AKIES IR JOS PRIKLAUSINIŲ LIGOS
0701
KATARAKTA

Apibrėžimas

Katarakta yra lęšiuko drumstis arba skaidrumo netekimas. Kataraktos klasifikuojamos pagal daugelį kriterijų, įskaitant etiologiją, morfologiją, atsiradimo laiką, brandumą ir kt. 

Klasifikavimas

Jei katarakta neklasifikuojama kaip senatvinė, trauminė, vaistų sukelta ir kt., suteikiamas kodas H26.9 Katarakta, nepatikslinta. Jei galima, pasistenkite gauti patikslintos informacijos.

 

Žemiau pateikiamos gairės toliau nurodytoms kataraktos specifinėms formoms klasifikuoti:

 

Antrinė katarakta

„Antrinė katarakta“ (H26.4 Katarakta po kitų ligų) tai būklė, atsirandanti po kataraktos pašalinimo, pilnai nepašalinus visų lęšiuko masių ir įdėjus intraokulinį lęšį. Lęšiuko masės proliferuoja ir formuoja pseudokataraktą arba fibrozuotą užpakalinę kapsulę, kuri gydoma IAG (itrio, aliuminio ir granato) lazerine disekcija (lazerkapsulotomija).

 

Diabetinė katarakta

Cukriniu diabetu sergantiems pacientams katarakta neturėtų būti laikoma diabetine, išskyrus atvejus, kai tai yra patikslinta.

 

„Tikrajai“ diabetinei kataraktai suteikiamas kodas E1-.36 *Cukrinis diabetas su diabetine katarakta. Tačiau sergant cukriniu diabetu anksti prasidėjusiai su amžiumi susijusiai kataraktai suteikiamas kodas E1-.39 *Cukrinis diabetas su kita patikslinta akių komplikacija, o atitinkamas kodas kataraktos tipui gali būti suteikiamas pagal ACS 0401 Cukrinis diabetas ir gliukozės reguliacijos sutrikimas, 4b taisyklę.

 

Brandumas
Su glaukoma

Jei glaukoma ir katarakta gydomos tos pačios operacijos metu, glaukomos diagnozės ir procedūros kodus reikia suteikti prieš kataraktos kodą.

 

Su antriniu lęšio implantavimu

Kai atliekamas antrinis lęšio implantavimas, diagnozei suteikiamas kodas H27.0 Afakija. Šiais atvejais lęšiukas arba pašalintas buvusios operacijos metu, arba yra dislokuotas ar paniręs ir netinkamai įdėtas.

 

0724
RAGENOS KALCIO SURIŠIMAS

Ragenos kalcio surišimas, sergant žiedo keratopatija, yra cheminis kalcio pašalinimas nuo ragenos ir jam reikia suteikti kodą 42647-00 [170] Dalinė keratektomija.

 

0731
RAGENOS TRANSPLANTATO ATMETIMO REAKCIJA ARBA NEPAKANKAMUMAS

Ragenos transplantacija yra chirurginė procedūra, kurios metu randinė arba pažeista ragena pakeičiama donoro arba paciento skaidriu ragenos audiniu. Ragenos transplantacija ir keratoplastika yra alternatyvūs terminai. Įprastai ragenos transplantato atmetimui būdingas ragenos paburkimas (H18.2), kuris gali atsirasti fakinėje (lęšiukas yra akyje), afakinėje arba pseudofakinėje akyje. Ragena gali būti atmesta dėl uždegimo, pvz., iridociklito (H20.-), endoftalmito (H44.0, H44.1) arba akies paviršiaus arba ragenos uždegimo (keratitas) (H16.-). Ragenos transplantatas gali neprigyti dėl intraokulinio lęšio buvimo akyje (Z96.1).

 

Dėl kitų nei infekcija priežasčių neprigijusiems (transplantato ląstelės tinkamai nefunkcionuoja) arba atmestiems (imuninių reakcijų sukeltas ląstelių netekimas) ragenos transplantatams reikia suteikti kodą T85.3 Kitų intraokulinių protezinų, implantų ir transplantatų mechaninė komplikacija.

 

Dėl infekcijos arba uždegimo ragenos transplantato atmetimui ar nepakankamumui reikia suteikti kodą T85.78 Infekcija ar uždegiminė reakcija dėl kitų vidinių protezų, implantų ir transplantatų.

 

Papildomai prie ragenos transplantato atmetimo arba nepakankamumo kodų T85.3 ir T85.78 susijusioms gretutinėms diagnozėms turi būti suteikiami atitinkami kodai. Pvz.:

 

H44.0H44.1

Endoftalmitai

H20.-

Iridociklitas

H16.-

Keratitas

H18.2

Kiti ragenos paburkimai

Z96.1

Intraokulinis lęšis

0733
HEMODILIUCIJA

Pacientams, sergantiems centrinės tinklainės venos nepraeinamumu (tromboze) (H34.8 Kitų tinklainės kraujagyslių nepraeinamumas), tinklainės venos šakos nepraeinamumu (H34.8) arba išemine regos nervo neuropatija (H47.0 Regos nervo ligos, neklasifikuojamos kitur), gali būti atliktos hemodiliucijos procedūros. Jei pasireiškia venų sistemos blokada (kolapsas), pacientams atliekama venesekcija ir infuzija tūrį atstatančiais bei mikrocirkuliaciją pagerinančiais tirpalais (pvz., „Rheomacrodex“). Suteikite kodą 92063-00 [1893] Kraujo tūrį didinančių preparatų įvedimas.

