KVĖPAVIMO SISTEMOS LIGOS
1002
ASTMA

Apibrėžimas

Pacientams diagnozuojama ūminė sunki astma (astminė būklė), kai pablogėja pradinė būklė ir nepadeda įprastinis medikamentinis gydymas. Šis apibrėžimas dažnai bus taikomas hospitalizuotiems pacientams, kurių pagrindinė diagnozė yra „astma“. Tačiau dėl skirtingos hospitalizavimo praktikos astma, nurodyta kaip pagrindinė diagnozė, negali būti tapatinama su „ūmine sunkia astma“. Astma sergantys pacientai gali būti hospitalizuojami ir dėl kitų priežasčių (pvz., nėra galimybių ligonį slaugyti namie, ligonio apmokymas kontroliuoti savo būklę, šeimos gydytojo nebuvimas kaimo vietovėje). 

Klasifikavimas

J45.-

Astma priskiriama tokioms diagnozėms kaip: „astma“, „sunki astma“, „ūminė astma“ ar bet kuris kitas termino variantas, kuris neįtrauktas į kodą J46 Astminė būklė. 

J46

Astminė būklė priskiriama tik tada, kai astma dokumentuota kaip „ūminė sunki“ ar „sunkiai gydoma“.

 

Astmai, apibūdintai kaip lėtinė obstrukcinė, ar astmai su LOPL turėtų būti priskiriamas tik kodas J44.-. Kodas J45.- Astma tokiais atvejais yra netinkamas kodavimui kaip nurodyta išimtyse prie J45.

 

J45

Astma

Išskyrus:

Lėtinį astminį (obstrukcinį) bronchitą (J44.-)

Lėtinę obstrukcinę astmą (J44.-)

J44.-

Kita lėtinė obstrukcinė plaučių liga kodas neturėtų būti suteikiamas esant diagnozei „lėtinė astma“. Lėtinė astma turi būti koduojama J45.- Astma. (Žr. ACS 1008 Lėtinė obstrukcinė plaučių liga (LOPL).)

 

1004
PNEUMONIJA

Pneumonija yra alveolių uždegimas. Šis uždegimas dažniausiai būna dėl infekcijos. Daugybė mikroorganizmų gali sukelti pneumoniją. Didžiajai daliai atvejų sukėlėjas yra nenustatomas.

 

Mikroorganizmai, kurie sukelia pneumoniją pacientams už ligoninės ribų, t. y. visuomenėje įgyta pneumonija, gali skirtis nuo tų, kurie sukelia pneumoniją ligoninėje (t. y. nozokominė arba ligoninėje įgyta pneumonija). Jei pacientui yra imunosupresija, mikroorganizmai taip pat gali būti visiškai kiti.

 

Uždegiminiai procesai gali apimti visą ar dalį skilties arba daugiau nei vienos skilties dalį ar visą skiltį; ir kelias skiltis abejuose plaučiuose. Atkreipkite dėmesį, kad pneumonija apibūdinta kaip „apatinių skilčių“ nebūtinai reiškia, kad pneumonija yra „skiltinė“. Skiltinė pneumonija reiškia, kad apimta yra visa skiltis, o tai pastebima retai. Tačiau terminas „skiltinė“ gali būti naudojamas laisvai ir reikšti, kad apimta yra tik dalis skilties (-čių). Taigi, kai naudojamas šis terminas, prieš priskiriant kodą J18.1 Skiltinė pneumonija, nepatikslinta, reikia pasikonsultuoti su klinicistu.

 

Krūtinės rentgenograma yra vienintelis tikslus būdas diagnozuoti pneumoniją. Krūtinės rentgenograma nusako pneumonijos lokalizaciją ir apimtį. Kai dokumentuota tik „pneumonija“ be pagrindžiančios rentgenogramos, t. y. diagnozė nustatyta remiantis tik klinikine diagnoze, suteikiamas atitinkamas pneumonijos kodas. Bakteriologinis tyrimas, ypač skreplių ir kraujo pasėlio, nustatys mikroorganizmus (jei tokių yra), kurie sukėlė ligą.

 

1006
DIRBTINĖ PLAUČIŲ VENTILIACIJA
Apibrėžimas

Dirbtinė plaučių ventiliacija – tai procesas, kurio metu orą į plaučius tiekia prietaisas, kuris pagerina ar visiškai pakeičia paties paciento kvėpavimą. Kvėpavimui palaikyti gali būti naudojami neinvaziniai ir invaziniai prietaisai.

