JUNGIAMOJO AUDINIO IR SKELETO BEI RAUMENŲ SISTEMOS LIGOS
1301
NUGAROS PATEMPIMAS

Jei diagnozė „nugaros patempimas“ naudojama nurodyti ilgai trunkančiam skausmui, suteikiamas kodas M54.5 Apatinės nugaros dalies skausmas su padarinių (vėlyvojo poveikio) kodais, jei jie taikomi. Tokias atvejais neturi būti suteikiamas ūminio sužalojimo (dabartinės traumos) kodas, išskyrus atvejus, kai tai aiškiai nurodyta ligos istorijoje.

 

1302
LĖTINIS APATINĖS NUGAROS DALIES SKAUSMO SINDROMAS

Jei nurodyta skausmo priežastis, koduojama tik skausmą sukėlusi priežastis. Jei priežastis nežinoma, suteikiamas kodas M54.5 Apatinės nugaros dalies skausmas arba M54.4 Strėnų gėla (lumbago) su sėdimojo nervo neuralgija.

 

1307
DISKO PAKENKIMAS SU MIELOPATIJA

Disko pakenkimas nebūtinai būna susiję su mielopatija arba radikulopatija. Įrodyta, kad daugeliu atvejų disko pakenkimas būna visiškai besimptomis. Todėl mielopatiją reikia koduoti tik tuomet, jei ji tikrai nustatyta.

 

1308
DISKO PAŽEIDIMAS

Tai nepriimtina diagnozė. Kreipkitės į klinicistą išsamesnio paaiškinimo.

 

1309
KLUBO SĄNARIO ENDOPROTEZO IŠNIRIMAS ARBA KOMPLIKACIJA

Jeigu pacientas patiria klubo sąnario protezo išnirimą žemiau išvardintais atvejais, reikia suteikti kodą S73.0 Šlaunikaulio išnirimas ir gretutinės diagnozės kodą Z96.64 Klubo sąnario implantas:

Esant žemiau nurodytoms aplinkybėms, suteikiamas kodas, priskiriamas kategorijai T84 Ortopedinių endoprotezų, implantų ir transplantatų komplikacijos:

Pastaba: Šiame standarte pateiktas rekomendacijas klinikiniai koduotojai gali taikyti esant kitų sąnarių protezams.

 

 

1311
EGZOSTOZĖ

Diagnozė „egzostozė“ be išsamesnio patikslinimo nepriimtina. Reikia pasitarti su klinicistu dėl išsamesnio paaiškinimo.

 

1316
CEMENTINĖS TARPINĖS ARBA GRANULĖS

Cementinė tarpinė yra akrilinis užpildas, kuris įterpiamas į infekuotą protezuotą sąnarį. Tarpinė impregnuota antibiotikais (pvz., gentamicinu), kurie sunaikina infekciją. Kai infekcija išnyksta, protezas ir tarpinė pašalinami ir įterpiamas naujas protezas.

 

Jei cementinė tarpinė yra kitos procedūros dalis, pvz., sąnario protezo pašalinimas, nebūtina koduoti cementinės tarpinės įterpimo arba pašalinimo. Jei cementinė tarpinė įterpiama arba pašalinama atskiros procedūros metu, suteikiami toliau nurodyti kodai:

 

Įterpimas: tam tikros srities incizija + Antibiotikų injekcija (žr. bloką [1920] Farmakoterapijos preparatų įvedimas su pratęsimu -02)

 

Pašalinimas: tam tikros srities incizija + 92202-00 [1908] Terapinio prietaiso (įtaiso) pašalinimas, neklasifikuojamas kitur

 

Ši procedūra gali būti taip pat dokumentuojama kaip „gentamicino rutuliukų įterpimas“, kurį reikia koduoti, kaip nurodyta aukščiau.

 

1319
KELIO MENISKO ARBA RAIŠČIO PLYŠIMAS, NEKLASIFIKUOJAMAS KITAIP

Kai nurodytas menisko arba raiščio plyšimas, kuris nepatikslintas kaip dabartinis ar senas, reikia gauti klinicisto paaiškinimą. Laikoma, kad sužalojimas yra senas, išskyrus tuos atvejus, kai jis nurodytas kaip ūminis.

Pastaba.

Šis standartas yra ACS 1906 Dabartiniai ir seni sužalojimai išimtis.

