Bendrieji ligų kodavimo standartai
L001
BENDROSIOS KODAVIMO GAIRĖS

Jei stacionare gydomą pacientą konsultuoja gydytojai specialistai, konsultacijos atskirai nekoduojamos. Tokiu atveju, vadovaujantis LKS arba ACS, koduojamos gydytojų nustatytos diagnozės, atitinkančios pagrindinės ar gretutinės diagnozės kriterijus, ir atliktos intervencijos.

L002
GRETUTINĖ DIAGNOZĖ

Papildo ACS 0002 Gretutinės diagnozės.

 

Medicinos dokumentuose turi būti nurodoma, ar liga (būklė) yra kliniškai reikšminga dabartinės hospitalizacijos metu. Būklė nelaikoma kliniškai reikšminga, jei tęsiamas pacientui prieš hospitalizaciją paskirtas planinis gydymas vaistiniais preparatais ir (ar) medicinos pagalbos priemonėmis.

 

Koduojant reikėtų skirti gretutinės diagnozės (atitinkančios ACS 0002 nustatytus kriterijus) ir atsitiktinai aptikto patologinio radinio atvejus. Atsitiktinai aptiktas patologinis radinys – tai tyrimo metu nustatyta patologija, kuri dažniausiai nėra susijusi su stacionare gydoma liga (būkle) ir neturi įtakos dabartinės hospitalizacijos metu atliekamam ištyrimui, gydymui ar priežiūrai.

 

Minėti patologiniai radiniai, aptikti atlikus laboratorinius, radiologinius ir kitus diagnostinius tyrimus, nekoduojami, jeigu medicinos dokumentuose nenurodoma jų klinikinė reikšmė. Patologiniai radiniai gali būti laikomi kliniškai reikšmingais, jei dėl jų skiriami papildomi tyrimai, skiriamas naujas ar koreguojamas jau skirtas gydymas, ar taikoma papildoma priežiūra (stebėsena).

 

1 PAVYZDYS

Pacientas hospitalizuojamas dėl pilvo skausmo. Atlikus vidaus organų echoskopiją, nustatoma kalkuliozinio cholecistito požymių, dešiniajame inkste aptinkama 4 cm cista. Taikomas konservatyvus cholecistito gydymas.

Pagrindinė diagnozė:

K80.00

Tulžies pūslės akmuo su ūminiu cholecistitu, obstrukcija nenurodyta.

Inkste rasta cista nekoduojama, nes ji nesusijusi su hospitalizavimo priežastimi, dėl jos nebuvo atliekami papildomi tyrimai ar taikytas gydymas. 

 

2 PAVYZDYS

Pacientė hospitalizuojama dėl hipertenzinės krizės. Atlikus kraujo tyrimą, nustatoma, kad kraujyje yra sumažėjusi hemoglobino koncentracija (92g/l) ir eritrocitų kiekis (3,5*1012/l). Taikomas arterinės hipertenzijos gydymas.

Pagrindinė diagnozė:

I10

Pirminė (esencialinė) hipertenzija.

Anemija nekoduojama, nes nebuvo skirti papildomi tyrimai ar gydymas. 

 

3 PAVYZDYS

Pacientė hospitalizuojama dėl hipertenzinės krizės. Atlikus kraujo tyrimą, nustatoma, kad kraujyje yra sumažėjusi hemoglobino koncentracija (92g/l) ir eritrocitų kiekis (3,5*1012/l). Taikomas arterinės hipertenzijos gydymas. Dėl anemijos atliktas Fe ir feritino tyrimas, fibrogastroduodenoskopija (patologijos nerasta), nustatoma lėtinė geležies stokos anemija, skiriamas gydymas peroraliniais geležies preparatais.

Pagrindinė diagnozė:

I10

Pirminė (esencialinė) hipertenzija.

Gretutinė diagnozė

D50.9

Geležies stokos anemija, nepatikslinta.

Anemija koduojama, nes dėl jos buvo atlikti papildomi tyrimai ir paskirtas gydymas.