 

Nenutrūkstama dirbtinė plaučių ventiliacija (DPV), invazinė ventiliacija

DPV arba invazinė ventiliacija apibūdina ventiliaciją, kuri atliekama per invazinius dirbtinius kvėpavimo takus. Šiame standarte sąvoka invaziniai dirbtiniai kvėpavimo takai – endotrachėjinis vamzdelis (ETV) arba tracheostominis vamzdelis. DPV būdu pacientas gauna tęstinę, skirtingo laipsnio pagalbą, kad kvėpavimo poreikiai būtų patenkinti nepertraukiamai ir nuolat.

 

Endotrachėjinis vamzdelis gali būti įkištas per nosį ar per burną. Įkišti per nosį geriau tada, kai siekiama išvengti kaklo hiperekstenzijos, pavyzdžiui, esant kaklo traumoms arba kai numatoma operacija burnos srityje. Tačiau per nosies vamzdelius sunkiau išsiurbti turinį iš trachėjos, nes jie dažniausiai yra siauresni ir ilgesni už burnos vamzdelius. ETV įkišamas be chirurginės intervencijos. ETV naudojamas dažniausiai prieš tai, kai nutariama chirurginiu būdu įkišti tracheostominį vamzdelį.

 

Kai ilgai ventiliuojama ar kai numatoma ilgalaikė ventiliacija, tracheostominis vamzdelis per trachėjos kaklinės dalies priekinę sieną įkišamas chirurginiu būdu, kad būtų išvengta gerklų sužalojimo ir palengvintų bronchų turinio išsiurbimą. Tracheostomija gali būti naudojama nuo pat pradžių siekiant užtikrinti kvėpavimo takų praeinamumą ir ventiliavimo pagalbą, kai yra viršutinių kvėpavimo takų susiaurėjimas, pavyzdžiui, esant veido traumai, nudegimams, ryklės navikams ar epiglotitui. Pacientams su tracheostoma dažniausiai įkišamas tracheostominis vamzdelis, kad prie jo būtų galima prijungti mechaninės ventiliacijos prietaisą.

 

Neinvazinė ventiliacija (NIV)

Neinvazinė ventiliacija apima visus būdus, padedančius žmogui kvėpuoti nenaudojant ETV ar tracheostomijos. Šiame standarte terminas neinvazinis prietaisas apima: veido kaukę, kandiklį, nosies kaukę, nosies pagalvėles, nosies liežuvėlius, nosies vamzdelius, didelės tėkmės nosies kaniulę (dideliam srautui palaikyti) ir nazofaringinius vamzdelius, tačiau klinikiniai koduotojai turi įsitikinti, kad NIV buvo atliekama naudojant prietaisą, ir NIV kodo nesuteikti vien tik atsižvelgiant į tai, kad buvo naudotas prietaisas.

 

Kvėpavimo palaikymo tipai arba rūšys

 

1. Nenutrūkstama teigiamo kvėpavimo takų slėgio ventiliacija (angl. Countinous Positive Airway Pressure, CPAP) – žr. blokus [569] ir [570]

CPAP yra naudojama spontaniškai kvėpuojantiems pacientams ir dirbtiniam teigiamam slėgiui palaikyti, pasibaigus pasyviam iškvėpimui. CPAP gali būti taikoma neinvaziniu (veido kaukė, nosies kaukė, nazofaringinis vamzdelis naujagimiams) arba invaziniu (endotrachėjinis vamzdelis arba tracheostominis vamzdelis) būdu.

 

Kai CPAP taikomas per ETV ar tracheostomą, turėtų būti naudojamas kodas iš bloko [569] Dirbtinė plaučių ventiliacija vietoj kodo iš bloko [570] Neinvazinė dirbtinė plaučių ventiliacija.

 

Naujagimiams CPAP gali būti atliekama nazofaringinės intubacijos būdu, kai prijungiama prie mechaninio ventiliacijos prietaiso, skirto naujagimiams, ar tinkamai pritaikyto daugiafunkcinio ventiliacijos prietaiso nustatyto CPAP režimu. Tokiais atvejais priskiriamas atitinkamas neinvazinės ventiliacijos kodas iš bloko [570] Neinvazinė dirbtinė plaučių ventiliacija.

 

2. Dviejų lygių teigiamo kvėpavimo takų slėgio ventiliacija (angl. Bi-level Positive Airway Pressure, BiPAP) – žr. bloką [569] ir [570]

BiPAP – kvėpavimo palaikymo būdas, kuris padeda kvėpuoti viso kvėpavimo ciklo metu.

