ENDOKRININĖS, MITYBOS IR MEDŽIAGŲ APYKAITOS LIGOS
L041
DEHIDRATACIJA (HIPOVOLEMIJA)

Kodas pagal TLK-10-AM – E86 Kraujo tūrio sumažėjimas.

 

Dehidratacija (hipovolemija) – būklė, dėl kurios organizmas vandens ir druskų netenka daugiau, nei jų gauna, ir dėl to sumažėja ekstraląstelinio skysčio tūris.


Dehidratacija koduojama, kai būtinas gydymas hipo-, hiper- ar izotoniniais druskų tirpalais, taip pat kraujo komponentų arba koloidiniais tirpalais (albuminu, dekstranu).

L042
ELEKTROLITŲ PUSIAUSVYROS SUTRIKIMAS

Kodai pagal TLK-10-AM:

E87 Kiti skysčių, elektrolitų ir rūgščių bei šarmų pusiausvyros sutrikimai;
E83 Mineralinių medžiagų apykaitos sutrikimai.

 

Būklės koduojamos, kai laboratoriniais tyrimais patvirtinamas atitinkamas sveikatos sutrikimas ir taikomas specifinis gydymas intraveniniais tirpalais arba pakaitine terapija (pvz., hemodialize).


Jei gydoma tik standartiniais kristaloidų (izotoniniai natrio chlorido, gliukozės arba Ringerio tirpalai) ar koloidų tirpalais, elektrolitų pusiausvyros sutrikimai nekoduojami (jei diagnozuojama dehidratacija, suteikiamas kodas E86).

Vaikų iki 5 metų metabolinė acidozė (E87.2) gali būti koduojama, jei kraujo tyrime nustatoma pH <7,35 bei HCO3¯<20 ir taikomas etiologinis ir (arba) patogenezinis gydymas (apima standartinius kristaloidų tirpalus).


Kiekvienas nustatytus kriterijus atitinkantis elektrolitų ir (ar) rūgščių bei šarmų pusiausvyros sutrikimas žymimas specifiniu kodu. Kodas E87.8 Kiti elektrolitų ir skysčių pusiausvyros sutrikimai, neklasifikuojami kitaip nurodomas tik tais atvejais, kai diagnozuojamas kodavimo kriterijus atitinkantis elektrolitų apykaitos sutrikimas, kuriam žymėti nenumatytas specifinis kodas pagal TLK-10-AM (pvz., hipo- ar hiperchloremija).