis navikas kodą.

 

Pastaba:

Šią kategoriją galima užtikrintai naudoti tik jei galima gauti nespecifinės informacijos apie naviko kilmę (pvz., krūtinės piktybinis navikas).

 

0237

PIKTYBINIO NAVIKO RECIDYVAS

Jei anksčiau pašalintas pirminis piktybinis navikas atsiranda pakartotinai, suteikite pirminės lokalizacijos kodą, naudojant atitinkamą kodą iš C00C75. Taip pat suteikite kodą bet kuriai paminėtai metastazinei lokalizacijai. 

1 PAVYZDYS:

1996 metais pacientui atliktas riestinės žarnos pašalinimas dėl karcinomos, dabar hospitalizuotas dėl ligos recidyvo tiesiojoje žarnoje.

Kodai:

C18.7

Riestinės gaubtinės žarnos piktybinis navikas

M8010/3

Karcinoma, neklasifikuojama kitaip

 

Jei klinikiniame įraše įrašomas „recidyvas mastektomijos rande“ be kitų sąlygų, jam reikia suteikti kodą C79.2 Odos metastazinis piktybinis navikas.

 

 

0239

METASTAZĖS

Teiginius, pvz., „metastaziniai kiaušidžių navikai“ arba „metastazinė kaulo karcinoma“, reikia aptarti su klinicistu, siekiant nustatyti ar nurodyta lokalizacija yra pirminė ar metastazinė.

Būdvardis „metastazinis“ naudojamas dviprasmiškai, kartais metastazėms iš kitur esančio pirminio pažeidimo ir kartais metastazuojančiai pirminei lokalizacijai apibūdinti. Šiai problemai išspręsti nėra sutartinių taisyklių. Todėl, klinikinis koduotojas turėtų ištirti klinikinį įrašą ir, jei būtina, pasitarti su klinicistu.

 

Navikus, apibūdintus kaip „metastazinius iš“ lokalizacijos, reikia interpretuoti kaip šios lokalizacijos pirminius navikus. Metastaziniam navikui taip pat suteikite atitinkamą kodą.

1 PAVYZDYS:

Pažasties ir plaučių karcinoma, metastazavusi iš krūties.

Krūtis = pirminė lokalizacija;

limfmazgiai ir plaučiai = metastazinė lokalizacija.

 

Navikus, apibūdintus kaip „metastazinius į“ lokalizaciją, reikia interpretuoti kaip šios lokalizacijos metastazinius navikus. Pirminiam navikui taip pat suteikite atitinkamą kodą. 

2 PAVYZDYS:

Krūties karcinoma, metastazavusi į smegenis.

Krūtis = pirminė lokalizacija;

smegenys = metastazinė lokalizacija.

 

Jei diagnozėje nurodomos dvi ar daugiau lokalizacijų ir visos apibūdintos kaip metastazinės ir nei viena neapibūdinta kaip pirminė, suteikite kodą „pirminė lokalizacija nenustatyta“ ir patvirtintoms lokalizacijoms suteikite patvirtintų lokalizacijų metastazinių navikų kodą.

 

0241

LŪPOS PIKTYBINIAI NAVIKAI

Lūpos piktybiniams navikams yra dvi kodų serijos - C00.- Lūpos piktybinis navikas ir C44.0 Lūpos odos piktybinis navikas.

 

Kodą C44.0 Lūpos odos piktybinis navikas reikia naudoti piktybiniams pažeidimams, atsiradusiems plaukuotoje odos dalyje tarp viršutinės lūpos raudonio ribos ir nosies (filtras) arba plaukuotoje odos dalyje tarp apatinės lūpos raudonio ribos ir smakro – lūpos siūlės. Dažniausiai bazinių ląstelių karcinoma ir plokščialąstelinė karcinoma atsiranda už lūpų raudonio ribų ir todėl jiems reikia suteikti kodą C44.0 Lūpos odos piktybinis navikas.

 

Visiems kitiems piktybiniams pažeidimams, apibūdintiems kaip „lūpos“, reikia suteikti atitinkama kodą iš C00.- Lūpos piktybinis navikas.

 

0242

DISEMINUOTA KARCINOMATOZĖ

Kodą C80 Nenurodytų lokalizacijų piktybinis navikas reikia naudoti tik tuo atveju, jei piktybinis navikas apibūdinamas kaip „diseminuota karcinomatozė“ arba „generalizuotas piktybinis navikas“ (arba kitu panašiu terminu, kaip nurodyta C80 įtraukimo sąraše) ir specifinės lokalizacijos nedokumentuotos. Jei metastazinės specifinės lokalizacijos dokumentuotos, jas reikia koduoti atskirai, vietoje C80.

 

0245

PIKTYBINIŲ IMUNOPROLIFERACINIŲ LIGŲ IR LEUKEMIJOS REMISIJA

Šis standartas pateiktas, kad padėtų nustatyti, kada suteikti penktąjį skaitmenį „kai nėra duomenų apie remisiją“ ir „kai yra remisija“ C88 Piktybinės imunoproliferacinės ligos, C90 Dauginė mieloma ir piktybiniai plazminių ląstelių navikai ir C91C95 Leukemija kategorijoms. Jis taip pat pateikia gaires nustatyti skirtumus tarp sąvokų „remisijoje“ ir „buvęs“. Neabejotinas išgijimas ir „buvęs“ kodo suteikimas gali labai skirtis kiekvienu atveju ir jį galima taikyti tik retrospektyviai. Skirtumas tarp minėtų sąvokų nustatomas po klinikinės konsultacijos ir labiau remiasi tęsiamu piktybinio naviko gydymu, nei praėjusiu laiku. 