Tiek įkvėpimo, tiek iškvėpimo slėgis, palaiko paciento pastangas kvėpuoti. BiPAP veikia dviem būdais. Pirmasis – nenutrūkstama teigiamo kvėpavimo takų slėgio ventiliacija (CPAP) arba pastovaus slėgio palaikymas. Antrasis – spontaniškas būdas, kai reaguodamas į paciento pastangas kvėpuoti aparatas persijungia į įkvėpimo ir į iškvėpimo režimus. BiPAP sukurtas ventiliuoti per kaukę (neinvazinis), tačiau taip pat gali būti taikomas invaziniu būdu.

 

Kai BiPAP atliekamas per ETV arba per tracheostomą, turėtų būti naudojamas kodas iš bloko [569] Dirbtinė plaučių ventiliacija vietoj kodo iš bloko [570] Neinvazinė dirbtinė plaučių ventiliacija.


3. Intermituojantis teigiamo slėgio kvėpavimas (angl. Intermittent Positive Pressure Breathing, IPPB)

Intermituojanti teigiamo slėgio ventiliacija (angl. Intermittent Positive Pressure Ventiliation, IPPV)

Neinvazinė ventiliacija, naudojant kaukę (angl. Noninvasive Mask Ventiliation, NIMV)

Neinvazinė slėgio ventiliacija (angl. Noninvasive Pressure Ventilation, NIPV) žr. bloką [570]


Šios kvėpavimo palaikymo formos visų pirma naudojamos vaistų paskyrimams aerozolio pavidalu arba gydant ankstyvą kvėpavimo nepakankamumą ar atelektazes. Gydymo kursai yra protarpiniai, dažniausiai trunka nuo 10 iki 20 minučių, nuo keturių iki šešių kartų per dieną. Šie ventiliatoriai dažniausiai naudojami su kandikliu ar sandaria kauke.

Pastaba:

nekoduokite IPPB, kai ventiliacija naudojama tik vaistų įvedimui aerozoliniu būdu.


4. Kontroliuojama mechaninė ventiliacija

Intermituojanti būtinoji ventiliacija (angl. Intermittent Mandatory ventiliation, IMV)

Sinchroninė intermituojanti būtinoji ventiliacija (angl. Synchronised Intermittent Ventilation, SIMV) – žr. bloką [569]

 

Naudojant šiuos ventiliavimo būdus, pacientų kvėpavimo dažnis ir tūris nustatomas ventiliatoriuje, t. y. kontroliuojamas mechaniškai. Ši informacija užrašoma ant intensyvios terapijos skyriaus kortelės kaip „įrenginio ventiliavimo dažnis“ arba „protarpinis įrenginio ventiliavimo dažnis“. Kontroliuojama mechaninė ventiliacija visada skiriama per ETV ar tracheostomiją, t. y. ši ventiliacija visada yra invazinė.


5. Nenutrūkstama neigiamo slėgio ventiliacija (angl. Continuous Negative Pressure Ventiliation, CNPV) 92041-00 [568]

Šiuo metu plačiai nenaudojama CNPV yra ventiliacijos forma, kai neigiamu spaudimu yra veikiama paciento krūtinės ląsta; šis spaudimas išplečia plaučius ir palengvina oro patekimą. 

 
Klasifikavimas

1. Pirmiausia koduojama dirbtinė plaučių ventiliacija (taip pat žr. DPV trukmės skaičiavimas)

 

13882-00 [569]

Nenutrūkstama dirbtinė plaučių ventiliacija,24 val. (žr. „f“ pastabą žemiau)

13882-01 [569]

Nenutrūkstama dirbtinė plaučių ventiliacija, > 24 val. ir mažiau nei 96 val.

13882-02 [569]

Nenutrūkstama dirbtinė plaučių ventiliacija,96 val.

92209-00 [570]

Neinvazinė dirbtinė plaučių ventiliacija,24 val.

92209-01 [570]

Neinvazinė dirbtinė plaučių ventiliacija, > 24 val. ir mažiau nei 96 val.

92209-02 [570]

Neinvazinė dirbtinė plaučių ventiliacija,96 val.

