NĖŠTUMAS, GIMDYMAS IR LAIKOTARPIS PO GIMDYMO
L151
ANTI-D IMUNOGLOBULINO PROFILAKTIKA IR REZUS NESUDERINAMUMAS / IZOIMUNIZACIJA

Profilaktika taikant anti-D imunoglobuliną 

 

Jei hospitalizavimo metu gimdyvei (nėščiajai), kuriai nustatyta rezus (Rh) neigiama kraujo grupė, profilaktiškai leidžiamas anti-D imunoglobulinas, koduojama taip:

Z29.1 Profilaktinė imunoterapija (dažniausiai – gretutinė diagnozė);
92173-00 [1884] Pasyvi imunizacija Rh(D) imunoglobulinu.

 

 

1 PAVYZDYS

Gimdyvė, kuriai nustatyta A (Rh neigiama) kraujo grupė 39 nėštumo savaitę hospitalizuojama dėl vaisiaus vandenų pūslės plyšimo. Moteris pagimdo sveiką A (Rh teigiamos) kraujo grupės moteriškos lyties naujagimį. Po gimdymo moteriai profilaktiškai suleidžiamas anti-D imunoglobulinas.

Pagrindinė diagnozė:

O80

Vienvaisinis savaiminis gimdymas

Gretutinė diagnozė:

 

O42.0

Priešlaikinis vaisiaus vandenų pūslės plyšimas, kai gimdymas prasideda per 24 valandas

Z29.1

Z37.0

Profilaktinė imunoterapija

Vienas gyvas naujagimis

Procedūros:

90467-00

Savaiminis gimdymas esant galvos pirmeigai

 

92173-00

Pasyvi imunizacija Rh(D) imunoglobulinu

 

Rezus nesuderinamumas / izoimunizacija

 

Rezus nesuderinamumas – tai būklė, pasireiškianti, kai motinos kraujo grupė yra Rh neigiama, o vaiko – Rh teigiama.

 

Rezus izoimunizacija įvyksta, kai vaiko rezus teigiamo kraujo ląstelės patenka į motinos, kurios rezus neigiamas, kraujotaką ir motinos imuninė sistema pradeda gaminti antikūnus. Pakartotinio nėštumo metu, jei vaisiaus Rh yra teigiamas, šie antikūnai gali pereiti per placentą ir jungtis su vaisiaus kraujo ląstelėmis, naujagimiui sukeldami hemolizinę ligą. Anti-D imunoglobulino profilaktika apsaugo nuo šių antikūnų susidarymo, todėl rezus izoimunizacija yra reta būklė.

 

Jei pacientės, kuriai nustatyta Rh neigiama kraujo grupė, medicinos dokumentuose yra nurodyta rezus izoimunizacija arba rezus nesuderinamumas, turintis įtakos nėštumo arba gimdymo priežiūrai, diagnozei (išskyrus atvejus, kai atliekama tik profilaktinė pasyvi imunizacija Rh(D) imunoglobulinu) suteikiamas kodas O36.0 Nėsčiosios priežiūra dėl rezus faktoriaus izoimunizacijos.

 

2 PAVYZDYS

Gimdyvė stacionarizuojama 38 nėštumo savaitę gimdymui sužadinti dėl Rh izoimunizacijos (nustatyti anti-D antikūnai). Gimdymas sužadinamas atliekant amniotomiją. Moteris pagimdo gyvą A (Rh teigiamos) kraujo grupės vyriškos lyties naujagimį.

Pagrindinė diagnozė:

O80

Vienvaisinis savaiminis gimdymas

Gretutinė diagnozė:

 

O36.0

Nėščiosios priežiūra dėl rezus faktoriaus izoimunizacijos

Z37.0

Vienas gyvas naujagimis

Procedūros:

90465-03

Gimdymo instrumentinis sužadinimas, dirbtinai praplėšiant vaisiaus vandenų pūslę (amniotomija)

 

90467-00

Savaiminis gimdymas esant galvos pirmeigai

 

L152
PLANINĖ IR SKUBI CEZARIO PJŪVIO OPERACIJA

Papildo ACS 1541 Planinė ir skubi cezario pjūvio operacija.


Planinė cezario pjūvio operacija yra apibūdinama kaip cezario pjūvio operacija, atliekama planine tvarka prieš gimdymo pradžią ar jau gimdymui prasidėjus, kuri, kaip procedūra, buvo ar galėjo būti numatyta antenataliniu periodu. Tai reiškia, kad nėra jokios gimdymo natūraliais gimdymo takais tikimybės.


Planinė cezario pjūvio operacija koduojama ir tais atvejais, kai, prasidėjus gimdymui, į stacionarą atvyksta pacientė be medicinos dokumentų ir jai nustatoma antenataliniu periodu atsiradusi būklė, dėl kurios moteris negali pagimdyti pati (pvz., skersinė vaisiaus padėtis, placentos pirmeiga ir pan.).


Skubi cezario pjūvio operacija yra apibūdinama kaip cezario pjūvio operacija, kuri turi būti atliekama dėl ūmios būklės (pvz., atsiradusių gimdymo kliūčių, vaisiaus funkcijų sutrikimo ir kt.). Tokį atvejį galima apibūdinti taip: „cezario pjūvio operacija atliekama, nors anksčiau buvo manoma, kad moteris pagimdys pati“. Cezario pjūvio operacija po nepavykusio gimdos rando bandymo laikoma skubia.


Skubios cezario pjūvio operacijos kodas suteikiamas tais atvejais, kai urgentinė situacija priverčia atlikti šią operaciją, nors buvo numatytas gimdymas per makštį (t. y. prieš gimdymą nebuvo jokių priežasčių ruoštis cezario pjūvio operacijai).


Tais atvejais, kai cezario pjūvio operacija buvo numatyta prieš gimdymą, bet atlikta skubos tvarka, koduojama planinė cezario pjūvio operacija, o jos skubumą parodo anestezijos kodas, kurio paskutinis skaičius yra -0 (skubus).


Jei gimdymas užbaigiamas cezario pjūvio operacija, pagrindinė diagnozė – O82 Vienavaisis gimdymas per cezario pjūvį, o gretutinė – tai akušerinė patologinė būklė, dėl kurios tenka atlikti cezario pjūvį.

L153
GIMDYMAS PO ANKSTESNĖS CEZARIO PJŪVIO OPERACIJOS

Papildo ACS 1506 Vaisiaus pirmeiga, dubens disproporcija ir dubens organų patologija.

 

Jei pacientė po ankstesnės cezario pjūvio operacijos paguldoma į ligoninę gimdyti ir: