NAVIKAI
L021
NAVIKAI

Papildo ACS 0236 Navikų kodų naudojimas ir priskyrimas.

 

Tuo atveju, kai pacientas, sergantis naviku, gydomas dėl kitos su naviku nesusijusios ligos, navikas gali būti koduojamas kaip gretutinė diagnozė, jei atitinka ACS 0002 Gretutinės diagnozės nustatytus kriterijus.

 

Jei naviku sergantis pacientas hospitalizuojamas dėl centrinės venos kateterio, kraujagyslių prieigos prietaiso įterpimo, pakeitimo, revizijos arba šalinimo, pagrindinė diagnozė žymima kodu Z45 Implantuoto prietaiso pritaikymas ir priežiūra (žr. LKS L096 Kraujagyslės prieigos prietaisai, kraujagyslės / venos kateteriai ir vaistų leidimo prietaisai). Šiuo atveju navikas koduojamas tik tada, jei atitinka gretutinės diagnozės kriterijus. Jeigu centrinės venos kateterio ar kraujagyslių prieigos prietaiso įterpimas, pašalinimas ar keitimas atliekamas daugiadienės hospitalizacijos metu, pagrindinės diagnozės kodas suteikiamas vadovaujantis ACS 0001 Pagrindinė diagnozė, o kodas Z45 papildomai nenurodomas.

 

Jei pacientas hospitalizuojamas dėl gydymo, susijusio su anksčiau taikytu naviko gydymu (pvz., dėl stomų uždarymo), navikas koduojamas tik tuo atveju, jei atitinka gretutinės diagnozės kriterijus.

 

Jei pacientas hospitalizuojamas dėl naviko (naviko diagnozė jau žinoma) sukelto sveikatos sutrikimo (pvz., hematurijos, dehidratacijos) ir šis sutrikimas yra gydomas, sveikatos sutrikimas nurodomas kaip pagrindinė diagnozė, o navikas – kaip gretutinė diagnozė (ACS 0002). Ši taisyklė taikoma ir tais atvejais, kai pacientas hospitalizuojamas dėl progresuojančio naviko sukeltų būklių ar komplikacijų (pvz., obstrukcijų, stenozių), dėl kurių yra atliekamos invazinės intervencijos arba operacijos (nefrostomos, kolostomos).

 

Jei pacientui, hospitalizuojamam dėl progresuojančio naviko, nustatomi daugybiniai sisteminiai sveikatos sutrikimai (vėžinė intoksikacija, kacheksija, anemija, organų funkcijos nepakankamumas), kaip pagrindinė diagnozė dažniausiai nurodoma onkologinė liga, nors taikomas ne radikalus, o tik sisteminis simptominis gydymas. Tokiu atveju svarbu įvertinti sveikatos sutrikimus, kuriems taikomas atskiras gydymas ir kurie atitinka gretutinės diagnozės kriterijus, pvz., anemija, kvėpavimo nepakankamumas ir kt.

L023
FOTODINAMINĖ TERAPIJA

Fotodinaminė terapija – tai gydymo metodas, kai fotosensibilizuojančia medžiaga paveikiamas organizmas (ši medžiaga suleidžiama į veną arba taikoma lokaliai). Fotosensibilizuojanti medžiaga selektyviai kaupiasi hiperproliferuojančiame (pvz., navikiniame) audinyje. Vėliau ji aktyvuojama specifinio ilgio šviesa ir dėl fotodinaminės reakcijos suardomi pakitę audiniai.


Fotodinaminei terapijai reikia suteikti du kodus:

  1. fotosensibilizuojančios medžiagos aplikaciniam panaudojimui: 96205-00 [1920] Kitas farmakologinio preparato įvedimas, priešnavikinis preparatas (jei vaistas leidžiamas į veną, atitinkamai suteikiamas kodas 96199-00);
  2. fotosensibilizuojančios medžiagos aktyvavimui šviesa: 90677-00 [1611] Kita odos fototerapija.