NERVŲ SISTEMOS LIGOS
L061
KOMA

Kodai pagal TLK-10-AM:

R40.2 Koma, nepatikslinta;
E1-.12, E1-.14, E1-.16, E1-.64 Diabetinė koma;
K72 ir R40.2 Hepatinė koma;
E15 Nediabetinė hipoglikeminė koma;
P91.5 Naujagimio koma;
S06.01S06.05 Sąmonės netekimas dėl galvos sužalojimo, nurodytas TLK-10-AM 19 skyriuje;
N17N19 ir R40.2 Ureminė koma;
E03.5 Miksedeminė koma.


Koma – sąmonės sutrikimas, įvertinamas pagal Glasgow komos skalę (GKS) ≤ 8 balais ir atitinkantis ne mažiau kaip vieną iš šių kriterijų:

– ligoniui diagnozuojamas ūmus kvėpavimo nepakankamumas;

– arterinis kraujo spaudimas palaikomas simpatomimetikų infuzija;

– nustatoma smegenų edema;

– taikomas invazinis intrakranijinio slėgio monitoringas (39015-02 [3] Intrakranijinio slėgio [IKS] matavimo prietaiso įdėjimas, su stebėjimu) ir (ar) elektroencefalografija – ne trumpiau kaip 3 val. (11003-00 [1825] ≥ 3 valandų trukmės elektroencefalografija), ir (ar) gyvybinių funkcijų stebėsena.

 

Koduojant komą, reikia:

  1. pasirinkti atitinkamą specifinį kodą, kurio pavadinime nurodomas sąmonės sutrikimas (pvz., E10.12 1 tipo cukrinis diabetas su ketoacidoze, su koma);
  2. jei specifinio kodo nėra, pirmiausia nurodyti komą sukėlusios priežasties kodą, po to – komos kodą R40.2 arba kodą iš kodų grupės S06.01S06.05, išskyrus S06.00 Sukrėtimas (žr. ACS 1905 Uždaras galvos sužalojimas arba sąmonės netekimas, arba sutrenkimas).

Jei galvos sužalojimas nenurodytas medicinos dokumentuose, sąmonės netekimo (sutrikimo) epizodai, neatitinkantys pirmiau išvardytų kriterijų, gali būti žymimi vadovaujantis ACS 0001 Pagrindinė diagnozė (Problemos ir jas sukeliančios būklės) ir ACS 0002 Gretutinės diagnozės.

Dažniausiai naudojami kodai tam tikroms būklėms žymėti:

R55 Apalpimas ir kolapsas;
R40.0 Mieguistumas (somnolencija);
R40.1 Sustingimas (stuporas).

 

Jei nustatoma sąmonės sutrikimą (netekimą) sukėlusi priežastis, dažniausiai jai ir priskiriamas kodas, simptomas papildomai kodu nežymimas. Jei priežastis nenustatoma, bet būklė atitinka pagrindinės arba gretutinės diagnozės kriterijus, ji žymima atitinkamu kodu.

L062
SMEGENŲ EDEMA

Kodas pagal TLK-10-AM:

G93.6 Smegenų edema;
P11.0 Galvos smegenų edema dėl gimdymo traumos;
G97.8 Kitos nervų sistemos ligos, pasireiškusios po procedūrų ir G93.6 Smegenų edema;
S06.1 Trauminis smegenų pabrinkimas ir t. t.

 

Smegenų edema koduojama, jei gydymo atvejis atitinka visus tris kriterijus:

  1. yra objektyvių klinikinių smegenų edemos požymių (pvz., sąmonės sutrikimas, ūminis kvėpavimo nepakankamumas, bradikardija ir (arba) arterinio kraujo spaudimo sumažėjimas, gydytinas simpatomimetikais),
  2. atliekamas galvos smegenų vaizdinis tyrimas (pvz., kompiuterinės tomografijos ar magnetinio rezonanso tomografijos tyrimas, kūdikiams gali būti atliekamas ir ultragarsinis tyrimas);
  3. taikomas intrakranijinio slėgio monitoringas ir (arba) taikoma intrakranijinė dekompresija, ir (arba) skiriamas medikamentinis smegenų edemos gydymas.
L063
ŪMINIS GALVOS SMEGENŲ KRAUJOTAKOS SUTRIKIMAS

Papildo kodavimo standartą ACS 0604 Insultas

 

Kodai pagal TLK-10-AM:

I60 Subarachnoidinis kraujavimas,

I61 Intracerebrinis kraujavimas,

I62 Kitas netrauminis intrakranijinis kraujavimas,

I63 Smegenų infarktas,

I64 Insultas, nepatikslintas kaip kraujavimas arba infarktas.