Apibrėžimas

Visiška remisija – nėra piktybinio naviko požymių arba simptomų.

Dalinė remisija – piktybinio naviko požymių arba simptomų sumažėjimas > 50 %, bet išlieka aktyvios ligos požymių.

 

Jei dokumentacija neišsami ir yra tik informacija „remisijoje“, patariama pasitarti su klinicistu. 

Klasifikavimas

Šis standartas susijęs tik su toliau nurodytomis kategorijomis:

C88.-

Piktybinės imunoproliferacinės ligos

C90.-

Dauginė mieloma ir piktybiniai plazminių ląstelių navikai

C91.-

Limfoidinė leukemija

C92.-

Mieloidinė leukemija

C93.-

Monocitinė leukemija

C94.-

Kitos patikslinto ląstelių tipo leukemijos

C95.-

Nepatikslinto ląstelių tipo leukemija

 

penktasis ženklas:

 

0

kai nėra duomenų apie remisiją

(įtraukta dalinė remisija)

1

kai yra remisija

(visiška remisija)

 

Kai nėra duomenų apie remisiją („0“)

Reikia suteikti penktąjį skaitmenį „0“ (kai nėra duomenų apie remisiją), jei: 

Kai yra remisija („1“)

Penktasis skaitmuo 1 (kai yra remisija) suteikiamas, jei: 

            IR 

Z85 Buvę asmeniui piktybiniai navikai,

Jei dokumentuota visiška remisija ir nėra įrodymų, kad pacientui taikomas bet koks piktybinio naviko arba nepageidaujamo poveikio gydymas, reikia suteikti kodą „buvę piktybiniai navikai“, jei tai susiję su dabartiniu gydymo epizodu (kaip ACS 0002 Gretutinės diagnozės). Galimi „buvę piktybiniai navikai“ kodai yra:

 

Z85.6

Buvusi asmeniui leukemija

Z85.7

Buvę asmeniui kiti limfinio, kraujodaros ir giminingų audinių piktybiniai navikai

0246

ŠEIMINĖ ADENOMINĖ POLIPOZĖ

Apibrėžimas

Šeiminę adenominę polipozę sukelia APC genų mutacija. Kiekvienas turi šį APC geną, bet šeimine adenomine polipoze sergantys asmenys turi pakitusį geną arba mutavusią šio geno kopiją. Vieną kartą pakitus šiam genui, jis perduodamas nuo tėvų vaikams (paveldimas). Šeiminė adenominė polipozė gali prasidėti jau 10 metų vaikams. Jos metu žarnyne susiformuoja tūkstančiai galinčių supiktybėti polipų. Daugiau nei 90 % sergančiųjų šia liga žarnyno vėžys išsivysto iki 50 metų amžiaus. 

Klasifikavimas

D12.6

Storosios (gaubtinės) žarnos gerybinis navikas, nepatikslintas

M8220/0

Storosios (gaubtinės) žarnos adenomatozinė polipozė

Z83.7

Virškinimo sistemos ligos šeimoje

ARBA

Z80.0

Virškinimo organų piktybiniai navikai šeimoje

 

Jei šeimine adenomine polipoze sergančiam pacientui išsivysto žarnyno adenokarcinoma, įsidėmėkite, kad tinkamas morfologinis kodas yra M8220/3 Adenokarcinoma storosios (gaubtinės) žarnos adenomatozinėje polipozėje.

 

Asmenys, turintys padidėjusią riziką sirgti šeimine adenomine polipoze dėl šios ligos šeimoje, turi būti reguliariai tikrinami (žr. ACS 2111 Patikrinimas dėl specifinių sutrikimų).

0247

PAVELDIMAS NEPOLIPOZINIS STOROSIOS ŽARNOS VĖŽYS

Apibrėžimas

Paveldimą nepolipozinį storosios žarnos vėžį sukelia genų mutacija, panašiai, kaip ir šeiminės adenominės polipozės atveju. Terminas „nepolipozinis“ naudojamas šiai būklei atskirti nuo šeiminės adenominės polipozės. Paveldimas nepolipozinis storosios žarnos vėžys sudaro apie 1–5 % visų tipų storosios žarnos vėžių. Šį geną paveldėjusiam asmeniui apie 80 % padidėja rizika susirgti storosios žarnos vėžiu. 

Klasifikavimas

Jei dokumentuotas paveldimas nepolipozinis storosios žarnos vėžys, suteikite šiuos kodus:

 

C18.-

Storosios (gaubtinės) žarnos piktybinis navikas

Z80.0

Virškinimo organų piktybiniai navikai šeimoje

 

Asmenys, kurių šeimoje nustatytas paveldimas nepolipozinis storosios žarnos vėžys , turėtų būti reguliariai tikrinami (žr.ACS2111 Patikrinimas dėl specifinių sutrikimų).