 

a. Kai gydymui naudojamos tiek DPV, tiek NIV (netinka atpratinimui – žr. „d“ pastabą žemiau), kiekviena rūšis koduojama atskirai. Naudokite atitinkamą kodą, kad būtų parodyta, kiek valandų buvo taikomas kiekvienos rūšies kvėpavimo palaikymas.

b. To paties tipo (invazinis arba neinvazinis) ventiliacijos laikotarpiai, sekantys vienas paskui kitą ir naudojami gydymui (netinka atpratinimui – žr. „d“ pastabą žemiau), koduojant turėtų būti sudedami kartu. Pavyzdžiui, jei pacientui taikomas DPV pirmą hospitalizavimo dieną, o po to DPV vėl taikoma ketvirtą hospitalizavimo dieną, tai DPV valandos turi būti sudedamos kartu, kad būtų suteiktas tinkamas DPV kodas.

c. Kvėpavimo palaikymo trukmės skaičiavimas:

d. Atpratinimas nuo kvėpavimo palaikymo (pvz. CPAP, IMV) atskirai nekoduojamas. Atpratinimas yra ventiliacijos mažinimas, galiausiai visai nutraukiant kvėpavimo palaikymą; šis laikas įskaičiuojamas į laikotarpio, kai pacientui taikoma ventiliacija, trukmę. Pavyzdžiui, atpratinimo metu  gali būti keičiamas ventiliacijos tipas nuo DPV iki CPAP ar BiPAP; atpratinimui naudojamų CPAP ar BiPAP trukmė įskaičiuojama į suminį DPV laiką. Gali būti keletas mėginimų atpratinti pacientą nuo ventiliavimo.

e. Ventiliacija nekoduojama, kai pacientai atsineša savo asmeninius kvėpavimo palaikymo įrenginius (pvz., CPAP įrenginį) į ligoninę ir paciento įrenginys veikia.

f. Kvėpavimo palaikymas, atliekamas pacientui chirurginės operacijos metu, yra siejamas su anestezija, kuri laikoma kaip neatsiejama chirurginės procedūros dalis. Pacientui gali būti taikoma ventiliacija kelias valandas po operacijos, kol atsigaus. Iki 24 valandų trunkančiai ventiliacijai po operacijos tokiais atvejais kodo suteikti nereikia.

 

Kvėpavimo palaikymas turi būti koduojamas kai:

Kvėpavimo palaikymo trukmė turi būti skaičiuojama nuo intubacijos pradžios laiko (žr. DPV skaičiavimo trukmė). Atvejais, kai kvėpavimo palaikymas buvo pradėtas operacijos metu ir tenkina aukščiau nurodytus kodavimo kriterijus, trukmė prasideda nuo (pirmosios) intraoperacinės intubacijos laiko.

 

Kai pacientas daug kartų patenka į operacinę ir jam taikoma ventiliacija, kiekvienas ventiliavimo periodas vertinamas kaip atskiras. Jeigu toks ventiliacijos periodas po operacijos trunka < 24 valandas, ventiliacijai kodas nesuteikiamas ir jo trukmė nepriskaičiuojama prie kitų šio hospitalizavimo metu taikytų ventiliacijos laikotarpių trukmės.

 

2. Atlikimo metodas

a. Priskiriamas papildomas kodas, jei tracheostomija yra atlikta kartu su DPV:

41880-00 [536]

Perkutaninė tracheostomija

41881-00 [536]

Atvira tracheostomija, laikina

41881-01 [536]

Atvira tracheostomija, ilgalaikė

b. Nekoduojama intubacija, kuri atliekama dėl dirbtinės plaučių ventiliacijos.

c. Nekoduojamos neinvazinės priemonės (pvz., kaukės, nosies vamzdelių).

 

DPV trukmės skaičiavimas

 

DPV trukmės skaičiavimas:

 

PRADEDAMAS kaip nurodyta žemiau: 

Endotrachėjinė intubacija (po to – DPV)

Pacientams su ETV, skirtu DPV, trukmė pradedama skaičiuoti nuo intubacijos pradžios laiko.

Pacientams, kuriems DPV buvo pradėta per ETV, o po to atliekama per tracheostomą, trukmė pradedama skaičiuoti nuo intubacijos pradžios laiko. Skaičiavimas tęsiamas ir tracheostomos naudojimo metu.

 

ARBA

Pacientams su tracheostoma dažniausiai įkišamas tracheostominis vamzdelis, kad prie jo būtų galima pajungti mechaninės ventiliacijos prietaisą. DPV trukmė pradedama skaičiuoti nuo to momento, kai DPV buvo pradėta.

 

ARBA 

Pacientams, kuriems hospitalizavimo metu jau taikoma DPV, jos trukmę pradėkite skaičiuoti nuo hospitalizavimo pradžios laiko. (Taip pat žr. Intubuotų pacientų perkėlimas.)

 

UŽBAIGIAMAS su: 

ARBA

Pacientams po atliktos tracheostomos, nutraukus DPV, kelias dienas trachėjinio vamzdelio negalima ištraukti, kad būtų užtikrintas tinkamas kvėpavimas ar galimybė atlikti kvėpavimo takų priežiūrą. Tam tikromis aplinkybėmis (pvz., sergant nervų-raumenų ligomis) trachėjinis vamzdelis, nutraukus DPV, gali būti paliktas neribotam laikui. Todėl gali būti sudėtinga nustatyti atpratinimo nuo DPV trukmę, kurią reikia įskaičiuoti į bendrą suminį laiką.

 

Kai dokumentuose nurodyta, kad prieš nutraukiant DPV arba pašalinant tracheostomą buvo taikomas atpratinimas nuo DPV, pavyzdžiui, taikoma teigiamo slėgio ventiliacija ar per tracheostomą tiekiamas deguonis, į DPV trukmę įskaičiuojama atpratinimo laikotarpio trukmė, bet ne ilgesnę nei 24 valandos. Jeigu DPV per tracheostomą atnaujinama praėjus daugiau nei 24 val. nuo DPV nutraukimo, prasideda naujas ventiliacijos laikotarpis.

ARBA

ARBA

Tais atvejais, kai keičiasi taikomo gydymo rūšis (pvz., iš aktyvaus gydymo epizodo pereinama į reabilitaciją), trukmės skaičiavimas turi būti nutrauktas, kai epizodas baigiasi, ir atnaujintas kitai dirbtinei plaučių ventiliacijai naujo epizodo metu.

 

 (Taip pat žr. ACS 1615 Specifinės ligos ir intervencijos, susijusios su sergančiu naujagimiu).

 

Intubacija be ventiliacijos

 

Intubacija gali būti atlikta ir nesiejant jos su dirbtine plaučių ventiliacija, kai reikia užtikrinti kvėpavimo takų praeinamumą. Pvz., vaikai gali būti intubuojami dėl tokių diagnozių kaip astma, krupas ar epilepsija, o suaugusieji – dėl nudegimų ar kitų sunkių traumų.

 

Intubacijos be ventiliacijos atvejais, neatsižvelgiant į paciento amžių, kodas ar kodai parenkami iš toliau pateikto sąrašo:

22007-00 [568]

Endotrachėjinė intubacija, vieno spindžio vamzdelis

22008-00 [568]

Endotrachėjinė intubacija, dviejų spindžių vamzdelis

90179-02 [568]

Nazofaringinė intubacija

92035-00 [568]

Kitos kvėpavimo takų intubacijos procedūros

22007-01 [568]

Endotrachėjinės intubacijos priežiūra, vieno spindžio vamzdelis

22008-01 [568]

Endotrachėjinės intubacijos priežiūra, dviejų spindžių vamzdelis

90179-05 [568]

Nazofaringinės intubacijos priežiūra

90179-06 [568]

Tracheostomos priežiūra

92035-01 [568]

Kito kvėpavimo takų intubavimo priežiūra

 

Intubuotų pacientų perkėlimas

 

Intubuotų ir ventiliuojamų pacientų perkėlimas

Išorės tarnybų klinikos darbuotojų, pavyzdžiui, skubios naujagimių pervežimo tarnybos, atlikta intubacija ir ventiliacija, skirta stabilizuoti paciento būklę prieš jį perkeliant į kitą gydymo įstaigą, nekoduojama.

 

Intubuotų (be ventiliacijos) pacientų perkėlimas

Kai perkeliamas intubuotas (per ETV ar tracheostomą) pacientas, taikomos toliau pateiktos gairės:

1. Siunčianti ligoninė priskiria atitinkamą intubacijos ([568] blokas) ar tracheostomijos ([536] blokas) kodą, jei šios procedūros buvo atliktos siunčiančioje ligoninėje.

