7 AKIES IR JOS PRIKLAUSINIŲ LIGOS

0701

KATARAKTA

Apibrėžimas

Katarakta yra lęšiuko drumstis arba skaidrumo netekimas. Kataraktos skirstomos pagal daugelį kriterijų, įtraukiant etiologiją, morfologiją, atsiradimo laiką, brandumą ir kt. 

Klasifikavimas

Jei katarakta neklasifikuojama kaip senatvinė, trauminė, vaistų sukelta ir kt., suteikite kodą H26.9 Katarakta, nepatikslinta. Jei tik įmanoma, pasistenkite vėliau gauti patikslintos informacijos.

 

Žemiau pateiktos gairės toliau nurodytoms kataraktos specifinėms formoms suskirstyti:

 

Antrinė katarakta

„Antrinė katarakta“ (H26.4 Katarakta po kitų ligų) tai būklė, atsirandanti po kataraktos pašalinimo, pilnai nepašalinus visų lęšiuko masių ir įdėjus intraokulinį lęšiuką. Lęšiuko masės proliferuoja ir formuoja pseudokataraktą arba fibrozuotą užpakalinę kapsulę, kuri gydoma IAG (itrio, aliuminio ir granato) lazerine disekcija (lazerkapsulotomija).

 

Diabetinė katarakta

Diabetu sergančių pacientų kataraktų negalima laikyti diabetinėmis, išskyrus atvejus, kai tai patikslinta.

 

Tikrajai diabetinei kataraktai suteikite kodą E1-.36 *Cukrinis diabetas su diabetine katarakta, nes sergančiųjų diabetu anksti prasidėjusiai su amžiumi susijusiai kataraktai suteiktas E1-.39 * Cukrinis diabetas su kita patikslinta akių komplikacija, ir atitinkamą kodą kataraktos tipui (taip pat žr. ACS 0401 Cukrinis diabetas ir gliukozės reguliacijos sutrikimas).

 

Brandumas
Su glaukoma

Jei glaukoma ir katarakta gydomos tos pačios operacijos metu, glaukomos diagnozės ir procedūros kodus reikia suteikti prieš kataraktos kodą.

 

Su antriniu lęšiuko implantavimu

Antrinio lęšiuko implantavimo diagnozei reikia suteikti kodą H27.0 Afakija. Šiais atvejais lęšiukas arba pašalintas buvusios operacijos metu, arba yra dislokuotas ar paniręs ir netinkamai įdėtas.

 

0709

SPARNINĖ PLĖVĖ (JUNGINĖS UŽSLINKIMAS ANT RAGENOS)

Sparninės plėvės (junginės užslinkimas ant ragenos) beta iradiacijai arba beta iradiacijai po jos pašalinimo reikia suteikti atitinkamą kodą iš bloko [1786] Paviršinė spindulinė terapija.

 

0710

ŽVAIRUMAS

Žvairumo operacinio gydymo negalima koduoti neišsiaiškinus, kiek raumenų buvo koreguojama operacijos metu.

 

0719

KONTAKTINIŲ LĘŠIŲ NETOLERAVIMAS

Kontaktinių lęšių netoleravimui reikia suteikti kodą H18.8 Kiti patikslinti ragenos pakitimai, išskyrus atvejus, kai nurodytas vienas iš šių kodų:

H16.8

Kiti keratitai

H10.4

Lėtinis konjuktyvitas

H18.2

Kiti ragenos paburkimai

 

0723

RAGENOS PIGMENTINIS ŽIEDAS

Ragenos pigmentiniam žiedui reikia suteikti kodą H18.0 Ragenos pigmentacija ir atsidėjimai ir T90.4 Akies ir akiduobės sužalojimo padariniai, kartu su atitinkamu išorinės priežasties kodu (Y85Y89).

 

 

0724

RAGENOS KALCIO SURIŠIMAS

Ragenos kalcio surišimas, sergant žiedo keratopatija, yra cheminis kalcio pašalinimas nuo ragenos ir jam reikia suteikti kodą 42647-00 [170] Dalinė keratektomija.

 

0731

RAGENOS TRANSPLANTATO ATMETIMO REAKCIJA ARBA NEPAVYKUSI TRANSPLANTACIJA

Ragenos transplantacija yra chirurginė procedūra, kurios metu randinė arba pažeista ragena pakeičiama donoro arba paciento skaidriu ragenos audiniu. Ragenos transplantacija ir keratoplastika yra alternatyvūs terminai. Įprastai ragenos transplantato atmetimui būdingas ragenos paburkimas (H18.2), kuris gali atsirasti fakinėje (lęšiukas yra akyje), afakinėje arba pseudofakinėje akyje. Ragena gali būti atmesta dėl uždegimo, pvz., iridociklito (H20.-), endoftalmito (H44.0, H44.1) arba akies paviršiaus arba ragenos uždegimo (keratitas) (H16.-). Ragenos transplantatas gali neprigyti dėl intraokulinio lęšiuko buvimo akyje (Z96.1).

 

Dėl kitų nei infekcija priežasčių neprigijusiems (transplantato ląstelės tinkamai nefunkcionuoja) arba atmestiems (imuninių reakcijų sukeltas ląstelių netekimas) ragenos transplantatams reikia suteikti kodą T85.3 Kitų intraokulinių protezinų, implantų ir transplantatų mechaninė komplikacija. Dėl infekcijos arba uždegimo neprigijusiems ragenos transplantatams reikia suteikti kodą T85.78 Infekcija ar uždegiminė reakcija dėl kitų vidinių protezų, implantų ir transplantatų.