 

Ūminis išeminis galvos smegenų insultas arba smegenų infarktas (kodas I63.-)– tai ūminis lokalus išeminis galvos smegenų kraujotakos sutrikimas, pasireiškiantis židininiais neurologiniais simptomais, išliekančiais ilgiau kaip 24 val. nuo jų atsiradimo pradžios. Pastaba. Jei pacientui buvo taikytas reperfuzinis gydymas (intraveninė trombolizė ir (ar) mechaninė trombektomija), simptomai gali regresuoti 24 val. laikotarpiu.

 

Ūminis hemoraginis galvos smegenų insultas arba intracerebrinis kraujavimas (kodas I61.-)– tai spontaninis ūminis kraujo išsiliejimas į galvos smegenų parenchimą.

 

Subarachnoidinis ar kitas intrakranijinis kraujavimas (kodas I60.-, I62.-) – tai spontaninis ūminis kraujo išsiliejimas po voratinkliniu galvos smegenų dangalu, į subdurinį ar epidurinį tarpą.

 

Stacionare gydomas ūminis išeminis galvos smegenų insultas (I63) koduojamas, jei atitinka visus šiuos kriterijus:

  1. Nustatomi ūminiam išeminiam galvos smegenų insultui būdingi klinikiniai simptomai.

  2. Galvos smegenų kompiuterinės tomografijos (KT) ir (ar) magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimais (-u) nustatomi ūminiam išeminiam smegenų insultui būdingi pakitimai ir (arba) ekskliuduota kita patologija.

  3. Taikomas bazinis ir (ar) specializuotas ūminio išeminio smegenų insulto gydymas.

 

Stacionare gydomas ūminis subarachnoidinis, intracerebrinis arba intrakranijinis kraujavimas (kodai I60I62) koduojamas, jei atitinka visus šiuos kriterijus:

  1. Nustatomi būdingi klinikiniai simptomai.

  2. Galvos smegenų kompiuterinės tomografijos (KT) ir (ar) magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimais (-u) nustatomi subarachnoidiniam, intracerebriniam ar kitam intrakranijiniam kraujavimui būdingi pakitimai. Subarachoidinio kraujavimo (kodas I60) priežasčiai nustatyti gali būti taikomas KT angiografijos tyrimas ir (ar) MRT angiografijos tyrimas ir (ar) konvencinės angiografijos tyrimas.

  3. Taikomas konservatyvus ir (ar) chirurginis subarachnoidinio, intracerebrinio arba intrakranijinio kraujavimo gydymas.

 

Ūminių galvos smegenų kraujotakos sutrikimų kodai (I60I63) gali būti naudojami:

  1.  iki 28 parų nuo ligos pradžios;

  2.  ilgiau nei 28 paros nuo ligos pradžios, jei nepertraukiamai tęsiamas per 28 paras nuo ligos pradžios pradėtas aktyvusis insulto gydymas toje pačioje ligoninėje.

Kartu gali būti nurodomi funkcijų sutrikimų kodai, atitinkantys gretutinių ligų kodavimo kriterijus (ACS 0002 Gretutinės diagnozės).

 

Jei pacientas pakartotinai hospitalizuojamas po 28 parų nuo ligos – insulto – pradžios, nurodomas liekamosios insulto būklės kodas (-ai) ir insulto padarinio kodas I69.- Cerebrovaskulinių (smegenų kraujagyslių) ligų pasekmės ar kitos patologijos kodas (pvz., jei pacientas hospitalizuojamas dėl kraujagyslės revaskuliarizacijos, nurodomas kodas I65 arba kodas I66). Tokiu atveju kodai I60-I63 nenurodomi.

Išimtis: jei pacientas pirmą kartą hospitalizuojamas praėjus daugiau nei 28 paroms nuo patvirtinto insulto pradžios, nurodomi atitinkami kodai – I60.-; I61.- , I62.- arba I63.-.

 

Jei pacientas iš vienos ligoninės perkeliamas į kitą ligoninę dėl įtariamo insulto tolesnio ištyrimo ir gydymo neatlikus vaizdinio galvos smegenų tyrimo (dėl įvairių priežasčių, pvz., ligoninė neturi reikiamo aparato), nurodomas kodas I64 Insultas, nepatikslintas kaip kraujavimas arba infarktas. Kodas I64 turi būti nurodomas ir tuo atveju, jei pacientas atvežamas labai sunkios būklės dėl įtariamo insulto ir miršta, nespėjus atlikti vaizdinio galvos smegenų tyrimo.