 

1329
SILASTINIO UŽSEGIMO ARTROPLASTIKA

Ši procedūra sudaro protezavimo tipo artroplastiką. Silastinio užsegimo artroplastiką reikia koduoti kaip sąnarių pakeitimą.

 

 

1330
DISKO PASISLINKIMAS

Kai aprašoma, kad diagnozė „disko pasislinkimas“ (t. y. tarpslankstelinio disko išnirimas, išvarža arba prolapsas) nurodyta dėl dabartinio sužalojimo, suteikiamas kodas, priskiriamas vienai iš kategorijų, nurodančių sąnarių ir raiščių išnirimą bei patempimą:

 

S13

Kaklo sąnarių išnirimas ir raiščių patempimas

S23

Krūtinės ląstos sąnarių išnirimas ir raiščių patempimas

S33

Juosmeninės stuburo dalies ir dubens sąnarių išnirimas ir raiščių patempimas

 

ir suteikiami atitinkami išorinių priežasčių kodai.

 

Jei neaprašoma, kad tokia diagnozė nurodyta dėl dabartinio sužalojimo, suteikiamas kodas M50.2 Kitas kaklo disko išnirimas arba M51.2 Kitas patikslintas tarpslankstelinio disko išnirimas. Jei taikoma, suteikiamas padarinių (vėlyvojo poveikio) ir išorinių priežasčių kodai. Reikia pastebėti, kad dažniausiai turi būti suteikiami M50.2 arba M51.2 kodai, nes dažnai būna sunku priskirti šią būklę tam tikram dabartiniam sužalojimui.

 

1331
MINKŠTŲJŲ AUDINIŲ SUŽALOJIMAI

Apibrėžimas

Minkštieji audiniai (gilieji audiniai)

Minkštieji audiniai apibūdinami kaip audiniai, jungiantys, palaikantys arba apsupantys kitas kūno struktūras ir organus. Minkštiesiems audiniams priklauso raumenys, nervai, sausgyslės, riebalai, kraujagyslės arba limfagyslės, fascijos ir aplinkiniai sąnarių audiniai (sinovijos skystis) (t. y. visi audiniai, išskyrus odą, poodį, kremzles ir kaulus).

 

Minkštieji audiniai dažnai apibūdinami kaip „gilieji“ dėl jų anatominės padėties kūne, lyginant su „paviršiniais“ audiniais (oda ir poodžiu). Kadangi klinicistai gali naudoti terminą minkštieji audiniai“ priskirdami jam odą ir poodį, kodavimo tikslais reikia atskirti minkštuosius audinius (kaip apibūdinta aukščiau) nuo odos bei poodžio. Šis skirtumas nurodytas ACHI klasifikacijoje.

 

Audiniai, kurie nurodomi kaip „gilieji“ arba „gilesni“ ir atitinkantys aukščiau pateiktą apibrėžimą, turi būti interpretuojami kaip minkštieji audiniai, nebent nurodyta kitaip (taip pat žr. ACS 1217 Odos ir poodinio audinio žaizdos sutvarkymas).

 

Jei ligos isttorijoje nurodyta minkštųjų audinių sužalojimo diagnozė, reikia kreiptis į klinicistą dėl išsamesnio paaiškinimo. Sužalojimo kilmė turėtų būti apibūdinama kaip, pvz., sumušimas, patempimas arba pertempimas. Kai minkštųjų audinių sužalojimo kilmė nežinoma, suteikiami atitinkamos srities sužalojimų, bet ne atvirų žaizdų, kodai (taip pat žr. ACS 1916 Paviršiniai sužalojimai).

 

1334
SPONDILOZĖ / SPONDILOLISTEZĖ / RETROLISTEZĖ

Spondilozė yra stuburo artritas, tuo tarpu spondilolistezė yra vieno slankstelio pasislinkimas į priekį kito atžvilgiu. Retrolistezė – pasislinkimas atgal.

Suteikiami kodai:

 

Spondilozė

M47

Spondilozė

Spondilolistezė

M43.1

Spondilolistezė

Retrolistezė

M43.2

 Kitas stuburo slankstelių suaugimas

 

1336
HIPERTONIJA

Hipertonijai (R25.2 Mėšlungis ir spazmas) reiktų suteikti kodą tik tuo atveju, jei klinicistas nurodo diagnozę kaip kliniškai reikšmingą.

 

1342
HIPERREFLEKSIJA

Hiperrefleksijai (R29.2 Nenormalūs refleksai) reiktų suteikti kodą tik tuo atveju, jei klinicistas nurodo ją kaip kliniškai reikšmingą.

 

1343
KELIO EROZIJA

Kelio sąnario erozijos terminas naudojamas apibūdinti sąnario kremzlės grublėtumą (nelygumą). Erozijos taip pat gali būti dokumentuotos nurodant „pažeidimo laipsnį *“, kur simbolis * atitinka 1, 2, 3 arba 4. Kelio erozijai reikia suteikti kelio osteoartrito kodą, išskyrus atvejus, kai nurodyta girnelės erozija. Laipsnių sistema turi būti koduojama, kaip nurodyta žemiau:

 

Kelio erozija, 1–4 laipsniai:

M17.0

Pirminė gonartrozė, abipusė arba

M17.1

Kita pirminė gonartrozė

Kelio erozija, kitaip nenurodyta:

M17.0

Pirminė gonartrozė, abipusė arba

M17.1

Kita pirminė gonartrozė

Girnelės erozija:

M22.4

Girnelės kremzlės suminkštėjimas (chondromalacia patellae)

1344
POSTLAMINEKTOMINIS SINDROMAS

Šis terminas naudojamas apibūdinti skausmą, kuris išlieka, nepaisant nugaros operacijos, taikytos jam gydyti. Jis apima pooperacinę būklę su besitęsiančiu skausmu po laminektomijos, diskektomijos, stuburo sujungimo ir foramenotomijos. Šiam sindromui nepriklauso atvejai, kai nustatytas discitas arba arachnoiditas ir nestabilumas. Simdromui nėra specifinių simptomų, jo priežastys gali būti įvairios. Postlaminektominį sindromą (M96.1 Polaminektominis sindromas, neklasifikuojamas kitur) reikia koduoti tik tuomet, kai „postlaminektominis sindromas“ yra dokumentuotas. Nugaros skausmui po chirurginės operacijos reikia suteikti atitinkamą nugaros skausmo kodą.

 

1348
STUBURO SUJUNGIMAS

Stuburo sujungimas gali būti atliktas su vidine fiksacija arba be jos. Vidinė fiksacija (žr. bloką [1390] Stuburo vidinė fiksacija) paprastai būna viena iš šių trijų tipų: 

Kitos segmentinių implantų naudojimo indikacijos gali būti kitų stuburo deformacijų korekcija, pvz., kifozės, stuburo lūžių imobilizacija arba imobilizacija sergant navikais, kaip ir ilgieji juosmeninės ir kryžmeninės dalių sujungimai, sergant degeneracinėmis ligomis.

 

Segmentiniai implantai gali būti apibūdinami kaip užpakaliniai arba priekiniai. Dėl tam tikrų sunkių ligų pacientams gali prireikti užpakalinio ir priekinio implantų derinio. Kaip ir Haringtono strypai, implantai tvirtinami atviros operacijos metu. Tačiau, dėl didesnio implanto sudėtingumo, operacijos laikas žymiai ilgesnis.

 

1352
JAUNATVINIS (JUVENILINIS) ARTRITAS

Kodas M08 Jaunatvinis (juvenilinis) artritas apima:

 

„Vaikų artritas, prasidedantis iki 16 metų ir trunkantis ilgiau nei tris mėnesius.“

 

Šiuo kriterijumi reikia vadovautis suteikiant kodą.

 

Jei „juvenilinis artritas“ yra dokumentuotas ir neatitinka kriterijų, vis tiek reikia suteikti kodą M08.- Jaunatvinis (juvenilinis) artritas.

 

Jei dokumentuotas artritas, atitinkantis kriterijų, reikia kreiptis į klinicistą dėl kodo M08.- Jaunatvinis (juvenilinis) artritas priskyrimo tinkamumo.

 

 

1353
BANKARTO PAŽEIDIMAS

Bankarto pažeidimas – peties sąnario priekinės sąnarinės lūpos ir kapsulės atsiskyrimas dėl priekinio išnirimo arba peties sąnario panirimo. Dėl to gali atsirasti pasikartojantis priekinis išnirimas.

 

Kai Bankarto pažeidimas dokumentuotas kartu su dabartiniu trauminiu peties sąnario išnirimu, suteikiami tokie kodai:

S43.01

Žastikaulio priekinis išnirimas

S43.4

Peties sąnario patempimas

 

Taip pat suteikiami atitinkami išorinių priežasčių, įvykio vietos ir veiklos kodai.