 

Su nepavykusia ragenos transplantacija arba jos atmetimu susijusioms gretutinėms diagnozėms reikia suteikti papildomą kodą prie T85.3 ir T85.78. Pvz.:

 

H44.(0,1)

Endoftalmitas

H20.-

Iridociklitas

H16.-

Keratitas

H18.2

Kiti ragenos paburkimai

Z96.1

Intraokulinis lęšis

0732

HIFEMA PO PROCEDŪROS

Hifema pasireiškia dažniausiai po traumos, bet taip pat gali atsirasti ir po operacijos. Visiems hifemos po procedūros atvejams suteikite kodą H59.89 Kiti akies ir jos priedinių organų sutrikimai po procedūrų, neklasifikuojami kitur ir H21.0 Hifema (kraujas priekinėje kameroje) kartu su atitinkamu išorinės priežasties kodu.

 

0733

HEMODILIUCIJA

Pacientams, sergantiems centrinės tinklainės venos nepraeinamumu (tromboze) (H34.8 Kitų tinklainės kraujagyslių nepraeinamumas), tinklainės venos šakos nepraeinamumu (H34.8) arba išemine regos nervo neuropatija (H47.0 Regos nervo ligos, neklasifikuojamos kitur), gali būti atliktos hemodiliucijos procedūros. Jei pasireiškia venų sistemos blokada (kolapsas), pacientams atliekama venesekcija ir infuzija tūrį atstatančiais bei mikrocirkuliaciją pagerinančiais tirpalais (pvz., „Rheomacrodex“). Suteikite kodą 92063-00 [1893] Kraujo tūrį didinančių preparatų įvedimas.

 

0740

TRABEKULEKTOMIJA

Trabekulektomija yra odenos fistulizacijos procedūra. Trabekulektomija visada atliekama kartu su periferine iridektomija. Kadangi odenos fistulizacija ir periferinė iridektomija apibūdinant trabekulektomijos procedūrą neskirstomos, reikia suteikti tik vieną kodą. Suteikite kodą 42746-04 [191] Trabekulektomija.

 

0741

EKTROPIONAS ARBA ENTROPIONAS

Apibrėžimas

„Entropionas yra viršutinio arba apatinio voko įvirtimas į vidų. Todėl į vidų užsilenkę voko kraštai brūžuoja akies obuolį.

Ektropionas yra viršutinio arba apatinio voko išvirtimas į išorę. Todėl voko kraštai normaliai neprisiglaudžia prie akies obuolio.“

 

(Šaltinis: Cassin, B and Solomon, S (1990), Dictionary of Eye Terminology (second ed.), Triad Publishing Company, Florida).

 

Klasifikavimas

Bloke [239] Procedūros dėl akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) sugrupuojamos kartu visos procedūros, atliktos tik ektropiono arba entropiono ištaisymo metu.

 

42581-00 [239] Akies voko ektropiono (išvirtimo) kauterizacija

42581-01 [239] Akies voko entropiono (įvirtimo) kauterizacija

 

Kauterizacija naudojama voko kraštų audiniams sutraukti, gydant išvirtusį arba įvirtusį voką.

 

42866-00 [239] Akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) atstatymas, įtempiant arba sutrumpinant apatinio voko retraktorių

42866-01 [239] Akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) atstatymas, kitaip atstatant apatinio voko retraktorių

 

Entropionas koreguojamas, atstatant apatinio voko „retraktorių“ (dažnai naudojamas terminas judinančiajam voko mechanizmui apibūdinti).

 

45626-00 [239] Akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) korekcija, naudojant siūlių metodą

 

Voko neteisingos pozicijos korekcijai naudojami tirpstantys siūlai. Incizijos atlikti nereikia.

 

45626-01 [239] Akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) korekcija, atliekant kraštinę rezekciją

 

Ektropionui arba entropionui ištaisyti išpjaunama dalis voko kremzlės ir junginės (dažniausiai trikampio, rėžio arba rombo formos). Incizija atstatoma susiuvant pasluoksniui.

1 PAVYZDYS:

Operacijos aprašas:

Diagnozė:

Viršutinio kairiojo voko ektropionas.

Procedūra:

Viršutinio kairiojo voko pleištinė rezekcija.

Suteikite procedūros kodą:

45626-01 [239]

Akies voko ektropiono (išvirtimo) arba entropiono (įvirtimo) korekcija, atliekant kraštinę rezekciją

 

Pastaba.

Kitos procedūros, kurias galima atlikti ektropionui arba entropionui atstatyti, pvz., transplantatai, kantoplastika ir voko kremzlės apnuoginimo procedūra, klasifikuojamos kitur – ACHI „Sisteminiame sąraše“. 

 

2 PAVYZDYS:

Operacijos aprašas:

Diagnozė:

Dešiniojo voko randinis LL ektropionas.

Procedūra:

Išorinis vokų kampo siaurinimas 4/0 nailoniniu siūlu.

UAWT (užausinis „Wolfe“ transplantatas) iš kairės ausies į dešinį apatinį voką pritvirtintas 6/0 juodojo šilko siūle susiuvant ausį 4/0 nailoniniu siūlu.

 

 

Suteikite procedūros kodą:

42590-00 [235]

Šoninė kantoplastika

45451-00 [1649]

Viso storio voko odos transplantacija

 

Aukščiau pateiktame pavyzdyje išorinis voko kampas buvo susiaurintas siūlėmis ir užausinis „Wolfe“ transplantatas buvo panaudotas ektropiono atstatymui. Įsidėmėkite, kad yra anatominis skirtumas tarp 45626-00 [239] Akies voko išvirtimo arba įvirtimo korekcija, naudojant siūlių metodą , kurios metu susiuvamas vokas ir 42590-00 [235] Šoninė kantoplastika, kurios metu susiuvamas voko kampas (kampas, kurį sudaro vidinė arba išorinė viršutinio ir apatinio vokų jungtis).