VIRŠKINIMO SISTEMOS LIGOS
1103
KRAUJAVIMAS IŠ VIRŠKINIMO TRAKTO

Jei pacientas hospitalizuojamas norint ištirti dėl kraujavimo iš viršutinės virškinimo trakto dalies ir endoskopijos metu randama opa, erozijos ar venų išsiplėtimas, koduotojas turi koduoti būklę nustatytą „su kraujavimu“ ir daryti prielaidą, kad kraujavimas susijęs su pažeidimu pažymėtu endoskopijos išvadose, net jei kraujavimas nepasireiškė endoskopijos tyrimo metu ar per visą hospitalizavimo laikotarpį. Atkreipkite dėmesį, kad kai kurie kodai neturi nuorodos „su kraujavimu“, kuri būtų įtraukta į kodą, todėl tokiais atvejais turėtų būti suteiktas papildomas kodas K92.- Kitos virškinimo sistemos ligos. Ezofagito atveju koduokite ezofagitą (K20 Ezofagitas) ir kraujavimą iš stemplės (K22.8 Kitos patikslintos stemplės ligos).

 

Tačiau, jei pacientas tiriamas dėl melenos, tokia prielaida neturėtų būti daroma, nes melena ar kitas kraujavimas iš apatinio virškinimo trakto nebūtinai yra iš plonosios, storosios, tiesiosios žarnos ar išangės. Melena gali būti dėl kraujavimo iš skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opos ar iš skrandžio bei dvylikapirštės žarnos angiodisplazijos. Jei dokumentavimas nėra aiškus, kreipkitės į klinicistą patikslinimo. Jei nėra jokio priežastinio ryšio tarp simptomo ir tyrimo išvadų, pirmiausia koduojamas simptomas, po kurio seka išvados.

 

Pacientai, kurie pastaruoju metu kraujavo iš virškinimo trakto, kartais hospitalizuojami, kad būtų atlikta endoskopija kraujavimo vietai nustatyti, bet tyrimo metu pacientui joks kraujavimas nenustatomas. Jei klinicistas nustato klinikinę diagnozę remdamasis ligos istorija ar kitais įrodymais, faktas, kad kraujavimas per visą hospitalizavimo laikotarpį nepasireiškė, netrukdo suteikti kodą, kuriame minimas kraujavimas, ar kodą iš kategorijos K92 Kitos virškinimo sistemos ligos, jei kraujavimo priežastis nebuvo nustatyta (Brown 1994).

 

1120
DEHIDRATACIJA SU GASTROENTERITU

Jei hospitalizuojama gastroenteritui ir dehidratacijai gydyti, gastroenteritas turi būti nurodomas pirmas kaip pagrindinė diagnozė, o dehidratacija (E86 Kraujo tūrio sumažėjimas) kaip gretutinė diagnozė. Rehidratacija (intraveninis skysčių skyrimas) negali būti kriterijumi dehidratacijos kodui suteikti, nes rehidratacija gali būti skiriama tiek dehidratacijos prevencijai, tiek gydymui. Prieš suteikiant kodą dehidratacija turi būti kliniškai dokumentuota.

 

1122
HELICOBACTER PYLORI

Helicobacter pylori (H. pylori) infekcija yra susijusi su:

B96.81 Helicobacter pylori [H. pylori], sukelianti ligas, klasifikuojamas kituose skyriuose yra suteikiamas tada, kai sukėlėjas randamas kartu su aukščiau išvardintomis būklėmis arba dokumentuose nurodytas sukėlėjo ryšys su kita būkle.

1 PAVYZDYS:

Pacientas hospitalizuotas atlikti panendoskopiją. Paimta dvylikapirštės žarnos spenelio biopsija. Tyrimų radiniai: lėtinė dvylikapirštės žarnos opa. Patologinio tyrimo rezultatas: teigiamas H. pylori.

Kodai:

K26.7

Dvylikapirštės žarnos opa, lėtinė be kraujavimo ir perforacijos

B96.81

Helicobacter pylori [H. pylori], sukelianti ligas, klasifikuojamas kituose skyriuose.

30473-01 [1008]

Panendoskopija iki dvylikapirštės žarnos ir biopsija

B96.81 yra nesuteikiamas, kai dokumentuose neaprašytas ryšys tarp H. pylori infekcijos ir kitos būklės.

 

 2 PAVYZDYS:

 Pacientas atvyko gastroskopijai dėl vieną mėnesį trunkančio nevirškinimo pojūčio. Atlikus gastroskopiją patologinių pakitimų nerasta, bet atlikus ureazės testą aptikta Helicobacter pylori.

Kodas: K30 Funkcinė dispepsija

 

Kadangi ryšio tarp H. pylori infekcijos ir dispepsijos dokumentuose nenurodyta, kodas B96.81 šiuo atveju nesuteikiamas.