B PRIEDAS

         KLINIKINIŲ KODUOTOJŲ ETIKOS KODEKSAS

Nacionalinis medicininės klasifikacijos centras yra Australijos centras, kurio kompetencija – sergamumo, mirtingumo priežasčių ir sveikatos intervencijų klasifikacija.

Vienas iš centro tikslų – rengti ir skatinti kodavimo praktikos standartus, įskaitant ir etikos praktiką.

  

Nacionalinis medicininės klasifikacijos centras parengė etikos kodeksą, kuris klinikiniams koduotojams nustato gaires, padedančias tiksliai atspindėti pacientų ir sveikatos intervencijų klinikines charakteristikas.1Klinikiniai duomenys naudojami moksliniams tyrimams, visuomenės sveikatos stebėsenai ir sveikatos paslaugų planavimui, vertinimui bei finansavimui. Kodeksas taip pat suteikia galimybę klinicistams ir sveikatos priežiūros administratoriams suprasti koduotojų etinius įsipareigojimus:

 

  1. dalyvauti kokybės gerinimo veikloje siekiant užtikrinti, kad kodavimo kokybė sudarytų pagrindą duomenų panaudojimui moksliniams tyrimams, planavimui, vertinimui ir kompensavimui esant bendradarbių tarpusavio pagarbai;

  2. užtikrinti, kad visa informacija, reikalinga abstrakcijos ir kodavimo procesams, būtų prieinama;

  3. taikyti Australijos kodavimo standartus (ACS) ir kitus oficialius ataskaitų rengimo reikalavimus siekiant:

    • išskirti diagnozes ir procedūras, naudojant visus klinikinius įrašus;

    • parinkti diagnozių ir procedūrų kodus suteikiant eiliškumą;

    • taikyti kompensavimą tik tuo atveju, kai tai yra teisėta;2

  4. užtikrinti, kad klinikinių įrašų turinys pagrįstų diagnozių ir procedūrų parinkimą, atitinkamai konsultuojantis su klinicistais;

  5. dalyvauti vykstančiuose mokymuose užtikrinant, kad įgūdžiai ir žinios atitiktų reikiamą kompetencijos lygį;3

  6. prisidėti prie nuolatinio klasifikacinių sistemų kūrimo kartu su atitinkamais kodavimo ir klinikiniais ekspertais;4

  7. laikytis politikos ir teisinių reikalavimų dėl pacientų klinikinės informacijos konfidencialumo;

  8. atsisakyti dalyvauti neteisėtuose ar neetiškuose procesuose ar procedūrose arba jas slėpti.

 

Pastabos:

1 Etikos kodeksą parengė Nacionalinis medicininės klasifikacijos centras, o patvirtino Kodavimo standartų patariamojo komiteto nariai 1999 metais. Kodavimo standartų patariamojo komiteto nariai yra Australijos vyriausybės Sveikatos ir senėjimo departamento, valstijų ir teritorijų sveikatos priežiūros įstaigų, privataus sveikatos sektoriaus, Australijos Sveikatos ir gerbūvio instituto, Australijos “Casemix” klinikinio komiteto, Australijos sveikatos informacijos valdymo asociacijos, Australijos klinikinių koduotojų draugijos ir Naujosios Zelandijos Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai.
2 Ataskaitų rengimo reikalavimus gali nustatyti:
  • valstijos ir teritorijos (pvz. valstijos duomenų apibrėžimas)
  • nacionalinės struktūros savo leidiniuose, tokiuose kaip „Nacionalinis sveikatos duomenų žodynas“ (angl.National Health Data Dictionary), „Australijos kodavimo standartai“(angl. Australian Coding Standards) ir kiti Nacionalinis medicininės klasifikacijos centro leidiniai, tokie kaip „Kodavimo klausimai“ (angl. “Coding Matters”) ir standartai pagal specializacijas.
3 Kompetencijos lygis gali būti nustatytas remiantis Australijos sveikatos informacijos valdymo asociacijos „Nacionalinės klinikinių koduotojų kompetencijų standartų ir vertinimo gairėmis“ arba atliekant nacionalinį koduotojų akreditavimą.
4 Įtraukimas gali būti pasiektas per dialogą su Nacionaliniu medicininės klasifikacijos centru ir kitomis organizacijomis, susijusiomis su sveikatos klasifikacija.