2. Priimanti ligoninė priskiria atitinkamą intubacijos priežiūros kodą ([568] blokas).

 

1008
LĖTINĖ OBSTRUKCINĖ PLAUČIŲ LIGA (LOPL)

RAKTAŽODŽIAI:

1 - Lėtinis bronchitas

2 - Emfizema

3 - Lėtinis bronchitas su obstrukcija = LOPL

4 - Emfizema su obstrukcija = LOPL

5 - Lėtinis bronchitas ir emfizema su obstrukcija = LOPL

6 - Lėtinis bronchitas ir astma su obstrukcija = LOPL

7 - Emfizema ir astma su obstrukcija = LOPL

8 - Lėtinis bronchitas, emfizema ir astma su obstrukcija = LOPL

9 - Astma

10 - Kvėpavimo takų obstrukcija

11 - Lėtinis bronchitas ir emfizema

 

Terminas LOPL (sinonimai: lėtinis kvėpavimo takų nepakankamumas (angl. chronic airway limitation, CAL), lėtinė obstrukcinė kvėpavimo takų liga (angl. chronic obstructive airway disease, COAD)) naudojamas apibūdinti lėtinio bronchito būklei su obstrukcija, kurią galimai sukėlė astma ir (arba) emfizema ar lėtinis tracheobronchitas. Lėtinis ir obstrukcinis yra svarbūs terminai.

 

Astma nurodyta kaip lėtinė obstrukcinė ar astma dokumentuota su LOPL turėtų būti koduojama tik J44.-. Kodas J45.- Astma tokiais atvejais nėra tinkamas, kaip nurodyta išimtyse J45 kategorijoje.

J45

Astma

Išskyrus:

Lėtinį astminį (obstrukcinį) bronchitą (J44.-)

Lėtinę obstrukcinę astmą (J44.-)

Pvz., „Lėtinis kvėpavimo takų nepakankamumo paūmėjimas su astma“ turėtų būti priskirtas prie J44.1 Lėtinė obstrukcinė plaučių liga su paūmėjimu, nepatikslinta.

 

LOPL paūmėjimas: papildomi kodai, nurodantys „ūminį“ ir „lėtinį“ ligos komponentą nenurodomi. Suteikiamas vienas kodas J44.1 Lėtinė obstrukcinė plaučių liga su paūmėjimu, nepatikslinta.

 

Infekcinės kilmės LOPL paūmėjimui nereikia papildomo kodo, kad būtų nurodyta infekcinė būklė, nebent infekcinė būklė yra savarankiška, kaip, pavyzdžiui, pneumonija (žr. LOPL su pneumonija). Jei infekcinis susirgimas nėra dokumentuotas, diagnozei „Infekcinės kilmės LOPL paūmėjimas“ ar „Krūtinės infekcija, sukėlusi LOPL paūmėjimą“ turėtų būti suteikiamas kodas J44.0 Lėtinė obstrukcinė plaučių liga su ūmine apatinių kvėpavimo takų infekcija.

 

Pastaba.

Jei gydymo epizodo metu dokumentuota emfizema ir LOPL, suteikiamas kodas iš kategorijos J44.- Kita lėtinė obstrukcinė plaučių liga.

 

LOPL su pneumonija

Kliniškai pneumonija ne visada gali sukelti LOPL paūmėjimą. Labai dažnai iš klinikinių dokumentų nėra aišku, ar pneumonija sukėlė LOPL paūmėjimą. Klasifikavimo požiūriu LOPL buvimas su pneumonija yra pakankama priežastis suteikti kodą J44.0 Lėtinė obstrukcinė plaučių liga su ūmine apatinių kvėpavimo takų infekcija.

 

Kai yra neaiškiai dokumentuota pagrindinė diagnozė, pvz., „LOPL / Pneumonija“ ar „Pneumonija + LOPL“, klinikinis koduotojas turi surasti dokumentavimą ligos istorijoje ar kreiptis į klinicistą patarimo, kuri iš būklių atitinka ACS 0001 Pagrindinė diagnozė nurodytus kriterijus. Jei nėra galimybės konsultuotis su klinicistu, taikomas skyrius Dvi ir daugiau būklės, kiekviena galimai atitinkanti pagrindinės diagnozės apibrėžimąACS 0001 Pagrindinė diagnozė.

 

1 PAVYZDYS:

Epikrizėje nurodyta pagrindinė diagnozė LOPL / Pneumonija.

Kodai:

J44.0

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga su ūmine apatinių kvėpavimo takų infekcija

 

J18

Pneumonija, sukėlėjas nenustatytas

 

2 PAVYZDYS:

Epikrizėje nurodyta pagrindinė diagnozė pneumonija + LOPL paūmėjimas.

Kodai:

J18

Pneumonija, sukėlėjas nenustatytas

 

J44.0

Lėtinė obstrukcinė plaučių liga su ūmine apatinių kvėpavimo takų infekcija