 

0741
EKTROPIONAS ARBA ENTROPIONAS
Apibrėžimas

„Entropionas yra viršutinio arba apatinio voko įvirtimas į vidų. Todėl į vidų užsilenkę voko kraštai brūžuoja akies obuolį.

Ektropionas yra viršutinio arba apatinio voko išvirtimas į išorę. Todėl voko kraštai normaliai neprisiglaudžia prie akies obuolio“ (Cassin & Rubin 2011)

 

Klasifikavimas

Bloke [239] Procedūros dėl akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) grupuojamos kartu visos procedūros, skirtos ektropiono arba entropiono gydymui.

 

42581-00 [239] Akies voko ektropiono (išvirtimo) kauterizacija

42581-01 [239] Akies voko entropiono (įvirtimo) kauterizacija

 

Kauterizacija naudojama voko kraštų audiniams sutraukti, gydant išvirtusį arba įvirtusį voką.

 

42866-00 [239] Akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) atstatymas, įtempiant arba sutrumpinant apatinio voko retraktorių

42866-01 [239] Akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) atstatymas, kitaip atstatant apatinio voko retraktorių

 

Entropionas koreguojamas, atstatant apatinio voko „retraktorių“ (dažnai naudojamas terminas judinančiajam voko mechanizmui apibūdinti).

 

45626-00 [239] Akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) korekcija, naudojant siūlių metodą

 

Voko neteisingos pozicijos korekcijai naudojami tirpstantys siūlai. Incizijos atlikti nereikia.

 

45626-01 [239] Akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) korekcija, atliekant kraštinę rezekciją

 

Ektropiono arba entropiono šalinimui išpjaunama dalis voko kremzlės ir junginės (dažniausiai trikampio, rombo arba lygiagretainio formos). Incizija susiuvama pasluoksniui.

1 PAVYZDYS:

Operacijos protokolas:

Diagnozė:

Viršutinio kairiojo voko ektropionas.

Procedūra:

Viršutinio kairiojo voko pleištinė rezekcija.

Suteikiamas procedūros kodas:

45626-01 [239]

Akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) korekcija, atliekant kraštinę rezekciją

 

Pastaba.

Kitos procedūros, kurios gali būti atliekamos dėl ektropiono arba entropiono, pvz., transplantatai, kantoplastika ir voko kremzlės apnuoginimo procedūra, klasifikuojamos kitur ACHI „Sisteminiame sąraše“. 

 

2 PAVYZDYS:

Operacijos protokolas:

Diagnozė:

Dešiniojo voko randinis LL ektropionas.

Procedūra:

Išorinis vokų kampo siaurinimas 4/0 nailoniniu siūlu.

UAWT (užausinis „Wolfe“ transplantatas) iš kairės ausies į dešinį apatinį voką pritvirtintas 6/0 juodojo šilko siūle susiuvant ausį 4/0 nailoniniu siūlu.

Suteikiamas procedūros kodas:

42590-00 [235]

Šoninė kantoplastika

45451-00 [1649]

Viso storio voko odos transplantacija

 

Aukščiau pateiktame pavyzdyje išorinis voko kampas buvo susiaurintas siūlėmis ir užausinis „Wolfe“ transplantatas buvo panaudotas ektropiono gydymui. Įsidėmėkite, kad yra anatominis skirtumas tarp 45626-00 [239] Akies voko išvirtimo arba įvirtimo korekcija, naudojant siūlių metodą , kurios metu susiuvamas vokas ir 42590-00 [235] Šoninė kantoplastika, kurios metu susiuvamas voko kampas (kampas, kurį sudaro vidinė arba išorinė viršutinio ir apatinio vokų jungtis).

 

0742
AKIDUOBĖS IR PERIORBITALINIS CELIULITAS

Yra svarbu nustatyti skirtumą tarp akiduobės ir periorbitalinio celiulito, nes šios dvi būklės ir jų kodavimas  yra skirtingas.

 

Akiduobės celiulito diagnozė turėtų būti naudojama, kai yra tikras akiduobės ertmės minkštųjų audinių uždegimas, kuris gali plisti ir apimti visą akį. Tai labai sunki infekcija, kuriai gydyti reikia kelių dienų trukmės antibiotikoterapijos. Yra rizika, kad ši infekcija gali plisti į akį ar kaukolės ertmę. Esant tokiai būklei, suteikite kodą H05.0 Ūminis akiduobės uždegimas.


Terminas „periorbitalinis celiulitas“ dažniausiai yra naudojamas, kai infekcija apima  tik aplinkinius akies audinius, įskaitant vokus, bet neplinta į akiduobės ertmę. Tai daug lengvesnė infekcija, palyginus su akiduobės celiulitu, kurios gydymui retai kada prireikia daugiau nei 1–2 dienų gydymo ligoninėje. Periorbitaliniam celiulitui suteikite kodą L03.2 Veido celiulitas, nurodydami papildomą kodą H00.0 Miežis ir kiti gilūs voko uždegimai, kai infekcija apima ir akies voką (kategorijai L03 Celiulitas akies voko celiulitas nepriskiriamas).