 

Kai Bankarto pažeidimas dokumentuotas kartu su pasikartojančiu priekiniu išnirimu, suteikiamas:

 

M24.41

Pasikartojantys sąnario išnirimai ir panirimai, peties sritis

M24.21

Raiščio pažeidimas, peties sritis

 

Kai dokumentuotas Bankarto pažeidimas, bet nėra dabartinio sužalojimo (traumos) įrodymų, suteikiamas kodas:

 

M24.21

Raiščio pažeidimas, peties sritis

 

1354
PETIES SĄNARIO VIRŠUTINĖS LŪPOS PRIEKINIS-UŽPAKALINIS PAŽEIDIMAS

Apibrėžimas

Peties sąnario viršutinės lūpos priekinis-užpakalinis pažeidimai (angl. Superior labrum anterior-posterior, SLAP) yra tokie lūpos pažeidimai, kurie tęsiasi nuo priekinės dvigalvio raumens sausgyslės iki užpakalinės dvigalvio raumens sausgyslės. Jų yra keturi tipai:

1 tipas – lūpos pritvirtinimas prie sąnarinės duobės nepažeistas, bet yra nudilimo ir degeneracijos požymių.

 

2 tipas (dažniausias) – apima lūpos ir dvigalvio raumens ilgosios galvos sausgyslės atsiskyrimą nuo sąnarinės duobės krašto.

 

3 tipas – lūpa atsiskyrusi ir perkelta į sąnario ertmę, bet dvigalvio raumens ilgosios galvos sausgyslė nepažeista.

 

4 tipas – lūpa ir dvigalvio raumens ilgosios galvos sausgyslė atsiskyrusios nuo sąnarinės duobės krašto ir perkeltos į sąnario ertmę, o lūpos plyšimas tęsiasi iki dvigalvio raumens.

 

Toliau pateiktoje lentelėje pateikta šios informacijos santrauka:

 

Peties sąnario viršutinės lūpos priekinio-užpakalinio

pažeidimo tipas

Lūpos būklė

Dvigalvio raumens sausgyslės būklė

1

nepažeista, bet nudilusi

nepažeista

2

atsiskyrusi

atsiskyrusi

3

atsiskyrusi

nepažeista

4

atsiskyrusi

atsiskyrusi ir plyšusi

 

Peties sąnario viršutinės lūpos priekinis-užpakalinis pažeidimai dažniausiai pasireiškia po sužalojimo, kuris gali būti ūminis arba atsiradęs dėl pernelyg intensyvių judesių. Kartais jie gali būti laikomi degeneraciniais plyšimais, bet taip būna retai.

 

2 ir 4 tipo peties sąnario viršutinės lūpos priekinis-užpakalinis pažeidimai yra nestabilūs ir paprastai gali būti gydomi artroskopiškai pritvirtinant lūpą prie sąnarinės duobės. 1 ir 3 tipo peties sąnario viršutinės lūpos priekinis-užpakalinis pažeidimai yra stabilūs pažeidimai ir dažniausiai gydomi atliekant artroskopinį sąnario negyvybingų audinių pašalinimą. 

Klasifikavimas

Kai dokumentacija ne visa, reikia pasitarti su klinicistu, ar pažeidimas atsirado dėl ūminio sužalojimo (trauminis) ar degeneracinio plyšimo (netrauminis). Toliau pateiktoje lentelėje nurodytas šių pažeidimų klasifikavimas:

Peties sąnario viršutinės lūpos priekinis-užpakalinis

pažeidimas

Trauminis

Netrauminis

1 ir 3 tipai

S43.4 Peties sąnario patempimas

 

ir suteikiami atitinkami išorinės priežasties, įvykio vietos ir veiklos kodai.

M24.11 Kitos sąnario kremzlės ligos, peties sritis

2 ir 4 tipai

S43.4 Peties sąnario patempimas

S46.1 Ilgosios dvigalvio raumens galvos ir sausgyslės sužalojimas

 

ir suteikiami atitinkami išorinės priežasties, įvykio vietos ir veiklos kodai.

M75.8 Kiti peties pažeidimai

 

Skirtumas tarp M24.11 ir M75.8 remiasi dvigalvio žasto raumens sausgyslės plyšimu.